Worden magazijnmedewekers vervangen door geautomatiseerde orderpickingsystemen?

brother frank deneweth

Orderpickers hebben een van de meest intensieve banen in de logistieke sector. Wat zal hun plaats zijn in het tijdperk van de automatisering?

Deze werknemers zijn van essentieel belang omdat ze in de frontlinie staan van de productiviteits- en veiligheidsnormen. Ze houden rechtstreeks verband met de goede werking van het bedrijf en met de tevredenheid van de klanten, die al dan niet het juiste pakket op het juiste moment ontvangen.

De sector transport en logistiek is echter voortdurend in ontwikkeling. Verhoogde productiviteit betekent dat orderpickers niet systematisch pakketten hoeven te dragen. Bandtransport, radiofrequentie-identificatietechnologie (RFID) en AR (augmented reality) zijn al lang geïntegreerd in magazijninventarisbeheersystemen.

De bevoorradingsketen van het magazijn staat nu op het kruispunt van de automatisering. Bedrijven die zich richten op de invoering van intelligente logistiek 4.0 staan voor het dilemma welke technologieën te kiezen.

Wat is Industrie 4.0?

Kortom, Industrie 4.0 is de vierde industriële revolutie. Gekoppeld aan IIoT-technologieën (industrieel internet van dingen) en slimme fabricage, vertegenwoordigt Industrie 4.0 de volgende stap in de sector. Industrie 4.0 combineert bestaande fysieke productiefaciliteiten met nieuwe intelligente digitale technologieën, zoals big data en machinaal leren. Combineer al deze elementen samen en het is mogelijk om productie- en toeleveringsketenbeheer te helpen om een verenigd en onderling verbonden ecosysteem in te voeren. De reeds genoemde Logistiek 4.0 is een direct resultaat van dit concept.

De evolutie van orderverzamelprocessen

Orderpickingsystemen kunnen op verschillende technische manieren worden geïmplementeerd. Voor een gedetailleerd overzicht van de beschikbare orderpickingsystemen, kunt u hier terecht.

Industrie 4.0 combineert bestaande fysieke productiefaciliteiten met nieuwe intelligente digitale technologieën, zoals big data en machinaal leren.

Frank Deneweth, Managing Director bij Brother België

Bij de traditionele methode wordt een picker gestuurd om de goederen uit een schap of rek te halen. Daarom wordt het systeem ook wel “person to goods” genoemd. Kenmerkend voor dit systeem is dat de goederen statisch ter beschikking worden gesteld. De orderpicker gaat dus met een container naar een schap en haalt de goederen op.

De orderpicker moet weten welke artikelen, welke hoeveelheden en uit welke verpakkingseenheid er moeten worden gepickt. Dan wordt de verzending klaargemaakt. De werknemer moet vervolgens de de ophaling bevestigen.

De meeste informatie wordt elektronisch verwerkt. Deze traditionele aanpak wordt nu versterkt door moderne technologie. Aanzienlijke efficiëntieverbeteringen in magazijnen kunnen bijvoorbeeld worden gerealiseerd met RFID (radiofrequentie-identificatie) of pick-by-light (technieken op basis van licht). Augmented reality-brillen (of “slimme brillen”) zijn steeds beter in staat om het logistieke beheer van magazijnen over te nemen. Deze methode wordt “pick-by-vision” genoemd. Kortom, het traditionele pickingsysteem van “person-to-goods” houdt in dat een werknemer goederen ophaalt die statisch op een schap zijn opgeslagen.

Wat is het verschil tussen “person-to-goods” en “goods-to-person” picking?

In vergelijking met de “person-to-goods”-benadering draagt het modernere “goods-to-person-verzamelsysteem bij tot meer efficiëntie. In deze configuratie staat de orderverzamelaar in een vaste positie. De goederen worden dynamisch naar de orderpicker verplaatst via een transportsysteem. Het optimalisatiepotentieel dat voortvloeit uit de verkorting van de reisafstanden ligt voor de hand. Bovendien maken autonome transportsystemen en mobiele rekken een ergonomische werkomgeving mogelijk.

Een derde oplossing is robotgeassisteerde orderpicking. Deze aanpak omvat zowel halfautomatische oplossingen, met pickingrobots die enkele of meerdere dozen kunnen verwerken, als volledig geautomatiseerde systemen. Vooral deze laatste maken indruk door hun hoge prestaties en lage foutenpercentage.

Tot op heden kunnen robots niet concurreren met de menselijke flexibiliteit bij het identificeren, herkennen en vastleggen van objecten.

Frank Deneweth, Managing Director bij Brother België

En die ontwikkeling gaat door. In Duitsland bijvoorbeeld kondigde het Fraunhofer Institute for Machine Tools and Forming Technology onlangs aan dat het een volledig geautomatiseerde roboteenheid had ontwikkeld voor het voorsorteren van auto-onderdelen.

De vraag waarmee de logistieke sector wordt geconfronteerd, is of deze automatische orderverzamelsystemen al dan niet het magazijnpersoneel zullen vervangen.

Is volledig geautomatiseerd orderpicken de toekomst?

Robotica is de laatste jaren zo snel gegroeid dat het een markt op zich is geworden. De goederen die door postorderbedrijven en pakketbezorgingsdiensten worden verwerkt, verschillen echter van elkaar wat vorm, grootte en gewicht betreft. En het is juist deze diversiteit die robots tot het uiterste drijft.

Hoewel het geautomatiseerde vervoer van goederen of de navigatie van robots in het magazijn problemen zijn die lijken te zijn opgelost, is de situatie heel anders wanneer het gaat om de taken van het opsporen en ophalen van pakjes.

Tot op heden kunnen robots niet concurreren met de menselijke flexibiliteit bij het identificeren, herkennen en vastleggen van objecten. Robots die in staat zijn te leren, zijn nog niet in deze sector geïmplementeerd.

Automatische orderverzamelsystemen, zoals bijvoorbeeld verticale orderpickers, vereisen dat artikelen op soort worden gesorteerd. Hun kracht ligt in het hanteren van homogene goederen van gelijk gewicht. Ze worden daarom voornamelijk gebruikt in zeer complexe productiesystemen, voor de verwerking van een zeer specifiek productenassortiment. Waarom maakt dan niet iedereen gebruik van automatisch orderpicking?

Op het gebied van magazijnlogistiek en distributie is de trend juist omgekeerd. Het volume van goederen en diverse artikelen die in kleine hoeveelheden worden verzonden, neemt voortdurend toe.

Distributiesystemen voor dagelijkse goederen, die worden gebruikt door postorderbedrijven en bezorgingsdiensten, vertrouwen op geautomatiserde orderverzameling voor specifieke taken, zoals bijvoorbeeld een sorteer- en distributiesysteem voor het vervoer van goederen naar een manueel verzamelstation.

Het modernere “goods-to-persons”-verzamelsysteem maakt een kwantumsprong in efficiëntie door goederen dynamisch te verplaatsen via een transportsysteem.

Nauwkeurige etikettering is essentieel

Welk orderverzamelsysteem er ook wordt gebruikt – handmatig of automatisch – nauwkeurige etikettering is essentieel voor magazijnen om de kosten van onjuiste picking te beperken.

Doeltreffende systemen vereisen een leesbaar barcodelabel om de te verzamelen producten te identificeren, evenals voor de opslaglocaties van die producten. Als deze etiketten gemakkelijk beschadigd raken, of als ze niet van hoge afdrukkwaliteit zijn, kan dit uw orderpickingactiviteiten in het magazijn vertragen en verstoren. Het leidt ook tot een slechte positionering van de producten en verhoogt de reeds beperkte pickingtijd.


Dit is een ingezonden bijdrage van Frank Deneweth, Managing Director bij Brother België. Om meer te weten te komen over de oplossingen van Brother kan je hier terecht

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.