Kiezen is niet verliezen in een hybride cloud 

hybride cloud

Complexiteit troef in het hedendaagse IT-landschap: workloads en data zitten overal verspreid. In een IT-omgeving die hybride by design is, hou je de touwtjes in handen.    

Menig IT-manager heeft vandaag last van keuzestress. Er zijn talloze manieren om je IT-omgeving in te richten, maar wat biedt de beste oplossing? Kies je voor de cloud of blijf je on-prem? We leggen deze vragen voor aan Stèphane Lahaye, Managing Director bij HPE BeLux, al kunnen we zijn antwoord op voorhand wel voorspellen.  

HPE is al jaar en dag voorvechter van een hybride cloud, waarbij workloads verspreid over cloud en on-preminfrastructuur zitten, in functie van waar iedere workload zich thuis voelt. Lahaye bevestigt dit: “We zijn nu ongeveer tien jaar bezig met HPE en onze strategie is altijd hetzelfde gebleven, sinds dag één. Het huidige commerciële succes is daar het gevolg van.”  

50-50 

Data en workloads zitten vandaag overal. Het gedachtegoed van een hybride cloud lijkt al goed omarmd te zijn door Belgische bedrijven, benadrukt Lahaye. “Gemiddeld gebeurt vijftig procent van de investeringen op on-prem, en vijftig procent in de cloud. Binnen cloud is dat ongeveer zestig procent publieke cloud en veertig procent private cloud.” 

“Onze klanten zitten vaak in die drie omgevingen. De edge komt daar dan ook nog eens bij kijken”, schetst Lahaye de situatie in het Belgische IT-landschap.  

Die spreidstand tussen on-prem en cloud heeft het er niet per se eenvoudiger op gemaakt, geeft ook Lahaye toe. “Klanten bespreken met ons hoe die hybride omgeving op een kostenefficiënte manier te beheren. IT is continu in beweging. Wat nu waar zit, zit volgend jaar misschien ergens anders. Er bestaat geen eenvoudige oplossing voor een complex probleem. Alles on-prem of alles in de cloud zetten, werkt simpelweg niet.”  

Alles on-prem of alles in de cloud zetten, werkt niet. IT is continu in beweging. 

Stéphane Lahaye, Managing Director HPE BeLux

Cloud lost belofte niet in  

Tot enkele jaren geleden was cloud-first een populaire gedachte in de IT-sector, maar dit dogma is vandaag achterhaald. Voor Lahaye is het duidelijk waarom. “Gaandeweg ontdek je dat bepaalde technische omgevingen simpelweg niet kunnen migreren naar de cloud. Dus het heeft voor een groot deel te maken met technische redenen.”  

Maar er spelen ook financiële motieven mee. “De belofte dat cloud goedkoper is dan on-prem, is niet ingelost”, stelt Lahaye. “Cloud kan goedkoper zijn, maar evengoed veel duurder uitvallen. Het is een heel variabel gebeuren. Net dat gebrek aan voorspelbaarheid is een groot probleem voor bedrijven, die moeite hebben om alles te budgetteren. Zij weten niet hoeveel de cloud hen volgend jaar gaat kosten. Als het dan duurder blijkt te zijn dan gebudgetteerd, dan is dat een probleem.”  

Lahaye en HPE hebben niets tegen de publieke cloud, maar er zijn meer dan goede redenen om IT (deels) on-prem te houden. “On-prem betekent dat je bepaalde kennis in-house houdt. Dit maakt je minder afhankelijk van derden. Bedrijven zijn vandaag gebonden aan veranderingen, maar willen toch zoveel mogelijk de controle behouden.”  

Dicht bij data 

Maar ook organisaties die hun infrastructuur on-prem houden, staan voor uitdagingen. “Mensen die kennis hebben over specifieke IT-omgevingen, zijn vaak schaars. Als je je IT niet uitbesteedt, blijf je verantwoordelijk voor operationele taken, zoals security. Heb je iets gekocht, dan is het van jou. Klanten vragen HPE om hen hiervan te ontzorgen. Dit zit in GreenLake ingebakken, maar we hebben ook lokale partners die operationele taken uitvoeren voor klanten.”  

Voor HPE zit de oplossing in een hybride cloud. Hybride cloud betekent niet gewoon workloads willekeurig spreiden over on-prem en cloud. Er moet een duidelijk plan achter zitten, wat HPE omschrijft als hybrid by design. Lahaye geeft meer tekst en uitleg. 

lees ook

In de Sphere ziet HPE de wereld door een hybride bril

“De idee is om je IT-infrastructuur op te bouwen met de kennis dat bepaalde workloads in de cloud gaan zitten, en andere on-prem. Tools in GreenLake zoals ObsRamp laten toe om te bepalen waar een workload nu en in de toekomst zal zitten. Het is belangrijk dat workloads kunnen schuiven”. 

Data vormen het kompas dat de richting aanwijst. Lahaye: “Je moet weten waar je data zitten en waar die gecreëerd worden. Vijftig procent van data worden vandaag buiten het traditionele datacenter gecreëerd. Je kan alles connecteren en dat levert data op: je hebt meer data dan code.” 

“Sommige data zijn enkel nuttig op korte termijn, andere moet je jaren bijhouden”, gaat hij verder. “Dan moet je je afvragen waar de beste locatie is om die data te bewaren. Migratie kost geld en verhoogt het risico op duplicatie. Daarom is het beter om data zoveel mogelijk te verwerken waar ze zijn.”  

Niet zwart of wit, maar grijs 

HPE helpt bedrijven met het zoeken van de ideale balans tussen cloud en on-prem. Lahaye: “Onze consultants spreken met klanten over hun huidige uitdagingen, hun plannen en hoe die gaan evolueren. Gartner adviseerde vijf jaar geleden al om een ‘exitplan’ klaar te hebben voor als je weg wilt uit de cloud. De wereld van vandaag is niet meer dezelfde als die van morgen.”  

Het gebrek aan voorspelbaarheid in de cloud is een groot probleem. 

Stéphane Lahaye, Managing Director HPE BeLux

Flexibiliteit en controle staan centraal in de hybride strategie van HPE. “Als bedrijf moet je ervoor zorgen dat je altijd kan bijsturen”, zegt Lahaye. “Hou daarom de kennis die je bezit zoveel mogelijk in-house. Alles uitbesteden aan een externe provider maakt je afhankelijk en zo riskeer je ofwel te veel te betalen ofwel niet de juiste oplossingen aangeboden te krijgen.” 

“Dit beperkt diversifiëring in de markt. Als iedereen dezelfde technologie gebruikt, hoe onderscheid je jezelf dan nog om competitief te blijven? Wij geloven niet in zwart of wit. Voor ons is de toekomst van IT grijs”, sluit Lahaye zijn betoog.  

Ultieme hybride workload 

Het is 2024 en dus hebben we het ook over AI. Zoals ieder zichzelf respecterend technologiebedrijf trekt HPE vol de AI-kaart. Sterker nog, het bedrijf wil niet gewoon meedoen, maar is overtuigd dat het met zijn hybride strategie het peloton zal aanvoeren. Tijdens Discover in juni noemde HPE AI ‘de ultieme hybride workload’.   

We leggen die woorden van zijn collega’s nog eens voor aan Lahaye, die daar niet verrassend mee instemt. “AI, en dan voornamelijk hoe er een business case rond te bouwen, leeft sterk onder onze klanten. Een hybride cloud biedt voordelen op vlak van databescherming. Ik wil niet zeggen dat cloudoplossingen onveilig zijn, maar on-prem heb je toch meer mogelijkheden om data te ontsluiten.” 

Lahaye verwijst opnieuw naar het kostenargument. “Als je meer AI-toepassingen gebruikt, gaat de rekening in de cloud snel oplopen. AI is veel testen en veel proberen. Een private AI-oplossing helpt dan om de kosten onder controle te houden. Het gaat er opnieuw om jezelf de keuze te geven wat je waar plaatst.”  

Instapticket  

Wat betekent het hele AI-gebeuren nu voor kmo’s, die niet de budgetten hebben om in dure infrastructuur te investeren? Zijn zij dan niet aangewezen op de cloud? “Er zijn inderdaad private platformen die een ‘instapticket’ van een half miljoen euro of meer hebben. We weten ook wel dat kmo’s dat niet gaan doen”, geeft Lahaye toe, maar dat betekent niet dat het verhaal van HPE per definitie kmo’s uitsluit.   

“Wanneer we met kmo’s over AI praten, dan gaat het vaak over use cases. Bedrijven kijken actief wat ze met AI gaan doen. Ik geloof dat er hoe langer hoe meer oplossingen op maat van kmo’s zullen komen. Er zijn partijen die zich hier op toespitsen en kmo’s echt kunnen helpen. Op sommige serverplatformen kan je nu voor 40.000 à 50.000 euro al aan de slag”, gaat Lahaye verder. 

Lahaye geeft nog één slotadvies mee: “Ik zou ieder bedrijf willen aanraden om AI grondig te bekijken en de nodige informatie op te zoeken. Dit is echt een onomkeerbare evolutie.”  

Wij geloven niet in zwart of wit. Voor ons is de toekomst van IT grijs. 

Stéphane Lahaye, Managing Director HP BeLux

Dit is een redactionele bijdrage in samenwerking met HPE. Kijk hier voor meer informatie over de oplossingen van het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.