Klaar in drie klikken: hoe HPE met Private Cloud AI het wiel (her)uitvindt

hpe discover antonio neri
HPE Discover 2024, Barcelona, Spain - HPE Discover 2024, Barcelona, Spain

Drie keer klikken en klaar: met Private Cloud AI wil HPE de complexiteit van AI wegnemen en het uit de publieke cloud bevrijden. Een baanbrekende visie of meer van hetzelfde?

Het was het hoogtepunt van HPE Discover in Las Vegas in juni. HPE CEO Antonio Neri en Nvidia-topman Jensen Huang kondigden voor een volgepakte Sphere als twee geroutineerde rocksterren Private Cloud AI aan. Huang is er in Barcelona niet bij, maar AI komt daardoor niet minder aan bod. “Wij zien ons als stewards voor AI”, verkondigt Neri tijdens zijn keynote.

Met Private Cloud AI meent HPE de AI-code gekraakt te hebben. Het bedrijf wil een eenvoudig te implementeren privaat alternatief bieden voor GenAI-oplossingen die nu voornamelijk in de publieke cloud zitten. HPE staat niet alleen in die visie. Heeft HPE de magische formule ontdekt of het wiel opnieuw uitgevonden?

AI is hybride

Voor veel bedrijven zijn applicaties zoals ChatGPT de meest voor de hand liggende manier om met AI te experimenteren. Of je nu OpenAI’s ChatGPT, Googles Gemini of Anthropics Claude verkiest: de modellen hebben één ding gemeen en dat is dat ze via de publieke cloud beschikbaar zijn. Zo hoeft het niet te zijn als het van HPE afhangt. Discover is de ideale gelegenheid om de wereld te overtuigen dat AI op private infrastructuur thuishoort.

lees ook

Kiezen is niet verliezen in een hybride cloud 

HPE omschrijft generatieve AI als ‘de ultieme hybride workload’. Neil McDonald, VP of HPC & AI, duidt die uitspraak. “Klassieke AI was afhankelijk van coderen. GenAI gaat over data. Als modellen niet ingebed zitten in data, leveren ze geen resultaten op. De meeste data zitten on-prem”.

Mohan Rajagopalan, die Ezmeral onder zijn hoede heeft, haalt meerdere argumenten aan om AI lokaal te draaien. “Een eerste reden is economisch. De productie van AI kan duur uitvallen. Op private infrastructuur heb je meer controle over je kosten dan wanneer je alles bij hyperscalers plaatst”. Hyperscalers zullen dat argument graag terugkaatsen en stellen dat het ‘instapticket’ bij hen lager ligt.

HPE speelt daarom ook sterk in op soevereiniteit: een snaar die in Europa extra gevoelig is, zegt Rajagopalan. “In bepaalde situaties moeten data binnen sterk afgebakende grenzen blijven en willen bedrijven hun data helemaal niet naar de cloud verplaatsen. Data vormen het fundament voor AI. Als je investeert in eigen infrastructuur, heb je de garantie dat die altijd beschikbaar is. Dat geldt ook voor je data”.

Veel goede wil, minder resultaten

Meerdere studies tonen aan dat het niet aan goede wil ontbreekt bij bedrijven, maar dat de implementatie minder vlot verloopt. Rajagopalan wil niet Oost-Indisch doof zijn voor de struikelblokken die bedrijven ervaren. “Ik heb hierover al veel gesprekken gehad. Vroeger kon je modellen laten draaien in de cloud en zien wat er uitkomt. Nu zijn de use cases voor AI veel diverser. Succesverhalen starten vanuit de use case”.

“Slechts één op tien proof of concepts met AI gaat effectief in productie”, legt CTO Fidelma Russo de vinger op de zere wonde. “De levenscyclus is complex. De infrastructuur tunen is een lang proces waar bedrijven geen tijd in willen steken. Als de leercurve van een technologie te hoog is, verliezen mensen snel interesse.”

“Bedrijven leren AI op de harde manier omarmen”, pikt McDonald in op zijn collega. “De drie grote barrières zijn time to value, beheer van data en compliance. Er bestond nog geen oplossing die die problemen tegelijk aanpakt. De onderliggende infrastructuur zou geen last mogen zijn. Een geïntegreerde oplossing neemt zorgen over infrastructuur weg, zodat bedrijven zich enkel moeten bezighouden met hoe ze AI willen inzetten”.

Als de leercurve van AI te hoog is, verliezen mensen snel hun interesse.

Fidelma Russo, CTO & VP Hybrid Cloud HPE

AI in drie klikken

Vanuit die opvatting ontstond Private Cloud AI. HPE zet het platform in de markt als een turnkey oplossing die bedrijven eenvoudig op hun infrastructuur kunnen laten draaien. “We willen klanten niet gewoon servers geven en hen hun plan laten trekken. Dit is een kant-en-klare oplossing die in drie klikken klaar is, beschikbaar in verschillende formaten en configuraties. Private Cloud AI laat je toe om data te verwerken waar die zijn. We brengen AI naar je data”, vervolgt Russo.

Private Cloud AI is het mengsel dat je zou krijgen als je het assortiment van HPE en Nvidia in een blender steekt. Beide bedrijven vinden elkaar niet alleen op vlak van hardware, maar ook software. De tandem wordt tijdens Discover uitgebreid tot een driewieler met Deloitte, dat bedrijven moet helpen met het praktische luik.

Rajagopalan geeft meer tekst en uitleg: “AI is een heel technische workload. Je bent dan beter af als je kan werken met experten uit het veld die communiceren in een taal die je begrijpt. Zo creëer je een win-win voor alle partijen. Het gaat voor ons niet alleen om de technologie, maar ook over hoe we die leveren. Daar maak je het verschil. Met Private Cloud AI koop je een heel snelle wagen met het volledige ondersteuningspakket erbij”.

Door AI zo toegankelijk mogelijk te maken, wil HPE ook kmo’s mee betrekken in het hele AI-gebeuren, een segment dat achterblijft. “Kmo’s zijn beperkt door hun beschikbare skills en budgetten. Ze willen niet investeren in skills, maar bewezen use cases. Alle nodige functies, van infrastructuur tot software en modellen, zitten ingebouwd in het platform, zodat je niet zelf hoeft te programmeren”. Toch is de aankoop van minstens één ProLiant-server met Nvidia-GPU’s vereist: het toegangsticket kost je al snel enkele duizenden euro’s.

Herkenbaar recept met één uniek ingrediënt

HPE positioneert zich met Private Cloud AI lijnrecht tegenover de hyperscalers. Microsoft, Google, AWS en co lokken je naar hun datacenters om toegang te krijgen tot de meest geavanceerde AI-modellen en -functies, terwijl HPE kijkt hoe modellen aan te passen aan wat binnen de omgeving van de klant mogelijk is. Toch is HPE niet de enige die AI vanuit een hybride aanpak benadert.

Lenovo en Dell, twee grote concurrenten van HPE in de servermarkt, spelen eveneens sterk in op de lokale component van AI. De visie klinkt gelijkaardig, de invulling is lichtjes anders. Alle drie vertrekken ze vanuit hun historische achtergrond in hardware. Lenovo en Dell kijken niet alleen naar servers, maar ook naar de pc als vector om AI lokaal te draaien. Één grote constante: Nvidia is nooit ver verwijderd. Dan zijn er ook nog partijen als Nutanix die zich net als HPE willen profileren met ‘hapklare’ AI-oplossingen voor hybride IT-omgevingen.

lees ook

Meer dan een hardwareboer: Lenovo surft op AI-golf richting grote ambities

HPE vindt met Private Cloud AI het wiel niet uit, maar het ene wiel is het andere niet. Het recept van HPE bevat nog één ingrediënt dat de concurrentie niet heeft. HPE is met dochterbedrijf Aruba een grote speler in de netwerkindustrie en speelt die kaart graag uit. Het hoeft daarom niet te verbazen dat HPE diep in de geldbuidel tast om Juniper Networks in te lijven. Die overname hebben we uitvoerig geanalyseerd.

“Hyperscalers zijn heel sterk in computing, maar HPE onderscheidt zich op het netwerk. AI heeft een krachtig netwerk nodig. Als je Ferrari maar twintig kilometer per uur mag rijden, heb je niets aan zo’n snelle wagen”, besluit Rajagopalan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.