Swarm Software-defined Object Storage als intelligente keuze en integraal onderdeel van duurzame dataopslag

Ekrem Koc_Datacore

In dit tijdperk van data-explosie en vraag naar duurzaamheid in de IT-sector, zijn organisaties meer dan ooit op zoek naar een krachtig instrument voor efficiënte opslagoplossingen. Technieken voor langetermijnopslag als Software-defined Object Storage zouden meer aandacht moeten krijgen omwille van de meerwaarde op energieverbruik en portemonnee. Het staat je ook toe om data veel intelligenter te gebruiken. Maar hoe verloopt dit nu in de praktijk?

Bedrijven produceren dagelijks grote hoeveelheden data, maar veel van die data is enkel relevant tijdens het verwerken ervan. De meeste mensen staan er niet bij stil dat ruim 70% van de opgeslagen data daarna bijna nooit meer actief wordt gebruikt. Dan kan je je afvragen of je jouw data niet beter intelligenter kan opslaan, waarbij je een verdeling maakt voor de actieve data op je primaire (duurdere) storage en de inactieve data op een kosten efficiënte storagelaag.

De technologie die dit ondersteund is Software-defined Object Storage. Dit is een intelligente storagelaag waar de data in een hoog beschikbaar en schaalbaar opslagsysteem wordt weggeschreven. De rode draad hierin is dat je data classificeert in veelgebruikte hot data en statische data. Hierdoor weet je welke data waar moet landen.

Bijkomend voordeel van DataCore Swarm Software-defined Object Storage is dat je zo ook de energieconsumptie kunt beperken. Bij data die niet vaak wordt gebruikt, hoeft de hardware nl. niet voor 100% te draaien. Dat zorgt natuurlijk voor veel minder slijtage in hardware wat de levensduur van de machines vergroot, maar vooral de besparing op energieverbruik is enorm.

Lager energieverbruik

Even concreet: Met een node in slaaptoestand kan je het energieverbruik van 700 Watt tot wel 290 Watt verlagen. Stel je dan eens voor dat je 60 nodes hebt met 8 PetaByte aan data, dan hebben we het hier niet over een jaarlijkse factuur van duizend euro, maar kan dit in de tienduizenden euro’s lopen of zelfs meer! Dan is niet min natuurlijk. Een mens zou zich afvragen waarom hier niet meer aandacht naartoe gaat.

Met een node in slaaptoestand kan je het energieverbruik van 700 Watt tot wel 290 Watt verlagen. Stel je dan eens voor dat je 60 nodes hebt met 8 PetaByte aan data.

Ekrem Koç, Sales Director Benelux van DataCore Software

DataCore Swarm Software-defined Object Storage is naast een moderne technologie voor het opslaan van data ook ideaal om te besparen op zowel kosten als energieverbruik. Ik vergelijk het graag met een garage die je opruimt en onderhoudt. Je zet ook graag je werkbank en hobbyspullen vooraan in het zicht en de minder gebruikte spullen berg je ergens veilig achteraan op. Dat is net zoals met data. Ga dus voor die opgeruimde garage. En als je je garage niet gebruikt, laat je best ook niet het licht branden.

Een opgeruimde garage of infrastructuur heeft met andere woorden drie voordelen: je gaat bewuster om met databeheer, databeveiliging en data-efficiëntie. Laat net dat laatste – gezien de hoge energiekosten – tegenwoordig een populaire meerwaarde zijn.

Consolidatie van hot naar cold

Maar hoe begin je hier nu aan? Om de data te verplaatsen en te verdelen over verschillende opslagtypen, moet je dus goed weten welke data vaak wordt benaderd en welke niet. Dit is de datakwalificatie. Op die manier optimaliseer je jouw opslaglagen. We willen immers allemaal een lange termijn opslagsysteem waarbij je de kosten van een tape kan nabootsen met de snelheid van een primary storage systeem.

Denk dus goed na welke data essentieel zijn en welke je kan wegschrijven in een energiezuinige opslagruimte: ‘ Archive storage’. Om verder te gaan met de vergelijking van mijn garage. Zie het als de mobilhome die net voor de vakantie wordt teruggehaald van z’n overwinteringsplek.

Duurzame dataopslag betekent vandaag de dag ook durven uit handen geven.

Ekrem Koç, Sales Director Benelux van DataCore Software

Na de vakantie verdwijnt die weer voor een jaartje. Een perfect voorbeeld van Archive storage. Want stel dat je die mobilhome zelf zou bewaren, dat heeft impact op de plaats van je andere wagens, op het onderhoud, energieverbruik, enz.

Cold chicken: durven uit handen geven

Je data uit handen geven aan een public cloud provider of wegschrijven in een regionaal datacenter van een derde partij is niet niks. Voor bedrijven is het belangrijk dat hun gegevens veilig zijn, zowel tijdens de opslag als tijdens de overdracht ervan. Storage as a Service (STaaS) biedt bedrijven de flexibiliteit van ‘pay as you grow’ opslagoplossingen. Een effectieve aanpak om deze uitdaging aan te pakken, is het uitvoeren van een grondige kosten-batenanalyse. 

Een samenwerking met betrouwbare STaaS-providers met robuuste beveiligingsmaatregelen, zoals versleuteling van gegevens, toegangscontrole en regelmatige audits, is hierbij aangewezen. De voordelen, zoals schaalbaarheid, flexibiliteit en verhoogde efficiëntie, compenseren vaak de kosten.

Duurzame dataopslag betekent vandaag de dag dus ook durven uit handen geven. Het is niet alleen de eerste stap richting kostenbesparing en een efficiëntere opslagpraktijk, het is de stap die nodig is om je in staat te stellen te floreren in een steeds digitaler wordende wereld.


Dit is een aangeleverde bijdrage van Ekrem Koç, Sales Director Benelux van DataCore Software.

DataCore Software biedt Software-defined Object Storage en Storage as a Service in België aan via hun strategische partner Orbid. Ze zijn trotse Gold Partner van DataCore en zetten sterk in op certificatie van zowel sales als technische medewerkers.Klik hier voor meer info.


nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home