SAS legt zijn analytics-eitjes in heel wat mandjes, maar vooral in dat van Microsoft

SAS heeft de afgelopen jaren een transformatie doorlopen van vaste jaarlijkse licenties tot een SaaS-aanbieder. Nu kiepert het ook alle eigen datacenters buiten en maakt het plaats voor Microsoft Azure. Wat gebeurt er allemaal binnen SAS?

Tijdens het SAS Global Forum vorig jaar werd er een nauwe samenwerking tussen SAS en Microsoft onthuld. Jim Goodnight, founder & CEO bij SAS, sprak met duidelijke woorden. “De samenwerking met Microsoft biedt klanten een naadloze transitie naar de cloud die sneller, krachtiger en eenvoudiger toegang biedt tot SAS-oplossingen en betrouwbare beslissingen mogelijk maakt door middel van analytics die voor iedereen toegankelijk is, ongeacht het vaardigheidsniveau.”

Nadien breidde SAS Viya nog naar AWS en Google Cloud uit en recent past ook Red Hat OpenShift in het rijtje, maar de samenwerking tussen SAS en Microsoft met Azure gaat veel dieper dan dat.

SAS Viya

Sinds SAS Viya lanceerde in 2017 heeft het bedrijf zich getransformeerd naar een SaaS-aanbieder. Als cloudnative platform heeft SAS moeten investeren in eigen gehoste infrastructuur wereldwijd, voornamelijk in Europa, Azië en de VS. Alles draaide prima, maar volgens Mathias Coopmans, agile analytics architect bij SAS, was er ruimte voor een betere efficiëntie en flexibiliteit. Daarom ging het vorig jaar in zee met Microsoft.

“Vandaag draait alles in Azure binnen ons SaaS-aanbod. We hebben wereldwijd onze datacentra grotendeels gesloten. Azure biedt voor ons veel meer opportuniteiten omdat zij infrastructuur hebben over de hele wereld. Stelselmatig migreren we klanten naar de nieuwe infrastructuur, maar we behouden wel onze eigen portal met eigen security. Zo merken de klanten niets van de technische verandering aan de achterkant.”

Vandaag draait alles in Azure binnen ons SaaS-aanbod. We hebben wereldwijd onze datacentra grotendeels gesloten.

Mathias Coopmans, agile analytics architect bij SAS

Wie SAS-klant is en ook Azure-klant, kan ervoor kiezen om Viya als cloudnative toepassing op de SAS tenant te gebruiken. “We bieden dat enkel aan binnen Azure”, verduidelijkt Coopmans. “Wie AWS, Google Cloud of een andere oplossing gebruikt, kan dat niet.” Volgens hem delen Microsoft en SAS ook allebei hun R&D-faciliteiten voor een nog diepere integratie.

Overal Kubernetes

Betekent het huwelijk tussen SAS en Microsoft dat je geen keuze meer hebt? Omdat SAS Viya cloudnative is, kan je het vandaag ook gebruiken binnen AWS en Google Cloud. Je hebt Kubernetes nodig om Viya te draaien. Dat kan binnen grote cloudproviders, maar ook met bijvoorbeeld Red Hat OpenShift die je on-premises kan draaien en waarmee je dus een private- of hybrid cloud kan bouwen.

“Je kan in principe Viya draaien op opensource Kubernetes on-premises, maar dat is complexer dan je denkt. De orkestratie waarmee je containers start, stopt, clustert, op welke hardware van welke server, schalen, high-availability, het is een hele lijst. Dat allemaal zorgt voor heel wat hoofdzorgen. Tel daarbij opslag, virtuele netwerken, …: allemaal parameters die een Kubernetes-oplossing anders maken ondanks dat het start als opensource-oplossing.” Coopmans benadrukt dat SAS elke aanvraag van klanten onderzoekt op haalbaarheid. Red Hat OpenShift is daarin een belangrijke eerste stap voor on-premises omdat het net op die hoofdzorgen een out of the box antwoord biedt.

De combinatie van on-premises en public cloud schreeuwt natuurlijk hybride cloud. Hier kan je in theorie dezelfde softwareversie draaien op beide locaties. Het cloud-native aanbod van de analytics specialist was er eerst enkel in de public cloud, maar sinds kort is de optie er wel.

Azure Synapse en Azure ML

De keuze voor Microsoft komt er door de talrijke Azure-diensten die een meerwaarde toevoegen aan SAS Viya. Zo heb je bijvoorbeeld Azure Synapse en Azure ML waarmee diepe integraties zijn. “Stel dat een data scientist binnen de wereld van Azure interessante algoritmes vindt”, zegt Coopmans. “Met Viya kan je heel eenvoudig connecteren aan de Synapse-data.”

Wie liever Azure ML gebruikt, kan die uploaden naar de SAS Model Manager. Dergelijke analytische modellen kunnen het ontwikkelproces mee ondersteunen. Modellen worden regelmatig opnieuw getraind en geverifieerd om te zien of ze nog wel voorspellend genoeg zijn. “Dat is het unieke aan SAS, dat je binnen de Model Manager met alles kan werken. Liever specifieke SAS-modellen of uit een andere bron? Dan gebruik je die gewoon. Profiteer je liever van de diepe integratie met Azure of kies je voor een opensource-model? Alles kan.”

Met Viya kan je heel eenvoudig connecteren aan de Azure Synapse-data.

Mathias Coopmans, agile analytics architect bij SAS

Hij benadrukt wel dat de diepe integratie met Azure een troef is. Waar het mooi koppelt met de Synapse-data en modellen op dezelfde manier opereren, is dat bij Google Cloud of AWS niet het geval. Daar moet je ze opnieuw bouwen, en kan je de API’s van SAS Viya benutten. “We omarmen ze alle drie, maar je merkt dat er meer automatismen zijn binnen Azure”, besluit Coopmans. Zo heb je oplossingen voor verticale markten (finance, manufacturing, health en life sciences) binnen Azure waar SAS nog beter mee wil integreren.

Wat met het bestaande SAAS klantenbestand?

Wat betreft het klantenbestand dat SAS in een Software-as-a-service dienst afneemt is het merendeel een jaar na de aankondiging al overgezet. Het gaat dan vaak over standaardimplementaties die één-op-één te migreren waren. Er zijn echter ook wel sommige klanten waar meer exotische dingen voor werden gebouwd. Die zitten nu middenin aparte migratieprojecten om ook hen naar Azure over te zetten. De klant zelf merkt daar weinig van, omdat het dezelfde SAS-voorkant is.

Coopmans ziet wel een duidelijke trend dat steeds meer klanten met een on-premises installatie overstag gaan. “Ze willen het beheer overdragen aan ons, wat heel wat resources vrijmaakt bij hen.” Wanneer we over legacy-klanten spreken die nog niet SAS Viya draaien, moet hij wat in zijn haar krabben.

“Vroeger had SAS twee datacenters, Frankfurt en North-Carolina. Daarin draait de legacy SAS-cloud die al flink is afgebouwd ten voordele van de Azure tenant. We upgraden die SAS-cloud niet meer en sommige klanten draaien er nog SAS 9 projecten in. Ook hebben we er nog 3rd party tools en databanken in draaien. Die migratieprojecten zijn wat complexer en het kan nog enkele jaren in beslag nemen voor de laatste gemigreerd is. Zowel de klant als SAS moeten ook overtuigd zijn van de waarde van zo’n migratie.” Er is geen vaste deadline om over te schakelen, maar SAS 9 heeft wel een uitdoofscenario met onderhoudscontracten rond security patches. Functioneel wordt er zo goed als niets meer toegevoegd en het spreekt voor zich dat SAS liever iedereen op Viya overzet.

Absolute vrijheid, maar standaard Azure

Wie vandaag een SaaS-dienst van SAS afneemt, komt automatisch in de SAS Azure-tenant terecht. Intern draait alles binnen SAS ook op Azure sinds de samenwerking met Microsoft werd afgekondigd. Zo is er bijvoorbeeld al een Teams-integratie waar je de SAS-chatbot kan integreren.

Er is geen vaste deadline om over te schakelen, maar SAS 9 heeft wel een uitdoofscenario met onderhoudscontracten rond security patches.

Mathias Coopmans, agile analytics architect bij SAS

Coopmans haalt ook de andere drie Microsoft-clouds naar boven als extra troeven. “We werken vandaag met Microsoft rond Dynamics om industrie specifieke zaken aan te pakken zoals de telecomproviders, retail of de financiële sector. Zij zijn ook zelf vragende partij om meer analytische componenten te integreren in hun oplossingen. Anderzijds heb je ook het Power Platform en de talrijke Power-apps. Daarachter schuilt een heel grote community van ontwikkelaars die heel wat interessante koppelingen kunnen maken met SAS.”

Wie liever onafhankelijk blijft, kan ook gewoon een licentie nemen en de oplossing in een cloudplatform naar keuze uitrollen of on-premises. “Er zijn bij AWS of Google Cloud ook wel wat API’s die we beschikbaar stellen om installaties te vereenvoudigen en om het maximale uit die cloudomgevingen te halen.”


Dit is een redactionele bijdrage in samenwerking met SAS. Voor meer informatie rond cloud en analytics stelt SAS een aantal webinars beschikbaar die je on-demand kan raadplegen. Klik hier voor meer informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home