Skype for Business stopt vanaf 21 juli als online dienst: wat nu?

Serverlicenties lopen nog tot eind 2025

Skype for Business

Wie vandaag Skype for Business nog gebruikt op dagelijkse basis, mag daar stilaan mee stoppen. Skype for Business online stopt ermee vanaf 21 juli 2021. Wie echter een serverlicentie draait, kan nog op ondersteuning tot 9 januari 2024 rekenen.

Je hebt ongetwijfeld de berichten al gehoord dat Skype for Business ermee stopt vanaf 21 juli 2021. Microsoft wil graag dat elk bedrijf naar Microsoft Teams overschakelt, een component die tegenwoordig in haast elk pakket van Microsoft 365 (vroeger Office 365) zit. Er is echter een belangrijke nuance nodig: de online-versie van Skype for Business stopt ermee op 21 juli, niet de serverlicentie

Wie Skype for Business Server 2019 lokaal op een server draait, geniet nog van ondersteuning tot 9 januari 2024 met een optionele (betaalde) verlengde einddatum van 14 oktober 2025. Tot dan blijft Microsoft updates leveren om veilig te werken. Extra functies moet je niet meer verwachten. Skype for Business is niet langer de prioriteit. Microsoft Teams is vandaag de onherroepelijke nummer één die alle nieuwe functies ontvangt en de basis van Skype for Business veel verder uitbreidt.

Skype for Business Online

Wat betreft migraties van Skype for Business naar Microsoft Teams is het meeste werk achter de rug volgens Patrick Viaene, Microsoft 365 business groep lead bij Microsoft. “Vandaag werken nog maar 100.000 gebruikers met Skype for Business Online, maar drie kwart van dat aantal kan je onderverdelen in een aantal grote klanten. Tegen eind juni hebben we ook hen gemigreerd.”

In totaal gaat het om ongeveer 10 procent van de gebruikers die nog de wissel moet maken naar Microsoft Teams in België.

In totaal gaat het om ongeveer 10 procent van de gebruikers die nog de wissel moet maken naar Microsoft Teams in België. Wie vandaag nog niet is gewisseld, gebruikt vaak al Teams naast Skype for Business maar heeft die laatste nog specifiek nodig voor een bepaalde functionaliteit. “Zo moeten financiële en gerechtelijke instellingen die bellen altijd een opname hebben van dat gesprek en die automatisering hebben ze nog niet allemaal in Microsoft Teams verwerkt”, geeft Viaene als voorbeeld.

Het zijn zo’n zaken die iets meer tijd in beslag nemen om een vlekkeloze migratie uit te voeren, maar hij benadrukt dat het merendeel al geswitcht is.

Serverlicentie heeft andere deadline

Wie een serverlicentie heeft en de chat- en videoclient in een eigen datacenter draait, hoeft zich geen zorgen te maken. Pas twee jaar voordat de ondersteuningsperiode stopt, krijgen zij een uitnodiging om naar alternatieven te kijken. Midden volgend jaar mogen IT-admins die Skype for Business Server 2019 draaien een bericht in hun mailbox verwachten.

“In theorie weten we niet hoeveel mensen Skype for Business draaien op een eigen server”, zegt Viaene. “Van zodra ze updates installeren kunnen we dat wel zien en grote klanten worden voor ondersteuning automatisch benaderd, maar bij kmo’s zijn het vooral lokale partners die daar meer inzicht in hebben.”

lees ook

Microsoft lanceert Teams Connect om beter met externen samen te werken

Dat neemt niet weg dat hij liever alle serverlicenties snel ziet migreren naar Microsoft Teams. “Je wil als IT-dienst toch geen tijd meer steken in het onderhoud van een mailserver? Je biedt dan geen toegevoegde waarde aan het bedrijf. Ze kunnen zich beter focussen op belangrijkere zaken zoals nieuwe business-processen integreren zoals ERP of een e-commercewebsite. E-mail is commodity, dat moet je uitbesteden. Bovendien kost Teams niets extra voor wie al een Microsoft 365-abonnement heeft.”

Chathistoriek in Outlook

Wie Skype for Business moet achterlaten in een migratie naar Microsoft Teams, doet alleen maar voordeel door de uitgebreidere softwaresuite. Dat is in veel gevallen een voordeel, maar soms ook een nadeel. Microsoft Teams weegt als softwaretoepassing zwaarder op je pc dan Skype for Business dat enkel focust op chatten en videobellen. Zeker oudere pc’s kunnen worstelen met het agressieve RAM- en CPU-verbruik. In theorie kan de webversie van Teams soelaas brengen, maar bij dagelijks gebruik werkt de desktopversie een stuk aangenamer en biedt het meer video-functionaliteit.

Het enige wat Microsoft niet automatisch mee migreert naar Teams, is de chathistoriek.

Het enige wat Microsoft niet automatisch mee migreert naar Teams, is de chathistoriek. Je kan die gelukkig wel altijd blijven raadplegen in Outlook onder de map ‘Chatgeschiedenis’. Daar kan je belangrijke gesprekken terugvinden mocht je zaken nodig hebben uit het verleden na de wissel naar Microsoft Teams.

Microsoft Teams als functierijke opvolger

Viaene benadrukt dat de wissel naar Microsoft Teams alleen maar voordelen met zich meebrengt. “Zo is de video- en audio-codec die we gebruiken in Teams een pak beter dan die van Skype for Business. Verder blijven we sleutelen aan de AI-functionaliteit die achtergrondgeluid onderdrukt zodat je optimaal met elkaar kan spreken zonder afleiding.” Skype for Business staat op vlak van functionaliteit al enkele jaren stil terwijl Microsoft Teams aan een rotvaart blijft evolueren met continue verbeteringen en nieuwe functies.

Vorig jaar kende Microsoft Teams een explosieve groei door de plotse omschakeling naar thuiswerk wereldwijd. Eind 2019 rondde het de kaap van 20 miljoen dagelijks actieve gebruikers, om daarna dat record te verpletteren eind maart met 44 miljoen gebruikers. Eind april stond de teller al op 75 miljoen dagelijkse actieve gebruikers om eind vorig jaar af te sluiten op 115 miljoen dagelijks actieve gebruikers, vijftig procent meer dan het vorige record.

lees ook

Microsoft Teams presentator-modus maakt vanaf nu je scherm delen interactiever

Doorheen het jaar heeft Microsoft Teams regelmatig nieuwe functies ontvangen. Zo is er voortaan een Taken-app die Planner en To Do combineert en is de Breakout room-optie eindelijk beschikbaar. Over de geruchten rond een apart Teams Pro-abonnement met extra functies wilde Viaene geen commentaar geven. Mogelijk biedt de Ignite-conferentie begin maart meer duidelijkheid.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home