Meer dan een app: Zoom wil ’s werelds video-besturingssysteem worden

Zoom opent (nog) geen restaurant

Zoom ziet een grote rol voor zichzelf in de toekomst, al wil dat niet zeggen dat het logo van het bedrijf boven iedere videomeeting moet prijken. Abe Smith, Head of International, ziet Zoom ook aan belang winnen als provider van white label-technologie.

De pandemie heeft Zoom geen windeieren gelegd, maar is niet de hoofdreden voor het succes van de videocommunicatiedienst. Daarop wijst Abe Smith, Head of International bij Zoom, in een exclusief gesprek met ITdaily. “De pandemie heeft vernieuwing sterk geaccelereerd, maar we zagen de trends al voor Covid-19. Mensen werden zich al bewust van de stress van pendelen, leren vanop afstand raakte uit de startblokken en de gig economy trok zich al op gang.”

Disruptie met eenvoud

In die context maakte Zoom tien jaar geleden zijn intrede in de markt. De dienst moest opboksen tegen onder andere Webex en Skype, maar slaagde er toch vrij vlot in om voet aan grond te krijgen. “We zorgden voor disruptie dankzij enkele eenvoudige principes”, verduidelijkt Smith. “De technologie is van het begin af aan elegant, ontwikkeld voor de moderne werknemer. Zoom werkt altijd. Bovendien staat mobiliteit centraal. Zo kan iemand deelnemen aan een gesprek van achter de desktop, of vanop de achterbank van een wagen.”

Zoom werkt altijd.

Abe Smith, Head of International Zoom

De eenvoud wierp zijn vruchten af bij de start van de pandemie, waar zowel bedrijven als consumenten massaal voor Zoom kozen om contact te houden tijdens de lockdowns. Een vergadering opzetten is niet complex en wie een link ontvangt, kan meteen meedoen aan een vergadering, zowel achter de computer als mobiel. “Dat is niet vanzelfsprekend”, stipt Smith aan. “De dienst gaat heel flexibel om met beschikbare bandbreedte.”

Van grootmoeder tot enterprise

Die snelle adoptie door zowat iedereen, van tiener en grootmoeder over kmo tot groot bedrijf, gaf Zoom een extreme boost. In 2019 had de videodienst globaal 74.000 klanten. Vandaag zijn dat er ongeveer 500.000. Op drie jaar tijd groeide de kwartaalomzet in EMEA van 10.7 miljoen dollar naar 200 miljoen dollar, met een omzet van 801 miljoen dollar voor fiscaal jaar 2022. Zoom mag onder andere SAP, Novartis, Biontech, DHL en Deezer tot zijn klanten rekenen, en toen Oekraïens president Volodymyr Zelenskyy het parlement van het VK toesprak, gebeurde dat ook via Zoom.

Langs de achterkant draait de dienst op 21 datacenters in beheer van Zoom zelf, gecomplementeerd met capaciteit bij AWS en Oracle om snel te schalen. “We maakten ons voor de pandemie sterk dat onze infrastructuur ongelimiteerd schaalbaar was, ondanks de complexe infrastructuur. Twee jaar geleden bleek dat inderdaad het geval te zijn”, zegt Smith.

We maakten ons voor de pandemie sterk dat onze infrastructuur ongelimiteerd schaalbaar was.

Abe Smith, Head of International Zoom

Intussen is de pandemie richting endemie geëvolueerd en heeft Zoom in twee jaar tijd tien jaar aan digitale transformatie verwerkt. Het bedrijf introduceerde zo’n 900 nieuwe functies en breidde de dienst uit met onder andere een eventplatform, manieren om creatiever in beeld te komen en breakout-rooms. Waar moet Zoom nu nog naartoe?

Realtime vertaling

De grootste uitdaging volgens Smith blijft om de toegankelijkheid en eenvoud te behouden. Zo biedt Zoom zelf ondersteuning voor de implementatie van zijn platform bij multinationals, werkt het via partners voor kleinere bedrijven en blijven ook gratis accounts de nodige liefde krijgen. Dat laatste blijft relevant, ook voor de verdere groei van het bedrijf. “Tijdens de pandemie leerden mensen Zoom thuis gebruiken nadat ze ermee in contact kwamen op het werk, maar het omgekeerde gebeurde ook.”

Voor de toekomst heeft Zoom een dubbele ambitie. Enerzijds wil het bedrijf blijven sleutelen aan het huidige platform. “De overname van Kites in Duitsland geeft een indicatie van waar we heen willen”, zegt Smith. “In vergaderingen worden vaak meerdere talen gesproken. Realtime transcriptie en vertaling worden een onderdeel van meetings. Dat aspect is al een deel van het platform met onder andere de mogelijkheid om vertalers te laten deelnemen, maar automatisering via technologie zal hier heel krachtig zijn.”

White label-Zoom

Anderzijds hoopt Smith dat Zoom meer wordt dan een platform. “Vandaag hebben we al integraties van meer dan 1.000 apps zoals Salesforce, Jira en Service Now. In de toekomst moet onze flexibele SDK meer zijn opwachting maken. Video is in vele gevallen interessant, maar complex om zelf te ontwikkelen. We hopen dat ontwikkelaars video-ervaringen aangedreven door Zoom in hun toepassingen zullen verwerken. Dat mag met ons logo erboven, maar ook als white label. Zoom moet het video-besturingssysteem voor je hele leven worden.”

De ambitie van Smith en Zoom lijkt grenzeloos. “We willen niet in de restaurantsector stappen”, grapt Smith. “Voorlopig.” Hij ziet verder geen limieten. “De virtuele vergadering-ervaring moet even goed worden als een face-to-facemeeting. Misschien komt er een aanraak-aspect, of kan je de koffie in de vergaderzaal aan de andere kant van het scherm ruiken. Technologie blijft evolueren in nieuwe domeinen van virtualisatie.”

Gewillige privacypartner

Dat alles gebeurt tegen een achtergrond van nieuwe reguleringen zoals de DMA en de GDPR, waarbij Europa sterk inzet op privacy. Smith: “Privacy is een evoluerende uitdaging. We moeten erg op de hoogte zijn, maar dat is geen probleem. Van het begin af aan hebben we ons product wereldwijd aangeboden. Zoom heeft een sterke aanwezigheid in Europa met werknemers die adviseren.”

lees ook

Zoom past Europees privacybeleid aan na Nederlandse kritiek

In de praktijk loopt Zoom daar wel een beetje de feiten achterna. Zo wijst Smith naar de aangepaste privacyregels in samenwerking met de Nederlandse onderwijskoepel SURF, al kwamen die er pas na een negatieve Data Protection Impact Assessment die verschillende problemen aan het licht bracht. Zoom toont zich wel een gewillige partner en zal tegen het einde van het jaar zowat alle problemen wegwerken.

Eigen sterktes

Over concurrenten zoals Microsoft Teams heeft Smith niet al te veel te zeggen. Hij wijst op de sterktes van het eigen Zoom-platform. “Een vergader-ervaring moet altijd werken, met vlotte connectiviteit binnen en buiten de firewall. Zoom is schaalbaar van de kleinste vergadering tot de grootste, van de vergaderruimte op kantoor tot op de smartphone.”

“De wereld gaat zich niet vasthechten aan één softwareprovider voor alles”, besluit Smith. “In één bedrijf draaien al snel een dozijn tot zelfs honderden applicaties. Zoom kan en moet integreren met al die apps.” In de ideale wereld van Smith hebben alle toepassingen waar dat relevant is binnenkort dus een optie om snel en zonder wrijving een videocall te starten. Of daar dan Zoom bij staat of niet, maakt niet uit, zolang de achterliggende technologie maar van Zoom afkomstig is.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home