Vandaag is thuiswerk voor Cisco Webex tegelijk een zegen en een uitdaging

Cisco Webex

De afgelopen drie maanden verplichtten de meeste landen over de hele wereld bedrijven om werknemers zoveel mogelijk van thuis uit te laten werken. De plotse omschakeling betekent gouden zaken voor Microsoft (Teams), Google (Meet) en Zoom, maar waar zit Cisco tussen al die succesverhalen met Webex?

Het regent succesverhalen van Microsoft en Zoom de afgelopen weken met explosieve groei mede dankzij het gratis beschikbaar stellen van (video)vergadertools om bedrijven in nood te helpen. Zoom bereikte eind april de kaap van 300 miljoen gebruikers, een boost van 100 miljoen vergeleken met maart.

Microsoft Teams haalde ook het grof geschut boven met een groei van 200 procent op het vlak van vergaderminuten, naar 2,7 miljard op één dag begin april. Eind april noteert het 75 miljoen dagelijks actieve gebruikers. Google verandert tijdens die periode zijn videoconferencingtool Hangouts Meet naar Google Meet en zet vol in op de gratis versie die voor iedereen beschikbaar is.

Webex, een van de pioneers die videovergaderen groot heeft gemaakt, hoor of zie je amper. Cisco nam Webex over in 2007 voor 3,2 miljard dollar en heeft het platform verder laten groeien. Om te kijken hoe het met het bedrijf staat vandaag, zit ik samen met Michel Assink, Head of Collaboration Sales bij Cisco België.

Sterke groeicijfers

Hij lacht onmiddellijk wanneer we aanhalen dat Webex amper in het nieuws verschijnt en niet bij de explosieve groeiers lijkt te zitten door de thuiswerksituatie rond COVID-19. “Wij hebben ook wel een boost ervaren hoor, mede doordat we de gratis versie van Webex verder hebben uitgebreid met een ongelimiteerd aantal belminuten per afspraak en aantal afspraken.”

Webex, ooit de absolute nummer één binnen videovergaderen, ervaart pittige concurrentie.

Waar Cisco zich situeert met Webex vergeleken met Teams of Zoom, wil Assink niet zeggen. Hij deelt echter wel dat het totale aantal vergaderminuten in april de kaap van 25 miljard heeft gerond, drie keer zoveel dan het normale volume. Als je dan rekening houdt dat Microsoft Teams 2,7 miljard vergaderminuten op één dag telt, moeten we concluderen dat Microsoft daar nog boven zit. Enige nuance: Cisco benadrukt dat hun record bestaat uit videovergaderingen met minstens drie mensen. Die verduidelijking maakt Microsoft niet. In totaal vergaderden een half miljard gebruikers via het platform in april. Recentere cijfers van mei zijn niet bekend.

Het toont wel dat Webex, ooit de absolute nummer één op vlak van videovergaderen, vandaag pittige concurrentie ervaart van onder andere Zoom, Microsoft (met Teams) en Google (met Meet). Toch merkt Assink dat sinds midden maart een flinke rush is ontstaan naar video-oplossingen. “De focus ligt heel sterk op de cloud door de korte aanlooptijd, maar ook on-premises oplossingen zijn gegeerd. Vooral de publieke sector kiest resoluut voor vaste hardware, waardoor er plots meer capaciteit nodig was om vlot van thuis te werken.”

April als recordmaand

De maand april was een absolute recordmaand voor Cisco inzake Webex-gebruik, maar Assink denkt dat het record in mei opnieuw zal sneuvelen. “Ik verwacht nog een lichte stijging deze maand, wat voor vele bedrijven een transitiemaand wordt”, zegt Assink. “We maken ons geen illusies dat er een afvlakking komt en dat het totale gebruik in zal afnemen na deze piek.”

“Ik geloof wel dat telewerken meer ingeburgerd raakt en dat bedrijven de technologie meer zullen omarmen dan vroeger. Mensen hebben gezien dat er naast nadelen zeker ook voordelen zijn. Daarnaast moeten we rekening houden met de middellange termijn waar bedrijven een nieuwe veilige werkplek moeten creëren waarbij bijvoorbeeld de helft thuis werkt en de helft op kantoor, alternerend.”

Webex Teams

De nieuwe manier van werken moet ervoor zorgen dat er een nieuw nulpunt komt waarbij online vergaderingen het nieuwe normaal zijn. “Volgens mij gaan de cijfers van januari 2021 er helemaal anders uit zien dan januari 2020”, zegt Assink.  

Competitief met Slack en Teams

Door het massale thuiswerk vandaag worden we ineens geconfronteerd met een beperkt aantal contacten en zien we elkaar niet op de werkvloer. Om dat te compenseren wordt video vandaag veel vaker ingeschakeld vergeleken met vroeger volgens Cisco. “De camera wordt nu wel bewust aangezet”, zegt Assink.

“Het is zelfs zo dat de totale tijd die je spendeert in een call met video minder is dan gewone audiovergaderingen. Het zorgt voor efficiëntere meetings.”

In Webex zit vandaag ook een samenwerkingstool onder de noemer Teams. Behoorlijk verwarrend omdat Microsoft dezelfde naam heeft gekozen voor zijn Skype for Business-vervanger. Wie Webex gebruikt, krijgt er automatisch Teams bij om digitaal samen te werken. Daarnaast zijn er de integraties met onder andere Office 365, Sharepoint, Google Calendar, Microsoft Teams en Slack.

Videobellen zorgt voor efficiëntere meetings.

“Het is een competitieve omgeving met Slack en Teams wat betreft samenwerkingstools”, geeft Assink toe. Vaak kiezen mensen automatisch voor wat ze voorgeschoteld krijgen. Wie een Office 365-omgeving heeft en de Office-apps gebruikt, neemt al veel sneller Teams aan boord. Wij integreren ook prima in Office 365, maar de strijd is pittig.”

Security en compliance

Cisco gelooft dat de Webex Teams-omgeving genoeg troeven aan boord heeft om de concurrentie met Slack en Microsoft Teams aan te gaan. Een van de belangrijkste is security en compliance. Stel dat je gasttoegang krijgt tot een andere samenwerkingstool. Van zodra je inlogt, val je onder de compliance- en securityregels van de desbetreffende partij, ongeacht of jouw bedrijf die ook hanteert. Volgens Assink is dat een van de belangrijkste troeven van Webex Teams.

“Je bent met onze tool altijd in orde omdat je altijd blijft werken volgens de compliance- en securityregels van je eigen bedrijf, ongeacht wat de regels zijn van de andere partij waarmee je samenwerkt.”

Cisco strijdt met Webex Teams tegen Microsoft en Slack, maar omarmt beide ook met Webex Meetings-integraties.

Cisco zou maar al te graag Webex Teams bij elk bedrijf binnen willen gooien, maar beseft dat het een pittige opdracht is om van grootheden Slack en Microsoft Teams te winnen. Het gokt daarom op twee paarden door tegelijk Webex Meetings te integreren in Microsoft Teams en Slack om ervoor te zorgen dat digitale vergaderingen nog steeds een plaats hebben bij Cisco.

Wij geloven in de sterkte van Webex als oplossing, maar de geforceerde stappen die heel wat bedrijven moesten nemen tonen aan dat Cisco nog heel wat werk voor de boeg heeft om het thuiskantoor te veroveren, al dan niet met eigen hardware.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home