5 tips om nóg beter te videobellen

videobellen paessler

Inmiddels hebben de meeste mensen het ‘teamsen’ en ‘zoomen’ redelijk onder de knie. Op tijd inloggen, op je beurt wachten met praten en jezelf op tijd muten; dat lukt allemaal best. Toch zijn er ook zeker nog verbeterpunten. Voor jezelf, of voor die ene collega die virtueel niet goed te verstaan is, je verblindt met tegenlicht of zijn camera gewoon helemaal uitzet. Best irritant, toch? Tijd dus om onze online uitstraling grondig te verbeteren. Deze 5 tips gaan jou (of die ene collega) helpen:

1. Z..rg v..r ..n g..ede v.rbi.d.ng

Het is frustrerend voor mensen om naar je te luisteren als ze j…..iet….oed…..ku…..ver..aan. En het helpt ook niet als je video in stukjes g/e/h/a/k/t is. Video en audio livestreams zijn de ultieme test voor de kwaliteit van je internetverbinding; ze leggen de nadruk op verbindingsproblemen die je zelden ondervindt door alleen maar op het web te surfen. Je merkt ze ook niet op wanneer je Spotify, Netflix of YouTube gebruikt, omdat deze diensten allemaal gebruik maken van “buffering”-concepten die zulke haperingen verbergen.

Zorg voor een betrouwbare internetverbinding met zoveel mogelijk bandbreedte.Vermijd bij twijfel WiFi: het is vaak beter om je device rechtstreeks met je internetrouter te verbinden via een kabel in plaats van via WiFi, vooral als de router verder dan een paar meter verwijderd is, er muren zijn voor het signaal om over te steken, of als je in een gebouw met veel WiFi-netwerken woont. Koop een lange ethernetkabel en – als je computer geen ethernetpoort heeft – een ethernet-naar-USB-adapter (€ 16). Dit is een van de grootste budget-verbeter-je-zoom-meetings truc!

Controleer je bandbreedte: doe een snelheidstest om je connectiviteit met het internet te controleren, bijvoorbeeld door gebruik te maken van SpeedTest.net. En controleer de bandbreedte in je lokale netwerk. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de gratis versie van PRTG Network Monitor gebruiken.

Als blijkt dat je het thuis echt niet van je internet moet hebben: gebruik je persoonlijke hotspot op je mobiel met 4- of tegenwoordig zelfs 5G.

2. Wees lief voor de oren van je gesprekspartner

Als je veel presentaties of trainingen geeft, is goed geluid belangrijk. Het kan behoorlijk irritant zijn voor anderen als ze je nauwelijks kunnen verstaan. Voor online vergaderingen is fatsoenlijk geluid eigenlijk belangrijker dan je uiterlijk.

Het goede nieuws is dat het relatief makkelijk is om je geluid te verbeteren. Een paar tips:

  • Zorg dat de microfoon maximaal 15 cm bij je mond verwijderd is.
  • Adem niet voortdurend in de microfoon; dat zal je gesprekpartners gek maken.
  • Gebruik altijd oortjes of een koptelefoon.
  • Last van achtergrondgeluiden? Mute jezelf zoveel mogelijk en zet de noise cancellation optie bij Settings/Audio/Advanced op “Agressive”.

3. Licht in donkere tijden

Ken je dat? Je gesprekspartner zit met de rug naar het raam en verandert onmiddellijk in een Star Wars Emperor-type. We zijn het er allemaal over eens dat je op deze manier geen goede indruk achterlaat. Zet één of twee lampen achter de camera/laptop om je gezicht te verlichten. Controleer ook altijd je eigen videobeeld om te zien of je gezichtsuitdrukkingen goed zichtbaar zijn.

4. Het oog wil ook wat

Hoewel goede audio het wint van video, wil het oog toch ook wat. Met een paar eenvoudige trucs maak je een goede indruk, terwijl je gewoon ongewassen in je joggingbroek kunt blijven zitten.

– De camera moet zich net iets boven ooghoogte bevinden. Zet bijvoorbeeld wat dozen of dikke boeken onder uw laptop. Je ziet er zoveel beter uit met deze truc! Niemand wil in je neus kijken.

– Gebruik geen virtuele achtergronden als je dat kunt, vooral als je achtergrond zo rommelig is dat de Zoom je silhouet niet goed kan scheiden van de achtergrond.

– Vermijd zo mogelijk je ingebouwde camera: de meeste laptops hebben vuile, piepkleine sensoren en bieden een vreselijke beeldkwaliteit. Met uitzondering van iPad Pro en iPad Air (2020) moet je overwegen om een externe camera aan te schaffen als je er goed uit wilt zien.

– Bonustip voor Zoom-gebruikers: hangen je wallen tot op je knieën of is je oogwit rood doorlopen door al het turen naar je scherm? Zet de ‘Touch up my appearance’-functie aan voor een gladde photoshop-look!

5. En wat nou als het platform zelf down is?

Natuurlijk moet je ook weten of het videoconference platform zelf in de lucht is. Als dat niet het geval is kun je tijdig switchen naar een andere oplossing of je collega’s op z’n minst waarschuwen dat het niet werkt. Paessler heeft een native Zoom Service Status sensor ontwikkeld, die de algemene status van alle Zoom diensten monitort. Je kan meer lezen over native PRTG-sensors voor Zoom en andere platforms in deze blog.


Dit is een ingezonden bijdrage van Paessler. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home