Wat is PaaS en hoe gebruik je het precies?

wat is paas

Wie al eens gehoord heeft van de cloud, heeft vast ook al iets opgevangen over PaaS of Platform as a Service. In dit artikel willen we dieper ingaan op wat PaaS precies is en hoe je het kan gebruiken.  

Dit stuk is een onderdeel van onze IT uitgelegd‘-reeks, waarin we belangrijke begrippen en technologieën achter producten en innovaties vandaag op een begrijpelijke manier uitleggen.

PaaS, of Platform as a Service, laat je toepassingen gebruiken zonder dat je je rekening moet plunderen voor onderliggende frameworks of hardware. Ook hoef je er de werking van specifieke infrastructuur niet voor uit te zoeken. Maar wat betekent PaaS dan wel?  

Verschillende soorten cloud 

Om dieper in PaaS te kunnen duiken, moeten we eerst en vooral de cloud kort toelichten. Dankzij cloud computing kunnen we specifieke services, zoals onder andere opslag, servers en netwerken, via het internet gebruiken. Er komt dus geen eigen hardware meer aan te pas. Dat zorgt ervoor dat de investeringskosten dalen en dat de infrastructuur efficiënter gebruikt wordt. De cloud bestaat uit drie verschillende niveaus van diensten:  

  • Infrastructure as a Service (IaaS) is de basis. Het is een dienst waarbij infrastructuur virtueel wordt aangeboden. Je gebruikt servers, opslagruimte, firewalls en netwerkapparatuur dus als een service in plaats van dit zelf te voorzien. Dit houdt in dat je je geen zorgen hoeft te maken over hardware en onderhoudskosten. IaaS is dan ook een zeer populaire service.  
  • Platform as a Service (PaaS) voorziet naast de infrastructuur ook een tussenlaag. Die bestaat onder andere uit het besturingssysteem op servers, maar ook alle software die bovenop dat besturingssysteem draait en het platform ondersteunt. Applicatieontwikkelaars kunnen zo software programmeren en uitrollen op virtuele machines of containers op de PaaS-dienst. Die toepassingen zijn vervolgens beschikbaar voor klanten of werknemers.  
  • Software as a Service (SaaS) zijn de applicaties die in de cloud draaien en niet worden geïnstalleerd op je computer. Je hebt dus geen specifieke hardware of locatie nodig om de toepassingen te kunnen gebruiken. Dit is veruit de meest gebruikte service van de cloud. Denk aan Microsoft 365 of Salesforce. 

De tussenlaag 

PaaS is dus een type cloud computing dat je een platform biedt waarop je je applicaties kan beheren. Het enige wat je hiervoor nodig hebt naast een ietwat modern toestel, is een krachtige internetverbinding. Ontwikkelaars moeten zich dezer dagen dus geen zorgen meer maken over on-premises hardware. PaaS-services kunnen gehost worden op zowel een openbare als op een private cloud.  

PaaS kan ook on-premises voor wie dat wil. Red Hat OpenShift vind je bijvoorbeeld op AWS maar kan net zo goed op eigen hardware draaien. Het omvat een platform om containers op uit te rollen. Dat platform draait bovenop Linux en alle toebehoren zoals runtimes, networking, monitoring en authenticatie zijn voorzien. Zo kan je container-toepassingen bouwen, zonder dat je zelf moet nadenken over de configuratie van het achterliggende platform.  

Ook binnen PaaS zijn er verschillende types te onderscheiden. Welke je best kiest, hangt af welke functies je voorkeur genieten:  

  • PaaS gelinkt aan SaaS: ontwikkelaars willen soms software creëren gelinkt aan een bestaande SaaS toepassing. Een gelinkte PaaS geeft je dus de kans om specifieke wijzigingen toe te brengen aan de toepassing. Je hoeft er zelfs geen uitgebreide technische kennis voor te hebben.  
  • PaaS gelinkt aan IaaS: een Platform as a Service dat gelinkt is aan een specifieke infrastructuur hangt hier sterk mee samen en wordt relatief gemakkelijk ontwikkeld. Vandaar dat deze optie beter past bij het minder technisch aangelegde individu.  
  • Open-Cloud PaaS: deze PaaS hangt niet samen met specifieke infrastructuur, maar ook niet met specifieke software. Dit betekent dus complete vrijheid voor de ervaren softwareontwikkelaar, wat soms compatibiliteitsproblemen met zich meebrengt.  

PaaS voor bedrijven 

Bedrijven gebruiken vaak de cloud en software om hun taken te stroomlijnen. PaaS zorgt er dus voor dat ze zonder zorgen toepassingen kunnen ontwikkelen en draaien zonder hun eigen infrastructuur te moeten bouwen en beheren. De software-industrie haalt veel voordeel uit PaaS, of ze het nu als service online aanbieden of verkopen als product. Dankzij het platform krijgen ontwikkelaars de kans om software te ontwikkelen en te testen, vooraleer ze deze op de markt brengen. 

Ook moeten ze de hardware niet helemaal aankopen en uitpluizen, en kunnen ze zo kosten besparen. De ontwikkelingssnelheid van toepassingen zal dankzij PaaS ook moeiteloos verbeteren.  

Persoonlijke PaaS 

Aangezien niet alle softwareontwikkelaars voor bedrijven werken, hebben zij ook een platform nodig om te gebruiken zonder te diep in hun buidel te moeten tasten. Als freelance ontwikkelaar zijn prijs, toegankelijkheid en tijdsbesteding van groot belang. Organisaties kunnen wel een en ander opvangen wanneer de verbinding uitvalt, zelfstandige ontwikkelaars helaas niet.  

lees ook

Cloud computing gaat een groter deel van IT-budget opslokken

Er zijn verschillende providers om uit te kiezen, die meer of minder belang hechten aan specifieke voorzieningen. Let er ook altijd op dat de providers voor individuele ontwikkelaars werken en niet enkel inspelen op grote bedrijven met een nog groter budget. Denk bijvoorbeeld aan Microsoft Azure App Services, AWS Elastic Beanstalk of Google App Engine. Dat zijn alle drie platformen waarmee ontwikkelaars van begin tot eind hun apps kunnen ontwikkelen, wat ze zeer gebruiksvriendelijk maakt.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home