Wat doet Google om AWS en Azure bij te benen?

Google Cloud

If you can’t beat them, join them. Of toch een beetje. De aankondigingen op Google Cloud Next tonen aan hoe Google vooruitgang wil maken in cloudland. Een partnerstrategie speelt daarbij een belangrijke rol, maar Google steunt ook op nieuwe hardware en eigen interessante visies.

Eind vorig jaar pakte Google uit met een heleboel enterprisewaardige functies voor zijn cloud. Het Google Cloud Platform kreeg onder andere een bare metal-aanbod om gebruikers met legacy-hardware te verlekkeren, SAP- en VMware-ondersteuning en ging Google in zee met Microsoft voor een aanbod van Windows-VDI-omgevingen. Die sprong naar functiepariteit met grote concurrenten AWS en Azure werd gedreven door CEO Thomas Kurian, die ook vandaag nog aan het hoofd staat van de cloudafdeling van Google.

Snelle groei

Kurian zetten niet alleen op functies in maar ook op personeel. In de marge van de digitale versie van Google Cloud Next horen we dat de techreus daarop verder borduurt. Aanwervingen in verkoops- en managementsposities moeten de Google Cloud concurrentiëler maken in pitches naar grote bedrijven toe. Dat werkt: Google groeit sneller dan het gemiddelde in cloudland en dus ook als de grote concurrenten, al blijven die een grote voorsprong vasthouden op het vlak van marktadoptie.

Google groeit sneller dan het gemiddelde in cloudland.

Even goed is immers niet goed genoeg: om klanten te strikken moet Google zich op een unieke manier profileren. Hoe dat er uit ziet, zagen we voor een stukje tijdens de afgelopen conferentie. Een aanpak gebaseerd op een eigen visie inzake veiligheid en sterktes op het vlak van data-analyse moet prospecten overhalen om voor GCP te kiezen, al is Google niet te agressief in zijn aanpak. Wie al voor een deel op een andere cloudprovider vertrouwt, krijgt immers ook het nodige lekkers aangeboden.

BigQuery

De grootste vernieuwing zit bij BigQuery, één van de stokpaardjes van Google Cloud Platform. BigQuery combineert datawarehousing en serverless analytics in één gemanaged geheel. Data en telemetrie afkomstig van bijvoorbeeld sensoren in wagens of verkoopdata van filialen wereldwijd voelt zich in verschillende formaten thuis in de warehouse-oplossing van Google. BigQuery eet de data op en bied je vervolgens een portaal om analyses uit te voeren en query’s te draaien. Dankzij de serverless-aanpak krijg je meteen resultaat, wat niet vanzelfsprekend is bij grote hoeveelheden data.

BigQuery is niet uniek. AWS Athena vervult een gelijkaardige taak net als Synapse bij Azure. De mogelijkheid om data automatisch in te laten, meteen beschikbare publieke datasets om te betrekken bij query’s en de sterke prestaties van BigQuery maken van de dienst echter een publiekslieveling. De vraag is of klanten van AWS of Azure hun data gaan verkassen naar GCP om BigQuery een kans te geven.

Lees ook: Google brengt BigQuery naar AWS en Azure

Google beseft intussen dat het antwoord daarop een duidelijke nee is. Centraal in de reeks Next-aankondigingen stond dan ook BigQuery Omni. Omni brengt de dienst naar de twee andere grote cloudproviders en kan zelfs analyses uitvoeren over meerdere clouds heen. Ook buiten GCP loopt BigQuery serverless, met compute vanuit een door Google gereserveerde pool. De samenwerking is een grote stap voor Google Cloud Platform, dat zich zo met een knappe dienst in de kijker kan werken bij organisaties die vooralsnog vasthouden aan AWS of Azure.

Vertrouwelijk rekenwerk

Terzelfdertijd maakt Google van veiligheid een focus en dat is een interessant maar moeilijk initiatief. De aanpak steunt op twee pijlers. Aan de ene kant zet Google in op wat het ‘confidential computing’ noemt. Die noemer omvat technologie waarmee data gedurende de hele levenscyclus versleuteld blijft, ook tijdens de verwerking. Dat is nieuw en lijkt in eerste instantie vooral op maat te zijn van financiële instellingen voor wie de publieke cloud voorlopig nog een risico was. Google wil de angst wegnemen en positioneert zich als veilige partner.

Het belangrijkste probleem: de vernieuwing komt niet uit de stal van Google zelf. De cloudprovider kaapt een primeur weg, maar bouwt die boven op de nieuwste Epyc-chips van AMD. De technologie die in memory-versleuteling mogelijk maakt, zit immers in de chip verwerkt. Google zorgde voor compatibiliteit met de eigen stack, maar dat kunnen AWS en Microsoft ook doen. De vraag is dus hoelang deze pijler uniek zal blijven. Bovendien trok AWS ook al de veiligheidskaart. Amazon kan de ambitie bovendien staven met unieke eigen chips voor encryptie, zoals AWS Nitro.

Overheidscloud

Aan de andere kant introduceerde Google de afgelopen week ‘Assured Workload for Government’: een eigen versie van een overheidscloud. Wie erop intekent, krijgt toegang tot een versie van Google Cloud Platform die aan allerlei (voorlopig exclusief Amerikaanse) compliancy-voorwaarden voldoet.  Denk bijvoorbeeld aan de zekerheid dat data enkel in lokale regio’s staat of snelle ondersteuning door Amerikaans personeel. Google differentieert zich van andere providers door de overheidsversie van zijn cloud identiek te maken aan de klassieke Google Cloud wat functies betreft. Microsoft bouwt bijvoorbeeld speciale overheidsdatacenters, maar kan niet dezelfde functies bieden in Azure Government. Hetzelfde geldt voor AWS GovCloud.

De overheidsversie is wat functies betreft identiek aan de klassieke Google Cloud.

Google ‘Assured Workload for Government’ is met andere woorden een feature van GCP. Google is dan ook van plan de functionaliteit op termijn naar meerdere regio’s en landen te brengen. Het mag hier duidelijk zijn dat de cloudprovider een frontaal offensief opent op overheidstenders, in eerste instantie in de VS. De vraag is maar of de aanpak voldoende vertrouwen kan opwekken bij het doelpubliek.

Ambitie

Google heeft duidelijk ambitie en trekt het verhaal naar zich toe. De provider blijft een verre derde wat marktaandeel betreft maar is daar duidelijk niet tevreden mee. Deze editie van Google Cloud Next illustreert dat Google zich intussen meer dan volwassen genoeg vindt om naar grote bedrijven te stappen en dat het tijd is voor de volgende stap. Met BigQuery Omni werpt Google de hengel uit richting klanten van de concurrentie, terwijl de beveiligingsaanpak een liefdesbrief is aan instellingen die traditioneel terughoudend staan tegenover de cloud. We maken ons bedenkingen zoals de geloofwaardigheid en het vertrouwen op breed beschikbare hardware, maar Google lijkt vastbesloten om het tegendeel te bewijzen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home