Is de overstap naar de cloud echt zo eenvoudig als we denken? Of is het risico op complexiteit toch reëel? Beschikbare competenties in de arbeidsmarkt en strategische keuzes op basis van jouw bedrijfsbehoeften bepalen mee waar je jouw IT het beste draait.
“Naar de cloud gaan lost niet ineens alles op”, begint Koen Claesen, Cybersecurity Advisor voor SAP. Bedrijven schakelen vaak over naar de cloud omdat het eenvoudig en veilig is, maar in werkelijkheid is het vaak complexer dan verwacht. “Het is pas vanaf dat je in de cloud zit, dat het echte werk begint.”
Ook de andere heren aan de ronde tafel over cloud, georganiseer door ITdaily, delen deze mening. Aan tafel zitten nog Mario Casier, Business Unit Manager Cloud, Software & Security bij Copaco, Dirk Deridder, CTO van Smals, Luc Costers, Country Lead Nutanix Belux en Oost-Europa bij Nutanix en Tobias Pauwels, Directeur Sales bij Ctac.
Stromend water
De deelnemers rond de tafel proberen eerst in eigen woorden uit te leggen wat de cloud nu precies is. “De cloud, dat is IT zoals water en elektriciteit”, bijt Costers de spits af. “Cloud-technologie verbergt de IT-complexiteit. Zo lijkt het alsof je de stekker in de muur steekt of de kraan opendraait en er IT-capaciteit uitkomt.”
De cloud, dat is IT zoals water en elektriciteit
Luc Costers, Country Lead Nutanix Belux en Oost-Europa Nutanix
“Cloud op zichzelf is een andere manier om met IT om te gaan in zijn totaliteit”, gaat Deridder verder. “Het is belangrijk om jezelf af te vragen wat je hiermee wilt bereiken.” Ook Casier deelt deze beschrijving. “Cloud is geen doel maar een middel om in te spelen op de bedrijfsbehoeften.”
Verrassend complex
We komen uit het tijdperk van de cloud first-strategie. “Veel bedrijven stappen over naar de cloud omdat ze denken dat het gemakkelijk en goedkoop is, maar het is pas dan dat het echte werk begint”, merkt Pauwels op.
“Veel van onze klanten hebben hun data op verschillende plaatsen staan, zoals een combinatie van een publieke cloud-ERP en software in eigen datacenter. Hoe ga je dat doen met security of single sign on? Hoe ga je alle data integreren met elkaar en de controle behouden?” Het is dan dat de complexiteit boven komt en klanten met veel vragen zitten.
“Een van de grote misvattingen over publieke cloud is dat jouw VM in enkele klikken up and running is. Zo eenvoudig is het niet”, merkt ook Deridder op. Denk hierbij aan integraties, beveiliging, monitoring, logging of back-ups. “Er komt heel wat bij kijken om dat ecosysteem tot een geolied geheel te krijgen.”
Ook Claesen duidt op de missvattingen rond de eenvoud van cloud. “Op gebied van veiligheid denken klanten vaak dat de cloud automatisch veiliger is. De cloud heeft wel enkele inherente voordelen om infrastructuur veiliger te maken, maar die staan niet out-of-the-box actief en correct ingeschakeld.”
Strategische keuze
“De cloud is een strategische keuze”, begint Deridder. Hij legt het begrip smart cloud approach op tafel. “Strategische keuzes moeten vertrekken vanuit een bepaalde doelstelling. “Wat hoop je te bereiken en wat is de context van jouw bedrijf?”
De cloud is een strategische keuze.
Dirk Deridder, CTO Smals
Niet elk bedrijf heeft dezelfde noden of mogelijkheden. Voor de ene organisatie kan public cloud ideaal zijn om snel op te schalen, terwijl voor een andere een on-premises oplossing zinvoller is omwille van controle en compliance.
Costers merkt daarbij op dat bedrijven vaak niet goed weten wat het hen kost om IT zelf te doen, laat staan hoeveel het gebruik bij een hyperscaler uiteindelijk bedraagt. Ook Claesen waarschuwt: “Naar de cloud gaan lost niet ineens alles op.” De keuze voor cloud is niet alleen technisch, maar vooral strategisch, afgestemd op doelen, context en kosten.
Arbeidsmarkt
Bedrijven kiezen er vaak voor om bepaalde workloads naar de cloud te brengen of uit te besteden, omdat de nodige competenties soms moeilijk te vinden zijn op de arbeidsmarkt. De competenties die dan wel beschikbaar zijn in de markt, bepalen grotendeels mee de keuze van waar je je IT gaat draaien.
Naar de cloud gaan lost niet ineens alles op.
Mario Casier, Business Unit Manager Cloud, Software & Security Copaco
Deridder: “Voor bepaalde niche-behoeften vind je moeilijk profielen op de markt. In dat geval kan je best uitbesteden aan de publieke cloud. In andere situaties waar wel competenties beschikbaar zijn en de technische expertise eerder laag is, loont het eventueel wel de moeite om richting on-prem te kijken.”
De keuze van waar je welke IT gaat draaien is een strategische keuze die dus vanuit het personeelsstandpunt bekeken kan worden. Casier bouwt hierop verder door het belang van de juiste bijscholing, toolings en automatisatie toe te lichten.
“Welke taken laat je door eigen werknemers uitvoeren, en wat besteed je uit?”, Dat is de vraag die we ons volgens hem moeten stellen. “Bij Copaco willen we niet alleen werknemers bijscholen, maar ook tools en automatiseringen aanbieden.” Hij ziet deze hulpmiddelen als een hefboom om minder ervaren profielen efficiënt in te zetten, zodat senior-profielen zich kunnen focussen op de kernactiviteiten.
Advies
De heren rond de tafel zijn het eens dat de cloud complexer is dan men (en dan zeker de hyperscalers zelf) doet uitschijnen. Bovendien is het geen evidentie om werknemers met de juiste competenties te vinden.
“De cloud is onvermijdelijk. Je moet er naartoe, maar de vraag is op welke manier”, stelt Pauwels. Dat is voor iedere klant of industrie verschillend. De algemene consensus is dat advies vragen en een betrouwbare partner onmisbaar zijn in de cloud. “Laat je omringen door partners en experten die niet in je eigen bedrijf zitten”, besluit Casier.
Dit is het eerste artikel in een reeks van drie naar aanleiding van onze ronde tafel rond cloud. Klik hier om de themapagina te bezoeken met de andere artikel, de video en onze partners.