Re:Invent 2021: de indrukwekkende alomtegenwoordigheid van AWS

Voor ieders wat wils

Kersverse CEO Adam Selipsky windt er geen doekjes om: AWS heeft 15 jaar geleden de cloud uitgevonden, en probeert sindsdien met een enorm aanbod tegemoet te komen aan de diverse vragen van klanten wereldwijd. Op Re:Invent schildert Selipsky de cloudreus bijna af als een natuurkracht, al komt de show heel soms een beetje toondoof over.

15 jaar geleden lanceerde AWS zijn Simple Storage Service (S3). Daarmee gaf het bedrijf in feite het startschot voor de race naar de cloud. Het afgelopen anderhalf decennium groeide AWS uit tot ’s werelds grootste cloudinfrastructuurprovider. De boekenwinkel werd webshop werd technologiegigant. Reuzen zoals Microsoft en Google zijn wat marktaandeel betreft nog steeds aan een inhaalbeweging bezig.

“Vijf tot vijftien procent van de IT-infrastructuur wereldwijd zit in de cloud”, schat Selipsky. “We staan nog maar aan het begin.” AWS pleit meer nog dan andere cloudproviders voor een cloud first-strategie. Wanneer het over hybride oplossingen met een on-premises component gaat, spreekt de cloudreus over organisaties die hun workloads nog niet naar de cloud willen verhuizen.

Alles in de cloud

Volgens AWS past wel degelijk alles in de cloud. Zelfs wie vasthangt aan een antiek mainframe, heeft sinds afgelopen week geen excuus meer. Mainframe Modernization helpt klanten om hun oude toepassingen ofwel integraal naar de cloud te zetten zodat ze van het fysieke toestel verlost zijn, ofwel kan je ze meteen converteren naar Java.

Voor ieders is er wel wat wils in de cloud van AWS. Het bedrijf biedt vandaag meer dan 475 verschillende types van instances aan voor wie cloud compute zoekt. “Dat is meer dan eender wie”, zegt Selipsky. AWS biedt instances met Intel, AMD, de eigen Graviton-chip, GPU’s van Nvidia, Nitro-beveiliging, zelfgebouwde machine learning-accelerators… De CEO gaat er prat op dat zijn bedrijf probeert tegemoet te komen aan alles wat klanten willen.

Lawine aan instances

Op Re:Invent vertaalt die ambitie zich in een nieuwe batterij aan instances. De ARM-liefhebbers kunnen met de nieuwe Graviton 3-chip aan de slag, of mogen zich verlekkeren op een combinatie van Graviton 2 met Nvidia-GPU. AMD mag dan weer blij zijn met de recentste generatie van Epyc-gebaseerde instances: M6a. Je kan voortaan zelfs Mac Mini’s met M1 als EC2-instance benaderen. Voor machine learning en inferentie lanceert AWS met Trn1 een nieuw aanbod gebaseerd op de eigen Trainium-chips.

AWS beseft intussen dat het niet meer eenvoudig is om het overzicht te bewaren van welke instance ideaal is voor welke workload. Voor machine learning-gerelateerde taken lanceert het daarom SageMaker Inference Recommender: die dienst helpt je om automatisch de beste instance voor je workload te selecteren.

Machine learning en databases

Machine learning in de cloud is een belangrijke focus op Re:Invent 2021. AWS breidt zijn SageMaker-dienst uit met verschillende functies waaronder de Training Compiler die Python-code optimaliseert voor gebruik met specifieke GPU’s, en Serverless Inference. SageMaker Studio Labs vinden we de belangrijkste aankondiging, aangezien die SageMaker Studio in essentie gratis maakt voor studenten en professionals die zich willen bijscholen.

lees ook

Gratis SageMaker Studio Lab en andere ML-diensten: AWS breidt SageMaker fors uit

Ook het database-gerelateerde aanbod krijgt een flinke upgrade tijdens de conferentie. DevOps Guru voor RDS zal je bijvoorbeeld helpen om kleine sluipende problemen in databases te vinden, voor ze uitgroeien tot grote problemen. “Bekijk het als preventief onderhoud voor databases”, zegt Pierre Le Goaller, Head of AWS Technology and Solutions Architecture in de Benelux. “We behandelen de ziekte voor ze groter wordt.”

Een upgrade van DynamoDB springt nog in het oog. AWS voorziet voortaan een afzonderlijke prijsstrategie voor data die je wel in een database wil bewaren, maar niet zo vaak nodig hebt. Die Infrequent Access Tables komen met een lagere vaste kost (60 procent), maar een hogere kost voor input en output.

AWS heeft intussen een breed aanbod aan database-mogelijkheden. Selipsky stelt dat veel gespecialiseerde tools een betere optie zijn dan één exemplaar dat beweert veel te kunnen: een duidelijke sneer naar concurrenten die een dergelijke aanpak promoten.

Moeilijk zonder data

Ook voor data zelf heeft AWS nieuwigheden in petto. Daarbij gaat het vooral om nieuwe opslagmogelijkheden. Een nieuwe S3 Glacier-tier maakt het mogelijk om gearchiveerde data in milliseconden te raadplegen. Dat is handig voor data die je maar heel af en toe nodig hebt, maar wel snel wil bekijken wanneer het zo ver is.

Volgens AWS is data essentieel voor ondernemingen die succes willen boeken in de toekomst. “Het wordt moeilijk voor bedrijven die zich niet met data bezighouden”, denkt Le Goaller en zien we ook tijdens de keynotes terugkomen. “Data wordt de basis van beslissingen.” Het hele aanbod, van dataopslag over database tot analytics, is gebouwd om alle types van organisaties te helpen met hun datastrategie. Tools zoals de nieuwe IoT TwinMaker helpen dan weer om met die data complexe modellen te maken.

Belgisch datacenter

AWS hoopt dat zijn extreem brede aanbod, dat op Re:Invent nog maar eens aandikte, klanten en prospecten overtuigt om naar de cloud te komen. AWS zelf doet ook een toegift, en komt met de cloud dichter naar klanten. Hoewel Le Goaller aanvankelijk liet verstaan dat er geen nood is aan een volwaardige AWS-datacenterregio in ons land, komt de cloudprovider wel met een lokaal datacenter naar België in de vorm van een Local Zone. Die laat Belgische ondernemingen toe om specifieke workloads waarvoor een extreem lage latency belangrijk is, in een datacenter vlakbij te draaien.

lees ook

België krijgt eigen Microsoft Azure Region met drie nieuwe datacenters

Op Re:Invent merken we nog dat AWS de ambitie heeft om de cloud te overstijgen. Het mooiste voorbeeld daarvan is Private 5G. AWS wil organisaties via een cloudportaal met een druk op de knop de infrastructuur voor een eigen 5G-netwerk laten bestellen, dat ze zelf kunnen installeren. De configuratie gebeurt automatisch en betalen doe je op basis van gebruik. De cloudprovider hoopt barrières richting de cloud weg te werken, door zelf mee connectiviteit uit te bouwen. Of de dienst ook in België kan werken, is voorlopig een open vraag.

Ook voor kritieke workloads

AWS maakt een vrij sterke case voor de cloud. Het portfolio van het bedrijf dekt intussen alles van brede use cases tot nichetoepassingen. “Aanvankelijk geloofden critici niet in de cloud”, herinnert Selipsky zich. “Toen de adoptie groeide, geloofden ze niet dat kritieke workloads ooit naar de cloud zouden verhuizen.” Met een keynote van Nasdaq illustreert AWS dat ook die claim verleden tijd is.

lees ook

AWS plant toch lokaal datacenter in België

Met nichediensten biedt AWS maatwerk, Local Zones nemen latencyproblemen weg, automatische oplossingen helpen bedrijven zonder groot IT-departement om het meeste uit hun data te halen. Op Re:Invent moet vooral duidelijk worden dat er geen workload bestaat en geen bedrijf is dat een plek heeft in de cloud van Amazon.

AWS, onderdeel van Amazon

En daar slaan Selipsky in de zijnen een zeldzame misser. Technisch is de dienst van AWS indrukwekkend, maar de Amerikaanse technologiereus slaagt er op Re:Invent niet in om een antwoord te bieden op meer ethische bezwaren. In de inleiding maakten we al kort gewag van toondoofheid. Die uit zich in enkele kleine claims en opmerkingen die op zichzelf niet zoveel voorstellen, maar wel frappant zijn voor wie AWS en dan vooral moederbedrijf Amazon een beetje opvolgt.

Zo vermeldde Selipsky aan het begin van zijn keynote dat AWS begrip heeft voor de moeilijke situatie waarin de wereld zich bevind, en de bijhorende economische crisis die vele mensen treft. Dat statement is pijnlijk wanneer je kijkt naar hoe moederbedrijf Amazon zijn koeriers en magazijnwerknemers behandelt, zeker in de VS (erbarmelijke voorwaarden, weinig tot geen pauzes, hoge druk waardoor koeriers in flessen hun behoefte moeten doen, op leugens gebaseerde anti-vakbondscampagnes, enz…). Ondanks de miljardenwinsten van AWS en Amazon, lijkt begrip zich niet vlot te vertalen in actie.

Een keynote van vliegmaatschappij United, die de voordelen van de cloud in de verf moet zetten, illustreert verder waar de prioriteiten liggen. Het bedrijf schetst hoe de cloud technische problemen helpt te voorkomen. “Dat is belangrijk, want technische problemen leiden tot vertragingen, en die vertragingen kunnen wel eens in het nieuws komen en dat is slecht voor het imago.” Ook vervelend voor de klanten, zouden wij denken, maar die komen niet ter sprake.

Moet je all-in gaan?

AWS toont zich op Re:Invent als een technologiereus met een cloudinfrastructuuraanbod dat zijn gelijke niet kent. Wil je iets in de cloud stoppen, dan is de kans heel groot dat AWS vandaag een oplossing op maat heeft. De vraag is niet of je workload op AWS kan draaien, de vraag is of je de infrastructuur van je bedrijf wil draaien bij de gratie van één Amerikaans megabedrijf met op bepaalde vlakken toch een dubieuze menselijke reputatie. Toegegeven, de problemen spelen zich vooral af bij Amazon in de VS, maar daar zit de hoofdzetel en aan dat bedrijf vertrouw je uiteindelijk je workloads toe.

lees ook

Vendor lock-in in de cloud: overroepen risico of echt probleem?

Wat ons betreft hoef je niet heiliger te zijn dan de paus, en de concurrentie is zeker ook niet perfect. Bovendien biedt de cloud in veel scenario’s ontegensprekelijk voordelen, maar misschien is een hybride multicloudstrategie waarbij je de teugels zelf in handen houdt en niet je hele infrastructuur aan één partij toevertrouwt, niet zo’n slecht idee.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home