Alle wegen leiden naar Red Hat

Red Hat

Zoek je een hybride cloudstrategie? Misschien lonken containers? Of is het een brede drang voor innovatie die je aanspoort om nieuwe technologie uit te zoeken? Wat je motivatie ook is, Red Hat is ervan overtuigd de sleutel in handen te hebben.

Het gaat goed met Red Hat in België. Dat is duidelijk vanaf de eerste seconden van ons gesprek met Stef Schampaert, Country Manager van de Linuxspecialist voor de BeLux-regio. Het Belgenland is traditioneel geen baken van innovatie, maar daar merkt Red Hat momenteel weinig van. “België is soms conservatief”, bevestigt Schampaert, “maar er is een flinke inhaalbeweging bezig.” Steeds meer organisaties willen een stukje van de toekomst proeven en dat die ambitie hen uiteindelijk tot bij Red Hat en zijn partners brengt, vindt de man haast vanzelfsprekend.

Er zijn vele wegen richting innovatie, horen we. Op het einde van iedere weg blijkt altijd wel iemand met een rode hoed klaar te staan. Schampaert verduidelijk. “Er zijn diverse redenen voor een organisatie om vandaag voor ons te kiezen. Eén heeft te maken met perceptie. Opensource is als concept uit zijn kinderschoenen gegroeid. Innovatie staat vandaag haast synoniem met opensource, en wie opensource en enterprise in één zin gebruikt, komt vaak bij Red Hat uit.”

Opensource-pad

Die combinatie is immers sinds jaar en dag de fundering van Red Hat. “Ons bedrijf is voor honderd procent toegewijd aan opensource-ontwikkeling”, vertelt Schampaert. Alle broncode die we ontwikkelen, geven we terug aan de gemeenschap. Die gemeenschap drijft zowel Red Hat specifiek als innovatie in het algemeen.” Volgens de lokale Red Hat-baas is het bedrijf in essentie niet zo verschillend van eender welk ander groot softwarebedrijf. “Maar wat wij ontwikkelen, ontwikkelen we niet binnen vier muren maar open. Andere bedrijven hebben misschien 2.000 mensen die samenwerken aan een product, hier spreken we soms van miljoenen ontwikkelaars.”

Wat wij ontwikkelen, ontwikkelen we niet binnen vier muren maar open.

Eigen aan opensource is dat het, wel ja, open is. Gratis dus. Wat doet Red Hat dan precies? “Wij leveren enterprise opensource. Het is perfect waar dat ieder bedrijf zelf met opensource-producten kan experimenteren, maar als het tijd is om in productie te gaan spelen er heel wat factoren mee. “In bedrijfsomgevingen komen compliancy en legaliteit eerst heel snel piepen. Red Hat draagt daarom de verantwoordelijkheid voor de gebruikte code.”

Lees ook: Microsoft geeft toe dat het verkeerd zat over open source

Die software in kwestie is helemaal gebaseerd op opensource-code maar bevat desalniettemin enkele enterprisegekleurde aanpassingen. Schampaert: “Vaak verwijderen we minder interessante functies, maar soms voegen we extra zaken toe. Bijvoorbeeld op het vlak van beveiliging.” Tot slot garandeert Red Hat stabiliteit. “Als bedrijf wil je geen tien nieuwe versies per dag van de software waarop je je toepassingen draait. Wij bieden garanties voor ondersteuning op enterprise-niveau.”

Cloudlaan

Opensource in een enterprise-jasje is zo de eerste route naar Red Hat. De tweede weg loopt doorheen de wolken. “Organisaties kijken alsmaar vaker naar hybride cloudomgevingen.” Hybride is haast per definitie platform-agnostisch. Toepassingen en de stack waarop ze draaien moeten uniform zijn, van de servers in de kelder over het private datacenter tot bij verschillende publieke cloudvendoren. “De cloud? Dat is Linux”, glimlacht Schampaert.

“De cloud? Dat is Linux.”

Zo zijn we weer vertrokken: wie open en cloudagnostisch wil ontwikkelen, zoekt naar een opensource-stack op Linux. Om toepassingen in productie te draaien heeft een bedrijf opnieuw een partner nodig die de code met enterprise-garanties ondersteunt. Lang hoef je niet te zoeken voor je bij OpenShift uitkomt, dat met plezier op zowat iedere server draait en compatibel is met het aanbod van alle grote cloudproviders. Schampaert bevestigt: “De strategie van een open hybride cloud groeit aan populariteit en is een belangrijke drijfveer voor klanten om naar Red Hat te kijken.”

Automatisatiesteenweg

Is het niet opensource of de cloud die de drang naar innovatie voedt, dan is het automatisatie. Dat is logisch vindt Schampaert. “Voor je kan innoveren, moet je standaardiseren en automatiseren.” Niet iedere organisatie zweert proactief bij dat mantra, maar vroeg of laat wordt iedereen met die realiteit geconfronteerd. Voor je de toekomst invliegt is het immers een goed idee om wat je al hebt te consolideren en te optimaliseren.

Stef Schampaert, Country Manager voor Red Hat, ziet heel wat enthousiasme bij Belgische ondernemingen.

Wie deze weg inslaat, vindt in Red Hat Ansible al snel een goede reisgezel. De automatiseringstool kende de laatste twee jaar een flinke uitbreiding. “Ansible is van product naar platform geëvolueerd. Het maakt innovatie naar de toekomst veel eenvoudiger, los van de toepassingen die een onderneming verder gebruikt.”

Containerbaan

De laatste route is die van de containers. “Red Hat is één van de eersten die honderd procent op Kubernetes heeft ingezet.  Drie jaar geleden hebben we de hele stack containerklaar gemaakt. Je mag niet vergeten dat containers en Linux voor een stuk synoniem zijn.” Met OpenShift bouwde Red Hat zo een orchestratieplatform dat uitgroeide tot veel meer. “De brede compatibiliteit van OpenShift maakt dat het platform dienstdoet als broker waarmee je containerworkloads eenvoudig van on-premises naar de publieke cloud kan verhuizen. De manier van werken is altijd dezelfde, of het nu on-prem is, in een private cloud of bij een publieke provider.”

Lees ook: Kubernetes: wat is het en waarom verovert het in snel tempo de wereld?

Daar komt nog bij dat de beveiliging van containers erg afhankelijk is van het onderliggende besturingssysteem. “De Linuxdistributie waarop de containers draaien, is de motor van de beveiliging en daar zijn wij specialisten in.” Dat is vandaag nog meer waar dan vroeger. In 2018 kocht Red Hat CoreOS immers op. Dat besturingssysteem is speciaal geminimaliseerd en geoptimaliseerd om containers te ondersteunen. Het is als Fedora CoreOS beschikbaar, maar wie ondersteuning op enterpriseniveau wil komt opnieuw bij Red Hat uit. De gegarandeerd stabiele versie van CoreOS wordt binnenkort immers exclusief onderdeel van het OpenShift-pakket.

Vele wegen, één bestemming

Voor alle specialiteiten van Red Hat bestaan er alternatieven. Je kan perfect containers draaien op een stack van een publieke cloudprovider of van VMware, automatiseren hoeft niet met Ansible maar kan gerust met Chef of Puppet, Nutanix biedt een cloudagnostisch model aan dat eveneens de brug maakt tussen publiek, privaat en on-premises.

Red Hat onderscheidt zich door alles in huis te hebben om te standaardiseren, te automatiseren en vervolgens te innoveren, zoals Schampaert graag zegt. Waar je instapt maakt niet uit, maar de softwarereus dekt het hele spectrum en dat met opensource-gebaseerde code. Klinkt dat aanlokkelijk? Dan zet je al snel een rode hoed op.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home