Nutanix als stuurman in de storm van Kubernetes-complexiteit

Nutanix als stuurman in de storm van Kubernetes-complexiteit

Kubernetes blijkt voor veel bedrijven nog een nieuw concept in een snel evoluerende wereld. De vraag groeit, maar er bestaan nog veel misverstanden rond de technologie. Nutanix wil het gebruik makkelijker maken, en heeft daarom een Kubernetes-platform ontwikkeld. 

Tijdens Kubecon 2025 gaf Tobi Knaup, General Manager Cloud Native bij Nutanix, uitleg over hoe het bedrijf zijn Kubernetes-platform positioneert in een snel evoluerend technologisch landschap. Hij verduidelijkt de rol van AI, de snelle evolutie van Kubernetes en de nood aan centrale platformteams. 

Van start-up naar deel van Nutanix 

Knaup richtte in 2013 Mesosphere op, een bedrijf dat software bouwde voor Apache Mesos. “Dat was een container-orkestratietool die al vijf jaar voor Kubernetes bestond,” vertelt hij. Later evolueerde het bedrijf richting Kubernetes en bracht het DKP (D2iQ Kubernetes Platform) op de markt. Sinds de overname door Nutanix in 2023 is die naam veranderd in NKP (Nutanix Kubernetes Platform). 

Volgens Knaup is NKP een “compleet en open Kubernetes-platform”. “Het bevat alle onderdelen die je nodig hebt om Kubernetes te draaien. Het werkt daarnaast ook nog op verschillende infrastructuren: on-prem, in de cloud, of bare metal.” 

Stijgende vraag door AI 

AI zorgt volgens Knaup voor een sterke toename in het gebruik van Kubernetes. “Elke CIO krijgt vandaag de vraag van zijn CEO: wat is onze AI-strategie? Kubernetes is voor veel organisaties de logische keuze geworden om AI-workloads op te draaien.” 

Nutanix speelt daarop in met zijn AI-platform dat klanten toelaat om modellen van bijvoorbeeld Nvidia of Hugging Face te draaien in hun lokale omgeving. “Bedrijven willen hun data vaak niet naar publieke AI-diensten sturen. Ze zoeken manieren om AI naar hun data te brengen en op infrastructuur die ze zelf draaien.” 

Kennis en vaardigheden blijven struikelblok 

De overstap naar Kubernetes wordt vaak onderschat, aldus Knaup. “Er zijn veel misverstanden. Mensen behandelen containers alsof het VM’s zijn. Maar een container wordt niet live gemigreerd als een node faalt – het wordt gewoon opnieuw opgestart.” 

Mensen denken dat VM’s en containers hetzelfde zijn, maar dat klopt niet.

Tobi Knaup, General Manager Cloud Native bij Nutanix

Hij raadt aan om te investeren in opleiding, zoals aangeboden door de Cloud Native Computing Foundation (CNCF). Daarnaast wijst hij op tools die nodig zijn om Kubernetes succesvol te gebruiken: monitoring, networking enobservability. “Je beheert niet enkel een cluster, maar een hele reeks aan onderliggende diensten.” 

Tweede golf in adoptie 

Knaup stelt dat veel bedrijven op dit moment evolueren naar een tweede fase van de adoptie van Kubernetes. “In de eerst golf gaven organisaties ontwikkelteams vaak de vrijheid om zelf clusters te beheren. Daarom waren er soms honderden losse clusters zonder orde.” 

Daarom schakelen steeds meer bedrijven over op een centrale aanpak: platformteams die een gestandaardiseerde ontwikkelomgeving aanbieden. “Toen Kubernetes bij Google ontstond, was het ook de bedoeling om een centraal beheerd systeem te creëren,” zegt hij. 

“Veel bedrijven ervaren dezelfde obstakels bij de overstap naar cloud-native,” verduidelijkt hij. “De concepten zijn vaak nieuw. Mensen denken dat VM’s en containers hetzelfde zijn, maar dat klopt niet. Containers hebben bijvoorbeeld een korte levensduur en worden niet live gemigreerd.” 

Digitalisering en wendbaarheid 

Knaup ziet bij veel bedrijven een gelijkaardig patroon: ze willen zo snel mogelijk digitale toepassingen ontwikkelen. “Een cruisemaatschappij wilde hun passagierservaring volledig digitaliseren, van restaurantboekingen tot crewapplicaties. Daarvoor hadden ze een flexibel platform nodig dat op hun eigen infrastructuur kon draaien – zelfs aan boord.” 

Ook in sectoren zoals productie en retail komt die behoefte naar boven, bijvoorbeeld voor toepassingen rond voorspellend onderhoud of fabrieksoptimalisatie. “Het doel is steeds hetzelfde: sneller kunnen ontwikkelen, gemakkelijker kunnen opschalen.” 

Snelle shift 

De aandacht voor en vraag naar Kubernetes en AI mag dan wel sterk toegenomen zijn, de adoptie blijft beperkt. “Volgens analisten draait vandaag nog maar een klein percentage van workloads in containers. Maar dat percentage groeit wel snel.” 

Het is niet zo dat alles mee evolueert. “Virtuele machines zullen blijven bestaan, net zoals mainframes nu ook nog gebruikt worden. Het gaat erom de juiste tools te kiezen voor de juist context, en te beseffen dat niet alles in de cloud moet zitten,” besluit Knaup. 

lees ook

KubeCon wijst met de vinger naar gesloten AI-modellen: “Concentratie van technologie heeft slechte neveneffecten”