Meer dan de som van de delen: waarom Oracle zich uniek voelt met zijn SaaS-aanbod

Oracle

Oracle moet zijn stempel nog drukken op het cloudinfrastructuurlandschap, maar als SaaS-speler domineert de technologiespecialist. Toch is ook daar nog veel groeimarge. Die wil Oracle opeten met een combinatie van SaaS en IaaS die volgens het bedrijf geen gelijke kent.

Oracle Fusion Cloud is ’s werelds grootste ERP-suite in de cloud. Op nummer twee staat Netsuite ERP, dat intussen ook al enkele jaren eigendom is van Oracle. In de cloudinfrastructuurmarkt zijn de ambities van Oracle vooralsnog groter dan het eigenlijke marktaandeel, maar dat kunnen we niet zeggen van de ERP-SaaS-tak van het bedrijf. “We willen een dominante speler blijven binnen ERP, maar ook groeien in andere segmenten zoals HCM en Supply Chain”, zegt Alex Haijen, Lead Presales Architect West Europa bij Oracle.

Geen integratie maar een fusie

Haijen wijst erop dat Oracle SaaS-klanten niet alleen software biedt, maar een volledige stack. De software draait op servers van Oracle in datacenters van Oracle. We zouden zelf spreken van een integratie van het SaaS-aanbod op de infrastructuur, maar Haijen houdt niet zo van dat woord. “Er is geen integratie nodig tussen componenten die bij elkaar horen”, verduidelijkt hij. “Bij een auto en een ruitenwisser spreek je ook niet van integratie. Ik heb het zelf liever over fusie.”

Bij een auto en een ruitenwisser spreek je ook niet van integratie.

Alex Haijen, Lead Presales Architect West Europa Oracle

Cloud-ERP is dus gefuseerd met de infrastructuur van Oracle, maar waarom heb je daar als klant boodschap aan? Haijen legt uit: “Andere partijen moeten wel tijd, geld en moeite steken in de integratie met infrastructuur. Hun software moet afgestemd worden op de hardware van bijvoorbeeld hyperscalers. Oracle spendeerde vorig jaar 6,8 miljard dollar aan R&D. Slechts een deel daarvan gaat rechtstreeks naar het SaaS-aanbod, maar aangezien we de hele stack in handen hebben, heeft die investering wel een impact op de totale oplossing.”

Heel praktisch vertaalt zich dat bijvoorbeeld in een sterke uptime. “Vandaag reserveren we één keer per kwartaal downtime voor onze SaaS-oplossing. Dan rollen we de grote updates uit. Momenteel duurt dat enkele uren maar aangezien we op onze eigen infrastructuur draaien, is er meer mogelijk. Tegen het einde van het jaar moet de downtime minder dan een kwartier bedragen. Dat is als differentiatie tegenover andere spelers duidelijk merkbaar voor onze klanten.”

Tot slot speelt Haijen nog een ecologische troef: “Onze cloudinfrastructuur draait vandaag al helemaal op hernieuwbare energie. Wie voor SaaS bij Oracle gaat, wordt dus automatisch groener.”

Zelf samenstellen

Het is niet omdat Oracle een totaalpakket aanbiedt, dat het als een geheel te nemen of te laten is. “Het Oracle-aanbod is gefusioneerd maar wel samenstelbaar. We werken met één data-architectuur, maar klanten kunnen consumeren wat ze willen. Het is zo perfect mogelijk om HCM of onkosten in een ander platform dan ERP te stoppen. We willen geen lock-in verplichten.”

lees ook

Oracle wil je tweede cloudprovider zijn

Omdat het volledige SaaS-aanbod door Oracle zelf wordt beheerd, is het licentiemodel niet complex. “Ons kostenmodel is voorspelbaar. Je betaalt niet afzonderlijk voor CPU, opslag of netwerk. Oracle zorgt ervoor dat de achterliggende infrastructuur voldoende krachtig is. Als gebruiker van de ERP Cloud betaal je gewoon voor het aantal gebruikers.”

Andere ingesteldheid

ERP als SaaS-oplossing is een relatief nieuw concept. Dat impliceert enerzijds dat Oracle nog veel kan groeien, anderzijds dat er een nieuwe mindset nodig is om klanten te overtuigen. Bij Oracle heet die True Cloud.

“Cloudtoepassingen gebruiken vergt een andere filosofie vergeleken met traditionele on-premises installaties van software”, zegt Haijen. “Het is in het voordeel van de klant om zich zoveel mogelijk te organiseren rekening houdend met best practices.” Met True Cloud wil Oracle die implementatiemethodologie aan de man brengen. Interne processen omvormen op basis van best practices wanneer het geen meerwaarde biedt dat ze anders zijn, zorgt ervoor dat je zonder al te veel aanpassingen van een SaaS-aanbod kan genieten.

Geen eenheidsworst

Haijen benadrukt dat dat niet impliceert dat ERP-as-a-Service bij Oracle een eenheidsworst is. “Je behoudt je differentiërend vermogen als bedrijf”, zegt hij. “Natuurlijk blijft het mogelijk om rapporten en schermen op maat aan te maken.” Dat kan dan binnen het best practices-model van Oracle, zodat het hele systeem onder de motorkap wel uniform blijft. “Zo hou je flexibiliteit, zonder dat je de prijs moet betalen. Updates blijven vlot mogelijk.”

Klanten worden zo geconfronteerd met een ander soort van implementatieproces. De focus ligt niet meer op maatwerk maar op change management en de aanpassing van businessprocessen. Oracle werkt daarvoor intens samen met partners die zich daarin specialiseren. Samen werken ze aan groei door enkele hardnekkige vooroordelen weg te werken.

Volwassen en voor iedereen

ERP als SaaS-product is intussen wel helemaal volwassen”, benadrukt Haijen. “Organisaties denken soms dat SaaS nog een jong concept is, zeker bij ERP. Ze zien zichzelf als een complex bedrijf en denken verkeerdelijk dat de stap naar SaaS geen optie is. Het is aan Oracle en zijn partners om uit te leggen dat er geen bezwaar is.”

ERP als SaaS-product is intussen wel helemaal volwassen

Alex Haijen, Lead Presales Architect West Europa Oracle

“Oracle is aan het begin van deze eeuw begonnen om van de grond op een nieuwe suite te bouwen die de volledigheid biedt die klanten verwachten van hun ERP-systeem, maar dan in de cloud.” Haijen stipt aan dat steeds meer grote ondernemingen wel het licht zien. “Mazda, General Dynamics, KPN: ze draaien allemaal ERP-as-a-Service. Het ERP Cloud-aanbod heeft intussen al twaalf jaar kunnen groeien.”

“Om het meeste uit SaaS te halen, moeten bedrijven met de juiste bril naar de cloud kijken”, geeft Haijen nog mee. “Je moet open staan voor gedeelde diensten en je comfortabel voelen bij ontzorging. Als je de cloud als een bedreiging in de plaats van een voordeel ziet, wordt het moeilijk.”

“SaaS is interessant voor grote en kleine bedrijven, los van hun complexiteit. Hoe realistisch een migratie is, hangt meer af van hun maturiteit.” Hij ziet dat de markt daar verandert. “Vroeger hoefde je niet bij een bank binnen te stappen om te spreken over SaaS. Dat is intussen helemaal omgeslagen.”

Zin om te groeien

Toch is er nog heel veel potentieel. “De overgrote meerderheid van de ERP-systemen draait nog on-premises. We hebben nog een grote weg af te leggen om die allemaal te overtuigen”, zegt een optimistische Haijen. Oracle is er zeker van dat het de juiste tools heeft om die missie tot een goed einde te brengen. Gewapend met SaaS-oplossingen waarvoor het de hele stack in handen heeft, is het bedrijf er van overtuigd dat het een meerwaarde kan bieden die de concurrenten moeilijk kunnen evenaren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home