Interview Frank van der Heijden: Equinix opent datacenter AM4

-

Recent waren we te gast bij Equinix in Amsterdam. Daar opende het bedrijf zijn nieuwste datacenter AM4, ook wel bekend als de International Business Exchange (IBX). Het nieuwe datacenter staat net als AM3 op het Amsterdam Science Park. Met deze uitbreiding heeft Equinix opnieuw ruim 11.000m2 extra datacentervloeroppervlak.

We kregen uiteraard een rondleiding door het splinternieuwe datacenter. Daarnaast hebben we ook Frank van der Heijden geïnterviewd, Managing Director Managed Services bij Equinix. Hierdoor hebben we een goed beeld gekregen van Equinix, de strategie en het doel van het nieuwe datacenter.

Het bouwen van een datacenter is namelijk niet iets wat je zomaar even beslist en op elke locatie gewenst is. Equinix opent alleen datacenters op locaties waar veel connectiviteit aanwezig is. Het businessmodel van Equinix draait in de basis ook om het leveren van connectiviteit, aldus Van der Heijden. Daarna volgen eigenlijk pas het leveren van colocatie en andere managed services, al kan het één natuurlijk niet zonder het ander.

Dat verklaart ook meteen waarom een datacenter op het Amsterdam Science Park zo’n logische keuze is. In Amsterdam is dat een van de plekken waar enorm veel connectiviteit beschikbaar is, mede omdat hier het internet in Nederland is ontstaan, destijds nog onder de naam Arpanet. De eerste verbindingen zijn gelegd op het Science Park en dat heeft de basis gevormd voor de vele glasvezelverbindingen die vandaag de dag in de grond liggen. Een tweede locatie waar veel connectiviteit beschikbaar is, is Amsterdam Zuid-Oost. Ook daar zijn veel datacenters te vinden, waaronder enkele van Equinix. Ongeveer 40 procent van het Nederlandse internetverkeer verloopt via het Science Park, nog eens 40 procent via Amsterdam Zuid-Oost en de overige 20 procent via andere locaties.

Equinix heeft vanaf het Science Park verbindingen met meer dan 150 netwerken wereldwijd die helemaal zijn geoptimaliseerd om een zo laag mogelijke latency te hebben. Tot die 150 netwerken rekenen we natuurlijk ook de internet exchanges AMS-IX en de NL-IX, die op hun beurt ook weer verbonden zijn met honderden netwerken.

Alle datacenters van Equinix zijn zorgvuldig opgebouwd en altijd voorzien van veel connectiviteit, het bedrijf heeft op die manier een wereldwijd netwerk opgebouwd met allerlei datacenters die razendsnel met elkaar kunnen verbinden. In totaal heeft Equinix nu meer dan 175 datacenters, in 44 markten en op vijf continenten. Tien datacenters zijn gevestigd in Nederland, waarvan acht in de regio Amsterdam, één in Zwolle en één in Enschede.

Menig Fortune 500 bedrijf dat afhankelijk is van het internet behoort tot het klantenbestand van Equinix, denk bijvoorbeeld aan Google. Volgens Van der Heijden is dat Google al sinds de oprichting een partner van Equinix. Het bedrijf is ooit in een datacenter van Equinix in de Verenigde Staten begonnen en sindsdien maakt het veel gebruik van de diensten van het bedrijf.

Bedrijven als Amazon, Google en Microsoft bouwen weliswaar hun eigen datacenters in veel landen, maar die staan vaak niet op locaties met veel connectiviteit. Er wordt tegenwoordig meer gekeken naar milieu en grondprijzen. Om er toch voor te zorgen dat de datacenters over goede verbindingen beschikken wordt daarom samengewerkt met partijen als Equinix. Het datacenter van Google in de Eemshaven heeft verschillende dedicated verbindingen met Equinix op het Science Park. Vanaf het Science Park gaat het verkeer vervolgens de wereld over. Dat betekent dat Google dus ook actief is in de datacenters van Equinix met eigen apparatuur. Welke diensten vanuit een eigen datacenter komen en welke vanuit Equinix is niet duidelijk, dat beslist Google. Daar heeft Equinix verder geen inzicht in.

Het nieuwe Equinix datacenter AM4

In 2012 werd het Equinix datacenter AM3 gebouwd en daarmee kreeg het bedrijf zijn eerste 6500m2 datacenteroppervlak op het Science Park. In 2015 werd AM3 uitgebreid waarmee het totaal op 9300m2 kwam. Inmiddels is het 2017 en heeft Equinix een duidelijke behoefte aan meer datacenteroppervlak waarbij we er vanuit kunnen gaan dat AM3 vol zit, of zo goed als vol zit. Hierover wil het bedrijf geen definitieve uitspraak doen. Wel wil het kwijt dat het blij is met de uitbreiding in de vorm van AM4 en dat er veel interesse is in het nieuwe datacenter. Navraag bij de receptie leerde dat er afgelopen week maar liefst 500 gasten kwamen voor een rondleiding en informatie over het datacenter. Dat geeft aan dat honderden bedrijven interesse hebben om hun servers te plaatsen in het nieuwe AM4-datacenter van Equinix.

Als we kijken naar de capaciteit van AM4 dan kunnen de geïnteresseerden flink wat servers kwijt. Er komt 11500m2 datacenteroppervlakte beschikbaar verdeeld over 8 etages. In elke ruimte is plek voor zo’n 500 racks. In totaal kunnen er zo’n 120.000 servers worden geplaatst in AM4. De interesse loopt uiteen van een enkel rack, via een afgebakende zone binnen een ruimte tot een complete ruimte/etage. Een complete ruimte beslaat 1400m2 en is dus alleen geschikt voor de echt grote klanten. Klanten hebben verder de mogelijkheid om ook extra beveiliging uit te rollen rondom hun ruimtes of racks. Dat kan in de vorm van een hand- of irisscanner zijn of andere beveiligingsmaatregelen. Bezoekers van Equinix krijgen ook een pas mee waarin is geprogrammeerd in welke zones je wel en niet kan komen. Een bezoeker voor AM3 kan bijvoorbeeld nooit naar AM4. Ook zijn er altijd dubbele deuren die nooit tegelijk open kunnen zijn, naar binnen glippen is dus ook onmogelijk.

Beveiliging is niet het enige dat op maat kan worden afgestemd. Voor de hele grote klanten biedt Equinix zelfs de mogelijkheid om gewoon compleet afgeconfigureerde racks te leveren. Racks die dus al bekabeld zijn en volhangen met servers. Het enige wat Equinix dan nog doet is de serverracks op zijn plek zetten en voorzien van stroom en een netwerkverbinding. Op die manier hoeven de bedrijven niet met hun servers te slepen en ze op locatie op te hangen en af te configureren. Dat kan gewoon op het hoofdkantoor elders in de wereld gebeuren. Alle liften en ingangen zijn zo voorbereid dat het vervoeren van complete racks geen probleem is.

Koeling

Koeling is in ieder datacenter van cruciaal belang. Een datacenter moet gekoeld worden zodat de servers niet te warm worden. Hiervoor gebruikt Equinix om te beginnen het cold-corridor principe. Hierbij wordt koude lucht geblazen aan de voorkant van de servers en de warme lucht aan de achterzijde wordt afgezogen. Equinix heeft geprobeerd het datacenter zo groen mogelijk te houden en zo efficiënt mogelijk en daarom is niet gekozen voor mechanische koeling. In plaats daarvan staan er op het dak koeltorens die de buitenlucht gebruiken om het datacenter te koelen. Op dit moment staan er zes, maar straks moeten er 16 komen te staan.

Zolang het buiten niet warmer is dan 22 graden kan met de buitenlucht gekoeld worden. Daarboven gaat dat niet en stapt Equinix over op water diep onder de grond, middels het principe van ATES (Aquifer Termal Energy Storage). Dat bronwater wordt opgepompt vanuit putten die 180 meter diep zijn. Dat water is zeer koud en geschikt om mee te koelen. De restwarmte uit het datacenter wordt vervolgens onder de grond opgeslagen en op een later moment gebruikt door de Universiteit van Amsterdam om hun gebouwen mee te verwarmen.

Stroom

Naast koeling is stroom uiteraard net zo belangrijk in een datacenter. Equinix is voor hun primaire stroomvoorziening afhankelijk van Liander, het bedrijf dat in de regio Amsterdam het stroomnetwerk beheert. In totaal heeft Equinix voor AM4 een contract voor 30 megawatt. Dat staat gelijk aan zo’n 123.000 zonnepanelen. Dat betekent dat elke etage zo’n 3 megawatt tot zijn beschikking heeft om de servers te voorzien van stroom. Aansluitingen op het stroomnet zijn zowel aan de voor- als achterzijde van het gebouw aangebracht.

Natuurlijk kan het voorkomen dat Liander tijdelijk geen stroom kan leveren. Een stroomstoring in de regio Amsterdam komt weleens voor. Equinix moet in dat geval zorgen dat het backup-procedures heeft die alle servers toch door laten draaien. Hiervoor hebben ze een hele lading UPS-systemen met accu’s die bij stroomuitval het verbruik van de servers kunnen opvangen, zodat deze niet uitvallen. Heel lang werkt dit echter niet, daarom is er ook nog een hele lading dieselgeneratoren geplaatst onder in het pand. Deze generatoren zijn op hun beurt verbonden met een dieseltank waar 150.000 liter diesel in zit, zodat het datacenter kan blijven draaien, ook als Liander urenlang niet in staat is om stroom te leveren. Mocht deze 150.000 liter niet voldoende zijn dan heeft Equinix een contract met een leverancier die bij nood continu de tanks komt bijvullen om het datacenter in de lucht te houden.

Het is natuurlijk een hele grote omschakeling om van het vaste netwerk over te schakelen op UPS-systemen en daarna op dieselgeneratoren, daarom wordt dit met regelmaat getest. Eens per maand doet Equinix een zogenaamde offload-test, waarbij de opgewekte stroom niet wordt gebruikt. Eens per kwartaal een loadtest, daarbij nemen de generatoren echt het verbruik van het datacenter over en eens per jaar wordt daarbij de toevoer van Liander volledig uitgeschakeld (de stekker wordt uit de toevoer getrokken) om te controleren of alles goed werkt.

De toekomst van datacenters en Equinix

We hebben met Van der Heijden uitgebreid gesproken over waar Equinix vandaan komt, waar ze naartoe gaan en hoe de markt eruit ziet. We zijn uiteraard benieuwd naar zijn visie op hoe de markt zich op dit moment ontwikkelt en wat de rol van Equinix is in deze veranderende wereld.

In hoeverre is de public cloud een gevaar voor lokale datacenters?

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om een groot deel van of hun volledige IT-omgeving te verplaatsen van lokale datacenters naar de cloud. Waarbij hun data op servers kom te draaien in AWS (Amazon), Azure (Microsoft) of GCP (Google), die partijen hebben allemaal hun eigen datacenters, wat dus ten koste kan gaan van de lokale datacenters in Nederland. Van der Heijden geeft aan dat dit geen invloed zal hebben op Equinix, want de core-business van Equinix is toch vooral connectiviteit. Zoals al aangehaald, zijn de datacenters van Equinix strategisch gebouwd op locaties waar veel connectiviteit voor handen is, veel klanten van Equinix kiezen daarom voor dit bedrijf als partner.

De grote cloudpartijen werken met Equinix samen om hun eigen datacenters aan het internet te knopen en het netwerk van Equinix te gebruiken voor goede connectiviteit. Dat vereist echter ook de nodige routering en servercapaciteit in de datacenters van Equinix om dit mogelijk te maken. Dit soort klanten hebben enorm diepe zakken en kijken niet op een paar racks en verbindingen meer of minder. Ook al doet Equinix verder geen uitspraken over wat welke klanten exact afnemen, kunnen we ons voorstellen dat grote public cloud providers als klant hebben, je geen windeieren zal leggen.

Lokale datacenters (waar die van Equinix niet toe gerekend kunnen worden) voelen de negatieve effecten van de gang naar de cloud overigens wel volgens Van der Heijden: “Het MKB slaat de stap naar het datacenter bijna volledig over naar de cloud. Daar krijgen lokale datacenters wel echt last van.”

Connectiviteit als core-business

We hebben het al meerdere keren aangehaald, connectiviteit is de basis van alles wat Equinix doet. Het bedrijf won ooit een tender in de Verenigde Staten om de connectiviteit te regelen voor de Amerikaanse telecomproviders. Die hadden op dat moment allemaal eigen datacenters met eigen connectiviteit. Alleen doordat elk bedrijf zoveel verbindingen moest leggen met andere was dat een hele kostbare onderneming. De providers hebben toen samengewerkt en uiteindelijk Equinix de opdracht gegund. Equinix ging vanaf dat moment alle cross connects binnen het carrier neutral Equinix datacenter verzorgen en de providers hoefden alleen maar connectiviteit op te zetten met de datacenters van Equinix. Een flinke kostenbesparing en voor Equinix een uniek business model.

Het mag duidelijk zijn dat de opkomst van de cloud voor Equinix juist weer nieuwe business met zich meebrengt, vanwege die uitstekende connectiviteit. Doordat ze wereldwijd actief zijn en overal beschikken over de beste infrastructuur kiezen veel grote enterprisebedrijven automatisch voor Equinix. Google zou volgens Van der Heijden zelfs rekening houden met waar Equinix actief is, alvorens het nieuwe datacenters in een regio bouwt. De laatste tijd ziet Equinix een sterke groei van de cloudpartijen. Daarna komen de financiële partijen.

Financiële markt

Equinix is dus ook groot in de financiële markt. Een voorbeeld dat Van der Heijden hierover mag geven is de Deutsche Börse die in een Equinix-datacenters in Frankfurt staan. Voor financiële partijen die actief zijn op de beurs en de hele dag aandelen kopen en verkopen is snelheid enorm belangrijk. Er moet een goede verbinding zijn met de beurs, zodat aandelen kunnen worden gekocht voor de prijs die op dat moment op het scherm staat en niet een seconde later, wanneer de prijs wellicht weer omhoog schiet.

In het verleden is ook gebleken dat partijen met een betere verbinding op die manier betere deals konden maken. Daar is nu een oplossing voor bedacht door Equinix. Alle financiële bedrijven die aangesloten worden op de beurs krijgen exact dezelfde verbinding. Dat betekent dezelfde gecertificeerde kabel, maar ook exact dezelfde kabellengte tot op de millimeter nauwkeurig. Dat betekent dat als een financiële partij twee racks bij de switch van de beurs vandaan staat er een hele rol met kabel nog op de grond ligt, want partijen die vijf rijen bij Deutsche Börse vandaan staan moeten ook aangesloten worden. Op die manier wordt voorkomen dat partij A een voordeel heeft ten opzichte van partij B. Het gaat hier niet eens meer om milliseconden, maar om fracties daarvan. In de financiële wereld telt dit echter allemaal mee en op deze manier is het speelveld voor iedereen gelijk.

Equinix voorziet ook veel SaaS-partijen van connecties en datacenters

Naast public cloud partijen als Amazon, Google en Microsoft heeft Equinix ook veel SaaS-partijen als klant. Denk hierbij aan Salesforce, SAP, Oracle en andere grote CRM- en ERP-partijen. Ook die breiden hun diensten in rap tempo uit en hebben steeds meer capaciteit nodig. Hiervoor zijn goede datacenters en verbindingen nodig, waarbij de core-business van Equinix weer om de hoek komt kijken.

Geschiktheid voor kleinere partijen: ‘er zijn altijd mogelijkheden’

Van der Heijden laat zelf weten dat Equinix in principe voor het hele bedrijfsleven diensten kan leveren, maar ziet ook dat het middensegment en de echt grote enterprisebedrijven en overheden steeds groter worden binnen Equinix. De kleinere bedrijven slaan de stap naar colocatie steeds vaker over en willen dienstverlening op het niveau van gemanagede IT infrastructuur. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, maar volgens Van der Heijden gaat het vooral om de behoefte die verandert. Zo zien ze dat veel partijen steeds vaker diensten willen die kant-en-klaar zijn en niet in het aanbod van Equinix voorkomen. Denk hierbij aan de behoefte aan SaaS-oplossingen, of net een stukje extra beheer op serverniveau. Op dat moment brengt Equinix deze klanten vaak in contact met andere grotere klanten van het bedrijf (partners), die wel de colocatie en connectiviteit van Equinix gebruiken, maar tegelijk ook kunnen voorzien in dat extra stukje beheer of de gewenste SaaS-oplossingen.

Equinix kan hiermee de klant behouden in het datacenter en kan klanten de mogelijkheid blijven bieden direct te verbinden met private cloud omgevingen, maar ook met grote cloudomgevingen als AWS, Azure, Oracle en GCP. De klant blijft dezelfde mogelijkheden houden, maar er komt een partij tussen die net dat extra stukje dienstverlening kan bieden waar Equinix niet in voorziet.

Equinix heeft ook de Nederlandse overheid als klant, geen gevaar voor lange Amerikaanse arm

De Nederlandse Rijksoverheid is ook klant bij Equinix. Gezien de reuring een aantal jaren geleden over de lange Amerikaanse arm reikt bij Equinix, is dat interessant. Het is uiteindelijk toch een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf. Mede doordat Equinix alleen de core-infrastructuur levert zoals verbindingen, racks en netwerkinfrastructuur is het nooit eigenaar van de data of van de dienst waarin de data is opgeslagen. Hierdoor kan de Amerikaanse overheid nooit vorderingen opleggen dat Equinix iets moet overdragen. Het heeft de data misschien wel in een pand staan, maar het weet zelf nooit waar of hoe en het kan er niet bij, omdat het geen toegang heeft tot die data. Uiteindelijk is het overigens wel altijd onderhevig aan een toets door een rechter.

Equinix blijft groeien

De komende jaren kunnen we erop rekenen dat Equinix datacenters blijft openen. 200 datacenters wereldwijd is niet ondenkbaar binnen een aantal jaar. Op het Science Park is de groei op dit moment voorbij. Met het openen van AM4 heeft Equinix voorlopig nog wel capaciteit op het Science Park, maar de Universiteit van Amsterdam wil op dit moment niet meer datacenters toestaan op het Sciense Park, waarvan zij de meeste grond bezit. Mocht dat in de toekomst veranderen, dan zou Equinix het parkeerterrein wellicht vol kunnen bouwen. In Nederland staat het aantal Equinix-datacenters voorlopig op tien, maar het zou ons verbazen als dit zo blijft.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home