De huidige pandemie duwt bedrijven meer dan ooit (deels) richting de cloud. De maskers vielen massaal af en er moesten keuzes worden gemaakt. De drie grote hyperscalers, Microsoft Azure, AWS en Google Cloud Platform, strijden om marktaandeel. We duiken in dit stuk dieper in het aanbod van Google en lichten de troeven uit alsook minder goeie kanten.
Wie vandaag een bedrijf opstart, heeft hoogstwaarschijnlijk een cloud native aanpak om gezond en snel te kunnen schalen. Vooraf investeren (CAPEX) loont voor starters zelden en as-a-service-diensten (OPEX) zwaaien de plak. Wie niet cloud native opgroeit, snapt vandaag dat een cloud first-aanpak noodzakelijk is.
Bij de eerste lockdown in maart vorig jaar vielen de maskers af bij heel wat bedrijven en moest er heel wat worden opgeschaald. De voordelen van de cloud staan dan buiten kijf, maar deze shock was nodig om België stilaan op het niveau van de buurlanden te brengen. De vraag is dan waar je met alle data en projecten naartoe gaat? Wat draai je beter nog on-premises en wat kan naar de cloud? Welke cloud moet je kiezen? AWS en Microsoft zijn marktleider, maar Google zet sterk in op zijn cloudaanbod als wereldwijde nummer drie.
Om te bekijken wat de voor- en nadelen van Google Cloud Platform (GCP) zijn, halen we de expertise van Devoteam G Cloud erbij, vroeger bekend als Fourcast. De specialisatie rond de cloud van Google komt er na een reeks van overnames. Vandaag focust ongeveer 450 van de 8.000 werknemers in Europa zich specifiek op GCP. Binnen Devoteam komt overigens ook AWS en Azure aan bod, afhankelijk van de workload en eisen van de klant.
Aan de wieg van Kubernetes
“Je merkt vandaag dat discussies binnen bedrijven grotendeels over de grote cloudproviders gaan: AWS, Microsoft en Google”, zegt Valon Rexhepi, CEO Devoteam G Cloud in Benelux, VK en Ierland. Hij zegt dat andere specialisten als Oracle of IBM zelden aan tafel zitten. Dat betekent niet dat klanten vaak al een idee hebben over welke cloud ze willen. “Haast alle klanten hebben een open aanpak. Sommigen kunnen iets meer een voorkeur hebben richting Azure omdat ze zwaar in de Microsoft-stack zitten, maar dat komt steeds minder voor.”
lees ook
Kubernetes: wat is het en waarom verovert het in snel tempo de wereld?
Een open vizier van het bedrijf betekent dat elk platform zichzelf goed moet verkopen. Een cloudplatform biedt vandaag honderden toepassingen. Waar maakt GCP het verschil? Niels Buekers, CTO Devoteam G Cloud in Benelux, VK en Ierland, haalt direct de microservices boven. “Voor alles rond applicatie modernisatie en containers zit je bij Google in de spits van de technologie.”
Het grote voordeel van Google is dat zij vanaf het begin Kubernetes intern al draaiden voor het opensource werd gemaakt.
Niels Buekers, CTO Devoteam G Cloud in Benelux, VK en Ierland
Dat komt omdat Google aan de wieg stond van Kubernetes en het ook opensource heeft gemaakt. Vandaag zie je Kubernetes bij iedereen van AWS en Azure tot Red Hat en Hashicorp. “Het grote voordeel van Google is dat zij vanaf het begin Kubernetes intern al draaiden voor het opensource werd gemaakt. Dat maakt dat je vandaag veel meer zaken native in GCP ziet rond Kubernetes dan andere cloudplatformen. Google loopt ook altijd voor op de rest omdat ook daar het merendeel van de ontwikkeling gebeurt. Niet alles, want Kubernetes is tenslotte opensource.”
Anthos en vendor lock-in
Een andere belangrijke troef binnen GCP vandaag is het relatief nieuwe Anthos. Hiermee kan je op één plaats alle workloads monitoren en lanceren, ongeacht of die in de edge, on-premise, of in Azure of AWS zitten. “Google beseft vandaag meer dan ooit dat multicloud de realiteit is en komt daarin tegemoet met Anthos”, zegt Rexhepi. “Voor mij doet Anthos voor de cloud wat opensource voor software heeft gedaan. Het kan een serieuze accelerator zijn in mijn ogen en ook hier is de basis opensource.”
Dat laatste is opnieuw belangrijk, want vendor lock-in blijft binnen de cloud vaak een probleem. Volgens Buekers moet je daar bij geen enkele cloudprovider schrik van hebben, tenzij je platformspecifieke zaken gebruikt. “Je hebt vandaag Kubernetes dat perfect in elke cloud kan draaien en enigszins vlot overdraagbaar is. Maak je echter gebruik van Google-specifieke zaken zoals GKE Autopilot, dan wordt het moeilijker.”
Het is daarom altijd een belangrijke keuze binnen elk bedrijf om te zien waar je de grens trekt. Je kan voor minder lock-in gaan, maar dan loop je mogelijk bepaalde cloud-specifieke optimalisaties mis waaruit je heel wat voordeel kan halen. “Het is wel onze verantwoordelijkheid om dat telkens duidelijk te maken aan de klant”, benadrukt Rexhepi. “Opensource of lock-in is een belangrijk debat dat telkens anders wordt gevoerd.”
BigQuery, AI en ML
Naast microservices (via Kubernetes) en Anthos is data een derde belangrijk troef waar Google zich in onderscheidt. Het heeft artificiële intelligentie (AI) en machine learning (ML) gedemocratiseerd waardoor het vandaag toegankelijker is dan ooit volgens Rexhepi. “Vandaag heb je tal van toepassingen binnen ML en AI om applicaties te boosten. Denk daarbij aan Natural Language Processing (NLP) voor chatbots of beeldherkenning, maar ook aan zelf ML-modellen bouwen met Tensorflow. Hier opnieuw kan je kiezen hoe diep je voor die lock-in kiest, met de bijhorende prestatieboosts.”
lees ook
Google Anthos gaat voor hybrid- en multicloud met AWS en Azure
Bigquery, een uniek onderdeel binnen GCP, is een belangrijke component binnen data analytics. Het helpt bedrijven om data om te zetten in belangrijke business-inzichten. “Door supersnel SQL-queries te draaien binnen de infrastructuur van GCP heb je een krachtige data warehouse-oplossing in handen”, aldus Buekers.
In theorie biedt elke cloud hetzelfde aan, maar zit het hem in zulke details die bedrijven richting een bepaalde cloud sturen voor specifieke toepassingen. Multicloud is daarom essentieel om het maximale uit elke oplossing te halen. Zo weet Rexhepi dat het klassieke lift and shift-model binnen GCP zonde is omdat er zoveel meer uit de cloud kan worden gehaald met cloud-native oplossingen.
Google kan perfect een failover zijn voor Azure of AWS een failover voor Google. De cloud komt er sowieso aan en elk bedrijf moet de beste keuze maken.
Valon Rexhepi, CEO Devoteam G Cloud in Benelux, VK en Ierland
“Wie een pure copy paste wil doen van zijn datacenteromgeving naar de cloud, haalt er niet het maximale uit. Binnen Google is alles cloud-native, wat het vaak moeilijker maakt om legacy mee te pakken. Pas op, voor alles is een oplossing, zoals bijvoorbeeld een legacy stack copy pasten in VMware binnen GCP.”
Multicloud
Privacy in de cloud is een belangrijk onderwerp en naar Google wordt door de talrijke IT-applicaties voor consumenten kritischer gekeken dan andere cloudproviders. Buekers snapt die gedachtegang, maar countert onmiddellijk met het argument dat de enterprise-markt helemaal anders is binnen Google.
“Ze worden er continu op uitgedaagd en in elke keynote benadrukken ze opnieuw dat alle data van jou is. Er zijn ook tal van mogelijkheden zoals confidentiële VM’s om nog een stap verder te gaan indien nodig.”
Rexhepi sluit graag af door te benadrukken dat het zeker niet Google tegenover AWS en Azure is. “Google kan perfect een failover zijn voor Azure of AWS een failover voor Google. De cloud komt er sowieso aan en elk bedrijf moet de beste keuze maken rekening houdend met hun workload en de skills die ze in huis hebben.”
Dit is een redactionele bijdrage in samenwerking met Devoteam G Cloud. Voor meer informatie over alle mogelijkheden die Devoteam biedt in de cloud kan je hier terecht.