Oracles troefkaart in de cloud is de Autonomous Database

Oracle

Oracle is een dinosaurus in IT-land en blijft worstelen om die reputatie van zich af te schudden. Op zijn recente Autonomous Database Forum in Brussel leerden we meer over hoe Oracle zijn troefkaart, de database, uitspeelt om te groeien in de nieuwe wereld die wordt gedomineerd door de cloud.

Wie de cijfers van Gartner erop nakijkt, ziet dat vijf bedrijven bij naam worden genoemd als het over Infrastructure-as-a-Service (IaaS) gaat: Amazon, Microsoft, Alibaba, Google en IBM. Oracle valt met een vermoedelijke zesde plaats in de categorie ‘Andere’ en wordt in het bijhorende magisch kwadrant in het vierkant van de ‘nichespelers’ geplaatst.

Dat de ambitie hoger ligt, mag duidelijk zijn. Ook voor Oracle ligt de toekomst in de cloud. Het bedrijf kent reeds een sterke groei in zijn Fusion- en Netsuite-cloudapplicaties, maar wil ook zijn rol in infrastructuur vergroten. Stilaan is alles in stelling gebracht om dat waar te maken. Het geheime wapen? Databases, natuurlijk. Oracle is groot geworden met zijn databasetechnologie en ziet daarin ook het toegangsticket naar een belangrijkere rol in de cloud.

Techzine was aanwezig op het Autonomous Database Forum van Oracle in Brussel eerder deze maand en sprak met Jan Ronsse, Managing Director België en Luxemburg. Ronsse erkent dat Oracle een laatkomer is, maar benadrukt tegelijk dat er nog heel wat domein te winnen valt in de cloud. Uiteraard denkt hij dat Oracle de juiste kaarten in handen heeft om daarvan te profiteren.

Veel data staan nog on-premises in Oracle-databases.

“Vandaag wordt de cloud in België vooral voor nieuwe cloud-native projecten gebruikt, maar er zijn nog veel kritische legacy-applicaties die lokaal draaien. Veel data staan nog on-premises in Oracle-databases, maar we verwachten dat ook die uiteindelijk naar de cloud verhuizen.”

Nichespeler

In zekere zin draagt Oracle Gartners stempel van nichespeler in de cloud met trots. Het bedrijf ondersteunt al jarenlang de grootste enterprises met zijn databases en is onder meer topfavoriet in de financiële wereld. Ook in de cloud mikt het vooral op die gebruikers, met naar eigen zeggen de beste cloudinfrastructuur voor de specifieke behoeften van bedrijfskritieke applicaties en bijhorende SLA’s.

De tweede generatie van de Oracle Cloud, die ondertussen voor alle klanten beschikbaar is, biedt volgens het bedrijf meer security en hogere prestaties dan concurrerende public clouds. Eén van de voornaamste redenen daarvoor is dat de cloud van Oracle gebouwd is op basis van bare metal servers en de workloads van klanten draaien op fysiek gescheiden hardware.

De klant hoeft zijn hardware niet te delen, waardoor beveiligingsrisico’s of negatieve effecten op prestaties door andere klanten op dezelfde hardware effectief worden geëlimineerd. Helemaal uniek is dat niet. Amazon Web Services biedt ook al enige tijd ‘dedicated instances’ aan en Microsoft introduceerde afgelopen zomer zijn ‘dedicated hosts’ in preview, maar bij Oracle is het de standaard.

Oracles belangrijkste argument voor zijn cloudinfrastructuur is dat het de beste omgeving is om Oracle-databases te draaien.

Oracles belangrijkste argument voor zijn cloudinfrastructuur is evenwel dat het de beste omgeving is om Oracle-databases te draaien. Het maakt eigenlijk niet zo veel uit waar je databases draaien, vertelt Ronsse. Of dat nu on-premises is, in de cloud of een hybride omgeving, Oracle heeft overal oplossingen voor. Maar als je ervoor kiest om je databaseworkloads in de public cloud te plaatsen, hoopt het bedrijf natuurlijk dat je voor de Oracle Cloud kiest. Die biedt het meeste toeters en bellen voor je database. Bepaalde functies zijn alleen daar beschikbaar en niet voor Oracle-databases op Amazon Web Services of Microsoft Azure.

Tegelijk beseft Oracle wel dat bedrijven in realiteit het beste van verschillende clouds willen combineren. De Oracle Cloud biedt ondertussen interoperabiliteit met Microsoft Azure, zodat je bijvoorbeeld analytics-workloads op Azure met de Autonomous Database op de Oracle Cloud kan verbinden.

Autonomous Database

Die Autonomous Database is een andere belangrijke pijler van Oracles cloudstrategie. De Autonomous Database draait in de Oracle Cloud en steunt op machine learning om database-tuning, beveiliging, back-ups, updates en andere routinebeheertaken te automatiseren, zonder menselijke tussenkomst.

Het product is nog relatief nieuw, maar begint stilaan tractie te krijgen. In de recentste kwartaalresultaten voor Q2 FY20 zag Oracle de omzet uit zijn Autonomous Database meer dan verdubbelen. Het product situeert zich binnen Cloud Services and License Support, Oracles grootste business-segment, dat in het afgelopen kwartaal in totaal 6,81 miljard dollar in het laatje bracht, goed voor een stijging van 3 procent jaar op jaar.

“Het is nog steeds vroeg dag, maar de Oracle Autonomous Database heeft al duizenden klanten in onze Gen2 Public Cloud”, zei Oracles CTO Larry Ellison in een verklaring bij de kwartaalresultaten. “Momenteel groeit onze Autonomous Database in onze Public Cloud-business met meer dan 100 procent. We verwachten dat de groeisnelheid dramatisch zal toenemen naarmate we onze Autonomous Database op onze Gen2 Cloud@Customer beschikbaar maken voor onze enorme on-premises installatiebasis in de komende maanden.”

Oracle beschouwt zijn Autonomous Database als een belangrijke differentiator tegenover andere cloudproviders.

Als dat eenmaal is gebeurd, zullen enterprise-klanten ervoor kunnen kiezen om de Autonomous Database op de Oracle Cloud in hun eigen datacenter te draaien. Oracle neemt daarbij het volledige beheer en onderhoud van die omgeving voor rekening. De werking en het prijsmodel zijn identiek, maar de hardware staat lokaal bij de klant. Naast nieuwe cloud-native projecten kunnen ook legacy-applicaties dan eenvoudiger naar deze nieuwe databaseomgeving worden verplaatst.

Eén database

Oracle beschouwt zijn Autonomous Database als een belangrijke differentiator tegenover andere cloudproviders. Een database die zichzelf schaalt, beheert en updatet met behulp van AI en machine learning, bespaart heel wat tijd en kosten, en elimineert menselijke fouten. Daar staat tegenover dat de databasebeheerder een groot deel van zijn dagelijkse taken uit handen ziet genomen worden, al denkt Oracle dat hij zich daardoor net op belangrijkere taken kan focussen, die waarde creëren voor het bedrijf.

De Autonomous Database kan worden geoptimaliseerd voor datawarehousing of transactieverwerking. Binnenkort komt daar ook nog een geoptimaliseerde versie voor JSON bij, zo leren we op het Autonomous Database Forum. Amazon en Microsoft bieden in vergelijking veel meer verschillende types databases aan op hun clouds. Ze hebben er elk een tiental in het portfolio, die telkens gericht zijn op een specifiek doel.

Amazon pochte zelfs recent nog hoe het zijn laatste Oracle-database heeft vervangen door eigen databasediensten op AWS. Toch is Ronsse ervan overtuigd dat de Autonomous Database van Oracle de betere keuze blijft. “Onze database heeft alles te bieden, alle functies zijn ingebakken en kunnen naar wens worden ingeschakeld. We liepen altijd al een paar stappen voor op vlak van databasetechnologie. Eén database is bovendien het summum van portabiliteit. Je hoeft niet overbodig data te verplaatsen”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home