De IT-afdeling van Out of Use zit nu in een opstartfase, maar de plannen zijn groots. Het bedrijf wil een strategische IT-afdeling uitbouwen en bedrijven bewust maken van circulaire economie.
Exact een maand bezig en al helemaal mee in het duurzame verhaal dat Out of Use typeert: Luc Witters, CIO van Out of Use, legt in een gesprek met ITdaily haarfijn uit hoe rooskleurig de toekomst van het bedrijf, en zijn IT-afdeling, eruit ziet.
Out of Use is een familiebedrijf dat afgedankte elektronica een tweede leven geeft. Ze willen een verschil maken in de duurzame en circulaire economie. Daarom proberen ze apparaten te hergebruiken, onderdelen eruit te halen en te recycleren.
ITdaily: Hoe ziet de IT-omgeving waarvoor je verantwoordelijk bent eruit?
Witters: “Onze IT zit momenteel in een opstartfase. Tot nu heeft Out Of Use voornamelijk met externe ondersteuning gewerkt, maar met mijn komst is het de bedoeling om IT echt uit te bouwen tot een strategische afdeling binnen de organisatie. We werken aan een eigen beleid, duidelijke visie en technologiekeuzes voor de toekomst. Het doel is om onze IT-omgeving toekomstbestendig te maken en proactief inspelen op de groei van het bedrijf. We willen maximaal benutten wat er is, en dat in de best mogelijke omstandigheden.”
“Het is bij de bedrijfsleiding heel duidelijk de nood aan een uitgebouwde IT-afdeling er is. Dat is voor mij een heel belangrijk iets, ik doe graag een uitbouw om echt strategische keuzes te maken. Ik heb mijn ervaring van de ziekenhuiswereld en Studio 100 meegenomen om ons bedrijf IT-gewijs op de kaart te zetten.”
“Met de komst van onze nieuwe CEO Yannick is dat proces een versnelling hoger geschakeld. We moeten ons op strategische plaatsen beter onderbouwen, en dat bewust zijn is er. Dat vergemakkelijkt het proces en maakt het een interessant verhaal dat eigenlijk nooit af is.”
Wat zijn de belangrijkste prioriteiten op dit moment?
Witters: “Onze belangrijkste prioriteit is het verder uitbouwen van onze activiteiten rond circulaire economie. We zijn pioniers in België, maar er is nog potentieel voor verdere groei. We onderzoeken hoe we duurzaam kunnen omspringen met grondstoffen om alles wat we gebruikt hebben effectief een tweede leven te geven. Daarom hebben we bijvoorbeeld geïnvesteerd in extra magazijnruimte om de grote hoeveelheden die we krijgen efficiënt te kunnen verwerken.”
“Daarnaast zijn we volop bezig met uitbreiding naar nieuwe sectoren, zoals automotive. We verwerken dus niet alleen IT-materiaal, maar ook batterij, airbags en elektronica uit auto’s. Eigenlijk alles waar elektriciteit doorheen gaat, in eender welke sector. Dit is een vrij nieuwe activiteit voor ons, waarin we de komende jaren willen groeien.”
“Verder zetten we in op innovatie en onderzoek naar manieren van hergebruik, bijvoorbeeld wat we nog met afgedankte autobatterijen of zonnepanelen kunnen doen. We willen niet alleen maar afbreken en recycleren, maar vooral hergebruik stimuleren.”
Begrijpt de business de IT-uitdagingen voldoende?
Witters: “Ja, absoluut. Out of Use heeft mensen aangetrokken met veel kennis en ervaring in hun werkdomein, zodat we allemaal op een hoger niveau gaan kunnen nadenken, anticiperen en beslissen. Maar we houden de voetjes op de grond: het is belangrijk om sustainable te groeien door weloverwogen keuzes te maken. Onze CEO Yannick heeft zelf een achtergrond bij ING en begrijpt het belang van strategische IT heel goed.”
Heeft je CIO-organisatie toegang tot voldoende mensen en middelen?
Witters: “Op dit moment hebben we zeker voldoende middelen voor onze plannen, maar het is niet mijn bedoeling om direct veel vacatures uit te schrijven. We kiezen er bewust voor om te werken met gespecialiseerde partners die ons snel grote stappen helpen te zetten. Zo kunnen we vooruitgang boeken zonder direct een grote equipe moeten aannemen.”
Zit de toekomst van de IT-omgeving van Out of Use in de cloud, on-premises of in een combinatie daarvan?
Witters: “Voor Out of Use is een hybride aanpak duidelijk de juiste keuze. Cloud biedt ons flexibiliteit, vooral in schaalbaarheid en snelle toegang tot toepassingen. Maar omdat we zo fel inzetten op hergebruik en refurbishing, hebben we zelf reeds gebruikte maar nog steeds hoogwaardige apparatuur beschikbaar uit datacenters. Die infrastructuur kunnen we zelf inzetten binnen ons bedrijf.”
“Onze volledige infrastructuur voor testen, wipen en refurbishen van apparatuur draait nu en in de toekomst volledig on-premises. We gebruik onze eigen hardware aan minimale kosten, dus daar zit geen voordeel in cloud. We gebruiken wel cloudapplicaties wanneer die ons relevante flexibiliteit bieden, zoals onze ERP-systemen.”
Welke impact heeft regelgeving zoals NIS2 op het beleid?
Witters: “Het dwingt ons om bewuster om te gaan met databescherming en cybersecurity, zowel intern als met onze klanten. We moeten ervoor zorgen dat we onze eigen cocon beschermen, maar het geeft ons ook de kans om bedrijven te waarschuwen over veiligheid van oude hardware. Daar hebben wij ook een rol in te spelen.
“Wij geven certificaten aan klanten om volledig transparant te blijven over hoe hun data en apparatuur verwerkt worden. We hebben ook opties om data te gaan vernietigen op locatie bij de klant of beveiligd transport van hardware te voorzien naar ons bedrijf. Dat sluit perfect aan bij de NIS2-wetgeving.”
“Ook de geopolitieke context speelt een rol vandaag de dag: we kiezen bewust voor Europese leveranciers van securitydiensten, vanuit het idee ‘Europa eerst’. Zo voldoen we ook weer aan de steeds strengere regelgeving en compliance en letten we op onze kosten.”
Hoe gaat Out of Use om met de AI-hype?
Witters: “We kijken pragmatisch naar AI, maar zetten het zeker in voor strategische zaken. Een concreet voorbeeld bij ons is het Reuse Rocket-project. Hier gebruiken we AI voor automatische herkenning en waardebepaling van inkomende apparatuur. Operatoren kunnen onmogelijk van elk toestel de exacte waarde kennen, laat staan van ieder component. Hier speelt AI een belangrijke rol.”
“We testen momenteel een prototype waarbij operatoren een foto kunnen maken van het apparaat en onmiddellijk via AI de waarde daarvan zien en of er potentieel is voor hergebruik. Dat maakt onze processen minder tijdrovend en ook efficiënter en nauwkeuriger. Belangrijk: het blijft een ondersteunende tool. Onze werknemers worden niet vervangen.”
Wat zijn de belangrijkste plannen en uitdagingen in de nabije toekomst?
Witters: “Onze toekomst is schalen naar een groter niveau. We willen opereren in Europese landen als Nederland, Frankrijk en Duitsland. Daar willen we lokale units opzetten om transport tot een minimum te beperken en onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.”
“We zijn ook sterk gericht op duurzaamheid in technologie. We onderzoeken hoe we minder energie kunnen verbruiken in onze processen en datacenters. Daarnaast willen we samenwerken met lokale en Europese partners. We geloven sterk in een Europees systeem waarin duurzaamheid en innovatie centraal staan. Ook onze pioniersrol op vlak van circulaire economie willen we voortdurend uitbouwen en versterken.”
“Een grote uitdaging blijft de bewustmaking bij bedrijven. Veel bedrijven kennen de mogelijkheden van circulaire economie en duurzaam IT-beheer niet. Out of Use wil hen duidelijk maken dat het niet enkel financiële voordelen biedt, maar ook maatschappelijke en ecologische.”