Wat je moet onthouden van Microsoft Ignite 2019

Zeg niet zomaar Windows-bouwer: Microsoft wil vandaag zoveel meer zijn dan dat. Een intussen erg breed portfolio aan producten en diensten smelt steeds meer samen tot één geheel met verschillende facetten. We overlopen hoe het nieuws van Ignite in die ambitie past.

Microsoft toont op Ignite in Orlando wat voor bedrijf het wil zijn, al heeft de softwarereus zijn einddoel nog niet bereikt. Windows verdwijnt naar de achtergrond, terwijl een breed portfolio van oplossingen, gaande van Office en Power over security en compliance tot Azure en alles daartussen, in de spotlight stapt. De rode draad: een geïntegreerd end-to-end aanbod waarbij je ieder stuk software en iedere dienst als individueel product kan bekijken, maar ook als facet van één overkoepelend Microsoft-aanbod.

Microsoft en Windows zijn vrijwel synoniem voor wie niet in de techsector actief is, maar aan die realiteit hebben Satya Nadella en de zijnen geen boodschap meer. Microsoft wil het OS al verschillende jaren ontgroeien en hoopt zich te ontpoppen tot een IT-speler met een oplossing voor zowat iedere uitdaging waar een organisatie mee kan geconfronteerd worden. Enige probleem: waar Windows voor endpoints met een marktaandeel van meer dan 87 procent de facto een monopolie heeft, speelt Microsoft in alle andere domeinen van IT niet alleen.

Integratie als usp

Dat beseft Microsoft, waardoor het een ander verkoopargument naar voren schuift: Microsoft heeft vrijwel alles, en het hele aanbod klikt vandaag netjes in elkaar. Op Ignite zien we het bedrijf als securityspeler, identiteitsmanager, compliancyspecialist, kantoorsoftwarebouwer, cloudreus, hybrid cloud-enthousiasteling, lowcode- en no-code-pionier, AI-tovenaar en zoveel meer. Alle oplossingen zijn afzonderlijk competitief, maar worden pas echt interessant wanneer je ze combineert met andere aspecten van het Microsoft-portfolio.

Denk bijvoorbeeld aan Power Virtual Agents: een no-code-oplossing voor chatbots. Power Virtual Agents is op zich handig en gebruiksvriendelijk, maar niet uniek. De kracht van de nieuwe tool wordt pas zichtbaar wanneer je kijkt naar de integratie met andere Power-tools, zoals Power Automate, waarmee je de chatbot plots toegang geeft tot de back-end van je bedrijf via API’s of zelfs RPA. Daar komt dan nog bij dat de tool bovenop het chatbot-framework van Azure draait, zodat ontwikkelaars indien ze willen alsnog in de code kunnen duiken. De echte kracht van Power Virtual Agents is met andere woorden de integratie.

Lees meer: Microsoft Power Virtual Agents laat iedereen complexe bots bouwen

Hetzelfde geldt voor Project Cortex. De AI-oplossing is in staat te weten wat er leeft in je bedrijf en bouwt zo een Wikipedia-achtig kennisnetwerk op in Sharepoint. Daar vind je automatisch definities van acroniemen of beschrijvingen van projecten terug. Handig, maar niet zo handig als de integratie met Office. Je hoeft immers niet naar de pagina’s van het kennisnetwerk te surfen. Project Cortex zal acroniemen in bijvoorbeeld Outlook of Teams zelf onderlijnen, waarna je er slechts met je muis hoeft over te zweven om een kaartje met de nodige info te zien te krijgen. Er bestaan andere oplossingen om kennis mee te vergaren, maar geen daarvan stopt die kennis automatisch in je mail- of chatprogramma.

Lees meer: Microsoft maakt Office en je bedrijf slim met Project Cortex

Fluid en Office

Over dan naar het Fluid-framework. Die nieuwe technologie zet de integratie nog meer op punt door content los te koppelen van apps. Deel gerust een enkele tabel, ingesloten in een Word-bestand, met een gebruiker via Teams. Die hoeft de app niet uit om in realtime aan de tabel te sleutelen. Wie een uitnodiging tot samenwerking kreeg via Outlook, kan van daaruit mee volgen. Klassieke applicaties als hoeksteen van de productiviteit verliezen aan belang.

Lees meer: Microsoft kondigt preview van Fluid-technologie voor samenwerking aan

Dat wordt heel duidelijk wanneer we naar Microsofts mobiele strategie kijken. Word, Excel en Powerpoint als afzonderlijke applicaties verdwijnen naar de achtergrond. Voortaan is er ‘Office’, waarmee je alles en meer vanuit één centrale locatie kan doen. Ook hier speelt alles netjes samen, niet alleen met de productiviteits-apps, maar ook met onder andere OneDrive en OneNote. Zelfs PDF-functionaliteit wordt ingebouwd.

Lees meer: Microsoft stopt Word, Excel en Powerpoint in één nieuwe Office-app

De integratie en samenwerking tussen alle aspecten van Microsofts portfolio binnen een bedrijf zorgen ervoor dat Microsoft via de graph-technologie een goed beeld heeft van wat gebruikers zoal uitspoken. Die kennis wordt ingezet in het nieuwe Information Protection en Governance-aanbod, dat samen met Insider Risk Protection op zoek gaat naar verdacht gebruik van je data. De technologie kan alleen werken omdat het portfolio van Microsoft bestaat uit verschillende facetten van één geheel.

Lees meer: Hoe Microsoft je bedrijf en data wil beschermen van je werknemers

Verder zien we hoe Microsoft dat geheel wil uitbreiden. Met Azure Arc worden je eigen servers bijvoorbeeld deel van je Azure-omgeving, en kan je zelfs integratie met concurrerende clouddiensten zoals AWS voorzien.

Lees meer: Microsoft lanceert Azure Arc: hoeksteen voor hybride en multi-cloud

Toekomsttechnologie

Naar de toekomst zet het bedrijf dan weer sterk in op kwantumcomputing. Daar moet vandaag al mee geëxperimenteerd worden, klinkt het op de conferentie. Hoe gaat dat dan in zijn werk? Via de vertrouwde Azure-omgeving natuurlijk.

Lees meer: Ontdek wat kwantum-computers voor jou betekenen met Azure Quantum

Microsoft staat steeds meer voor een uniforme ervaring en naadloze integratie, maar veel van wat werd aangekondigd bestaat nog niet echt. We zien in Orlando een beeld van Microsoft zoals het wil zijn, nog niet Microsoft zoals het is. Het gros van de belangrijkste aankondigingen komt in de nabije toekomst beschikbaar als preview. Algemene beschikbaarheid volgt later en zal dan nog niet noodzakelijk alle functies van het begin af aan omvatten.

We zien wel duidelijk waar Microsoft heen wil en dat is volgens ons de goede richting. Het is niet omdat je een techreus bent, dat je automatisch aan het voorfront van nieuwe ontwikkelingen blijft (sorry Oracle). Microsoft kiest een strategie voorwaarts die wel lijkt te garanderen dat Redmond een bron van innovatie blijft voor de komende jaren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home