“Laat AI geen stille dood sterven in een zoveelste experiment” 

SAS

Aan goede wil en intenties geen gebrek, maar toch slagen bedrijven in de Benelux er nog te weinig in om AI naar de praktijk te brengen. ‘POC-moeheid’ is volgens SAS de grote boosdoener. 

De Koningin Elisabethzaal in Antwerpen is op een zomerse junidag het podium voor het orkest van SAS. Na de hoofdact eerder dit jaar in Orlando, is het bedrijf aan zijn Europese tournee bezig. De symfonieën hebben een niet zo verrassende rode draad. “Intelligente beslissingen vormen de basis van succes voor je bedrijf”, zegt openingsspreker Bob Messier in zijn hoedanigheid als SVP Global Customer Advisory

Mathias Coopmans, Head of Customer Advisory Benelux, neemt het dirigeerstokje over. In een duet met Market Strategy Lead for AI Marinela Profi brengt Coopmans iedereen die er niet bij was in Orlando op de hoogte van wat SAS in de trukendoos heeft zitten. Coopmans hoopt dat zijn woorden niet in dovemansoren vallen: “De Benelux hinkt een beetje achterop in AI-adoptie”. 

POC-moeheid 

In een van de vele vergaderzalen zoeken we met Coopmans waar het dan precies misgaat. Phaedra Kortekaas, Managing Director in de Benelux-regio, is erbij komen zitten. “Er is zoveel nieuwe technologie die men probeert op te volgen. Maar op een gegeven moment moet je een beslissing durven nemen. Een board is niet geïnteresseerd in wat de nieuwste versie is en ziet liever business resultaten”. 

Besluiteloosheid resulteert in wat Kortekaas als ‘POC-moeheid’ omschrijft. “Er is veel intentie om proof of concepts op te starten, maar de echte uitrol op grote schaal blijft uit. AI sterft zo langzaam in pilootprojecten omdat het enthousiasme binnen de organisatie afneemt. Een pilootproject loopt snel vast zodra het wat moeilijker wordt, omdat de datakwaliteit onvoldoende is bijvoorbeeld. Je moet eerst onder je motorkap durven kijken”.  

“We spreken niet graag over een ‘gemiddelde’ adoptiegraad, want er zijn uitschieters langs beide kanten”, valt Coopmans weer in. “In de publieke sector zien we bijvoorbeeld goede dingen gebeuren. Maar bedrijven beseffen nog niet altijd welk goud ze in handen hebben”.  

Korte lijntjes 

België is traditioneel een kmo-land en dat hoeft voor AI-adoptie lang geen nadeel te zijn, vindt Coopmans. “De appetijt om meer met data en AI te doen, leeft evenzeer onder kmo’s. Met een gestandaardiseerd aanbod maken we AI voor hen toegankelijk. Het voordeel dat kmo’s hebben is dat de lijntjes vaak korter zijn. Een duidelijke structuur helpt om snel resultaten te boeken”. 

lees ook

SAS zet in op AI-agenten, maar doet het op zijn eigen manier

“Een tweede voordeel voor kmo’s is dat ze in tegenstelling tot grote bedrijven zelden met complexe legacy-systemen kampen. Bij grote organisaties krijg je soms een ingewikkelde ‘spaghetti’ van ongeconnecteerde systemen”, vult Kortekaas aan. 

“AI gaat niet meer weggaan uit bedrijfsvoering”, is Coopmans overtuigd. “Het is eerst op kleine schaal geïmplementeerd op het niveau van persoonlijke productiviteit. De volgende stap is het naar bedrijfsniveau te brengen”.  

Zeggen en doen 

Alle grote partijen schreeuwen vandaag AI van de daken, maar SAS is overtuigd dat het een uniek verhaal te vertellen heeft. Coopmans legt uit: “Iedereen zegt dat governance belangrijk is, maar wij doén het ook. Net zoals we AI toegankelijk en laagdrempelig maken, doen we dat ook voor governance door dit al in het ontwerp mee in te bouwen, om geletterdheid op boardniveau te brengen”. 

Kortekaas benadrukt het belang van betrouwbaarheid, iets waar SAS tijdens zijn bijeenkomsten voortdurend op hamert. “AI op de juiste manier inzetten zit in ons DNA. Onze Intelligence-capaciteiten zijn, vinden we, uniek voor een analyticsplatform. Met die inzichten moet je dan ook effectief iets doen. SAS zet inzichten om naar actie, zonder maar ook met menselijke tussenkomst wanneer nodig. Intelligence is een gamechanger als je dit op heel het proces kan opschalen. De ambitie van de markt zou hier nog wat omhoog mogen”.  

In die filosofie probeert SAS iedereen te vriend te houden. Kortekaas: “Ons platform is overal uit te rollen, waar de klant het verkiest. SAS volgt je datastrategie en niet andersom. Het SaaS-principe is heel mooi, maar zeker voor bedrijven die in een gereguleerde context werken, zoals veel van onze klanten, is het niet altijd de beste oplossing”. 

“Veel bedrijven zoeken vandaag naar hybride oplossingen. Gevoelige data worden liever dicht bij huis gehouden. We willen klanten de keuze geven om zelf te bepalen wat ze in eigen datacenters willen plaatsen en wat in de publieke cloud. Ditzelfde principe hanteren we voor AI. Wij houden ons niet bezig met LLM’s te ontwikkelen en te trainen, maar laten klanten de modellen die ze al gebruiken via API’s integreren”, zegt Coopmans.  

Iedereen zegt dat governance belangrijk is, maar wij doén het ook.

Mathias Coopmans, Head of Customer Advisory SAS Benelux 

Een vleugje kwantum  

SAS spoelt de tijd vooruit. Het bedrijf is ervan overtuigd dat ‘kwantum AI’ niet meer zo lang op zich zal laten wachten. Dit domein ligt Kortekaas nauw aan het hart. Over onze vraag of en waarom bedrijven in de Benelux nu al wakker moeten liggen van kwantumcomputers, moet ze niet te lang nadenken. 

lees ook

Kwantumkoorts in Orlando: SAS trekt kwantum uit het moeras

“Kwantumtechnologie is geschikt voor heel wat hedendaagse use cases. Het ‘aftappen’ van kwantum in de cloud zit in een experimentele fase. Nu is het nog op kleine schaal, maar de combinatie van traditionele en kwantumcomputing kan heel krachtig zijn. Dan is the sky the limit”. 

Naast optimisme is er ook realisme bij Kortekaas. “De ‘negatieve’ reden waarom kwantum onder de aandacht komt, is de impact op encryptie. Banken, verzekeraars, overheden en alle organisaties die het aangaat, zullen goed moeten begrijpen wat kwantumencryptie inhoudt”. Coopmans stemt in: “Op een dag zullen kwantumcomputers er zijn. Dan ben je maar beter goed voorbereid”.  

Klaar zijn voor wat is en wat zal zijn: die boodschap wil SAS iedereen in de Koningin Elisabethzaal meegeven. “De technologie is er. Nu moet je als organisatie de moed en ambitie hebben om ze tot uitvoering te brengen. Doe niet nog eens een experiment omdat je weer een nieuw buzzwoord gehoord hebt”, besluit Kortekaas. 

Deze redactionele bijdrage kwam tot stand in samenwerking met SAS.