Salarisgids: deze lonen mag je verwachten in IT

salarisgids robert half

Door het coronavirus verwacht het merendeel van de werkgevers dat de lonen van nieuwe aanwervingen vlak zullen blijven of mogelijk dalen in 2021. De grootste bezorgdheid blijft het behoud van talent door de verhoogde werkdruk.

In een jaarlijks onderzoek naar trends op de werkvloer heeft Robert Half 100 Belgische CFO’s en financieel directeurs, 100 Belgische CIO’s alsook 100 Belgische senior managers met aanwervingsbevoegdheid ondervraagd. Omwille van de coronacrisis zijn de meerderheid van de lonen (48 procent) gelijk gebleven. 32 procent zegt dat er een verhoging heeft plaatsgevonden terwijl 20 procent laat weten dat de lonen gedaald zijn.

Richting 2021 verwachten 63 procent van de bedrijven dat de lonen gelijk zullen blijven. Amper 20 procent verwacht een loonsverhoging, gemiddeld 10 procent van het basisloon. 17 procent verwacht dan weer een daling in verloning volgend jaar.

Verder over de grenzen

Opvallend is de wil bij bedrijven om niet langer een klein geografisch zoekgebied te hanteren. Thuiswerk betekent dat werknemers overal in België kunnen wonen. 86 procent van de ondervraagden wil in 2021 mensen aanwerven die verder wonen.

Wat betreft de verloning zijn de meningen verdeeld. 26 procent zegt het loon te betalen op basis van de locatie van het bedrijf, 38 procent op basis van de woonplaats van de kandidaat en 34 procent zal een combinatie van beide gebruiken.

De bonussen blijven volgens de ondervraging stabiel, met uitzondering van de C-levels. Die geven aan dat hun bonussen lager kunnen uitvallen dan normaal.

Schrik voor talentverlies

Het grootste risico van elk bedrijf is het verlies van talent. In het onderzoek maakt acht op de tien bedrijven zich zorgen. De belangrijkste reden is de hoge werkdruk (40 procent), gevolgd door beperkte salarismogelijkheden (27 procent).

De coronacrisis heeft bedrijven gemotiveerd om nieuwe extralegale voordelen en compensaties uit te delen. 71 procent introduceerde sinds de start van de crisis al nieuwe voordelen voor werknemers, zoals mentale ondersteuning (38 procent), compensatie voor kantoormateriaal thuis (36 procent), extra betaald verlof om gezinsredenen (33 procent), kinderopvang (32 procent) en wellnessprogramma’s (27 procent).

Thuiswerken

Het vele thuiswerken zorgt niet altijd voor een goede balans tussen werk en privé. Voor werknemers blijft dit een absolute prioriteit. 60 procent van de werknemers wil na de lockdown de mogelijkheid behouden om thuis te werken. 57 procent van de werkgevers overweegt flexibele werkuren zodat werknemers hun eigen werktijd kunnen indelen.

Ondanks de financiële impact van het coronavirus heeft 91 procent van de bedrijven nieuwe mensen aangeworven via videomeetings. Van die bedrijven hebben 88 procent aangegeven om tussen nu en eind december fulltime of tijdelijk personeel aan te nemen. Sectoren met een sterke vraag naar nieuwe medewerkers na de lockdown zijn onder meer accountancy, industrie, retail, automotive, de voedingsverwerking en FMCG.

Lonen in de IT-sector

Binnen de IT-sector zijn de lonen vergeleken met 2018 gemiddeld vijf tot tien procent gestegen. De grootste stijgers zijn IT-Managers en IT-Directors vergeleken met ons vorig onderzoek. Belangrijke duiding wat betreft de cijfers onderaan:

  • 25e percentiel: kandidaat heeft weinig of geen ervaring in de functie en ontwikkelt volop zijn of haar ontwikkeling. Lage vraag.
  • 50e percentiel: kandidaat heeft een gemiddelde ervaring en beschikt grotendeels over de nodige vaardigheden. Gemiddelde vraag.
  • 75e percentiel: kandidaat heeft bovengemiddeld veel ervaring, beschikt over (zo goed als) alle nodig vaardigheden en kan ook gespecialiseerde kwalificaties hebben. Hoge vraag.
  • 95e percentiel: kandidaat beschikt over uitzonderlijk veel expertise, ervaring en vaardigheden en heeft gespecialiseerde kwalificaties. Zeer hoge vraag.
Robert Half salarisgids
Bron: Robert Half
Robert Half salarisgids
Bron: Robert Half

Het tekort aan cybersecurityspecialisten steeg de afgelopen maanden enorm in de nasleep van COVID-19. Samen met de stijgende populariteit van datascience en het stijgend tekort aan datawetenschappers zijn dit de jobprofielen die in 2021 zeer in trek zijn.

Tip: Vraag naar analytics en cybersecurity groeit in jobmarkt

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home