Ruckus Wireless: Bewaak de beschikbaarheid van je netwerk met clusters

Of ze nu intern beheerd of uitbesteed zijn: netwerken vormen de basis voor de informatiestromen die de dagelijkse werkzaamheden van bijna alle soorten bedrijven mogelijk maken. Naarmate een bedrijf groeit, groeit ook de omvang van het netwerk. Het doel is kapitaalinvesteringen (CAPEX) te minimaliseren, maar wel te voldoen aan de huidige eisen van beschikbaarheid. Haal het maximale uit de investering om zo de meest gunstige Total Cost of Ownership (TCO) voor de lange termijn te realiseren.

Als je een netwerk wilt opschalen om de aan de groeiende vraag van de business te voldoen, hoe haal je dan de meeste waarde uit de apparatuur die je aanschaft zonder bestaande componenten overbodig te maken? ‘Clustering’ is één van de oplossingen voor dit probleem. Door netwerk controller capaciteit toe te voegen, kun je nog steeds gebruik maken van je bestaande controller services. Met een zeer geïntegreerde basiscontroller architectuur wordt dit een rendabele aanpak.

Er zijn twee basis ontwerpen:

  1. Actief-Passief – Een secundaire controller service monitort een actieve controller en wordt alleen geactiveerd bij storing van de primaire controller. Met deze architectuur wordt het systeem niet optimaal gebruikt, want de secundaire controller is meestal inactief. Bovendien is dit ontwerp minder flexibel in het geval van storingen aan de controller.
  2. Actief-Actief – Een aantal controller services werkt samen om de stabiliteit van het netwerk te garanderen, zelfs als er een storing plaatsvindt bij een van de controller services. De TCO van deze architectuur is veel lager omdat alle eenheden actief zijn. Herstel bij storingen is relatief eenvoudig en kan vrijwel ongemerkt worden uitgevoerd.

Actief-Actief clustering is een eenvoudige optie om netwerkcapaciteit uit te breiden en beschikbaarheid te garanderen. Het biedt het hoogste niveau van betrouwbaarheid voor draadloze netwerken en levert belangrijke extra voordelen:

  • Omdat er meerdere controllers binnen het cluster zijn, vereenvoudigt een “single-pane-of-glass”-interface het netwerkbeheer.
  • Geografische redundantie kan gelokaliseerde controllerfouten isoleren en de algemene betrouwbaarheid vergroten.
  • Als je kiest voor een cluster-oplossing, heeft ondersteuning van zowel fysieke als virtuele oplossingen directe gevolgen voor de CAPEX en de algemene netwerkcapaciteit.
  • “Cluster balancing” is een slimme manier om het gebruik van alle clusters te optimaliseren.
  • Klantlicentiebeheer over een cluster is over het algemeen flexibel en niet gebonden aan een enkele controller.

Als je kijkt naar een architectuur voor een WLAN-oplossing, kies dan voor een architectuur die nu én in de toekomst aan je beschikbaarheidseisen voldoet, zonder dat je IT-overhead toeneemt.

Dit is een ingezonden bijdrage van Steve Johnson, Regionaal directeur Noord-Europa Ruckus Wireless. Via deze link vind je meer informatie over de connectie-oplossingen van het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home