Maandoverzicht: de beste achtergrondstukken van maart

Bij Techzine duiken we graag in de producten, technologieën en innovaties die je bedrijf draaiende houden, of in de (nabije) toekomst zullen transformeren. Dat vertaalt zich in diepgravende achtergrondstukken, die duiding brengen bij de IT-trends van het moment. Elke maand schotelen we je een ‘best of’ voor van de boeiendste artikels, volgens onze redactie én de lezers.

5G en Wifi 6: wat echt belangrijk is

Het netwerk van de toekomst is een 5G-netwerk, of zo lijkt het toch. In de praktijk is 5G een stuk minder belangrijk dan je zou denken. Het veel onbekendere Wifi 6 heeft daarentegen wel het potentieel om op korte termijn een voelbare impact te hebben op de meest gebruikte vormen van draadloze connectiviteit.

Stel jezelf die vraag ook maar eens. Of je nu mobiel verbindt met je smartphone, dan wel met een tablet of een laptop: wanneer liep je al tegen de limieten van je 4G/LTE-connectie aan? Kijk daarbij niet naar ontvangst, want dat is een euvel dat 5G niet zal verhelpen, maar naar de up- en downloadsnelheid die een goede 4G-verbinding vandaag biedt.

Lees meer: Staar je niet blind op 5G: waarom het onbeminde Wifi 6 belangrijker is

global cyber attacks

Alles over APT-aanvallen

Dat landen elkaar digitaal bespieden of op andere manieren bestoken, is geen geheim. Maar moet je daar als doorsnee bedrijf ook van wakker liggen? We duiken in de wereld van Advanced Persistent Threats.

Advanced Persistent Threats, kortweg APT’s, zijn een verzamelterm voor geavanceerde en doelgerichte cyberaanvallen, die over een lange termijn (onopgemerkt) actief zijn. Ze worden veelal gekoppeld aan natiestaten, al hoeft dat niet noodzakelijk het geval te zijn. Steeds vaker vinden de technieken ook hun weg naar criminele milieus.

Het geeft APT-aanvallen wel het karakter ver-van-ons-bed te zijn, want wat heeft zo’n staatsgebonden hackergroep in hemelsnaam bij jouw bedrijf te zoeken? De experts waar we voor dit artikel mee spraken, zijn het over één ding unaniem eens: niemand is veilig. Van het grootste bedrijf tot het individu, iedereen kan slachtoffer worden.

Lees meer: Spionage door natiestaten: moet jouw bedrijf wakker liggen van APT-aanvallen?

Een kijkje in de smartphonefabriek

Hoe rolt jouw smartphone van de band? Hoe verloopt het assemblageproces en wat komt er allemaal bij kijken? We kregen een blik achter de schermen bij Huawei, waar de Mate 20- en P30-reeksen worden gemaakt.

Om de geboorte van deze smartphones te zien, moeten we helemaal naar Shenzhen. Daar ligt de thuisbasis van Huawei, alsook de industriële complexen waar de smartphones worden geassembleerd. Op de site worden enkel de Mate- en P-smartphones gemaakt, de premium toestellen. Andere toestellen worden onder andere bij Foxconn uitbesteed. Naast deze smartphones wordt er ook 4G- en 5G-apparatuur geassembleerd, evenals invertors voor zonnepaneelinstallaties.

De focus van dit verhaal ligt op smartphones, omdat daar de meeste externe onderdelen worden samengevoegd tot de uiteindelijke toestellen. De andere assemblagelijnen zijn zeker zo belangrijk, maar minder complex omdat er minder handelingen nodig zijn.

Lees meer: Van printplaat tot smartphone: zo wordt jouw toestel gemaakt

Hightech-datacenter in de polder

Orange opent vandaag een splinternieuw datacenter ter ondersteuning van zijn telecomactiviteiten. Het sterk beveiligde datacenter werd speciaal gebouwd om de C02-neutrale ambitie van Orange te ondersteunen.

Met een oppervlakte van 1.000 vierkante meter, goed voor 500 high densitity dataracks, herbergt een weinig zeggend gebouw in een al even anoniem industriepark nabij de polders van Hoboken een nieuw en ambitieus datacenter van Orange. In 2016 werden de plannen getekend, in 2017 ging de eerste spade in de grond en vorig jaar werd het opgeleverd. Vandaag vond de plechtige opening plaats in het bijzijn van CEO Michaël Trabbia en Vlaams minister voor Innovatie Philippe Muyters.

Lees meer: Veilig en ecologisch: wat het splinternieuwe datacenter van Orange in Antwerpen zo speciaal maakt

Huawei

Huawei en cybersecurity: achter de schermen

In een poging om transparanter te zijn, zet Huawei zijn deuren open voor journalisten van over de hele wereld. Permanent gesloten deuren worden uitzonderlijk geopend. Eén zo’n deur is die van het Independent Cyber Security Lab (ICSL) in Shenzhen. Gelukkig wordt de wereldwijde pers niet allemaal tegelijk uitgenodigd. Als Belgische pers werden we apart ingevlogen naar Shenzhen in China, de hoofdzetel van Huawei. Een bezoek in intieme kring, zodat we zonder beperkingen vragen kunnen stellen.

Tijdens ons bezoek zien we naast het assemblageproces ook diverse R&D-sites en het ICSL. We focussen nu vooral op ICSL, vanwege de actuele focus op cyberveiligheid. Het is niet toevallig dat Huawei ons hier een tour wil geven.

Lees meer: Op bezoek bij Huawei in Shenzhen: cybersecurity, broncode en vetorecht

Raccoons

Innovatie op maat vanuit Leuven

In de schaduw van de imec-toren in Leuven, op een steenworp van de universiteit, vinden heel wat jonge technologiestart-ups onderdak. We gaan langs bij Raccoons, onderdeel van Cronos Groep, dat op zichzelf de ambitie heeft om een groep van innovatieve bedrijfjes uit de grond te stampen. Vandaag zijn dat er al vier: Craftworkz, Brainjar, Oswald en Wheelhouse.

Raccoons is het geesteskind van Sam Hendrickx en Michiel Vandendriessche, twee twintigers die elkaar al hun leven lang kennen. “We zijn in dezelfde straat opgegroeid en altijd bezig geweest met ondernemen”, vertelt Hendrickx. “Naarmate onze studietijd afliep, begonnen we te spelen met het idee om zelf iets te starten. We waren altijd bezig met de laatste nieuwe technologieën, dus dachten we dat het interessant kon zijn om klanten daar wegwijs in te maken, het tastbaar te maken voor hen.”

Hendrickx en Vandendriessche stelden vast dat bedrijven vaak vastgeroest zitten in de technologieën die ze kennen en gebruiken om hun business draaiende te houden. Ze hebben niet altijd de kennis in huis om zelf met nieuwe ontwikkelingen, zoals chatbots of AI, te experimenteren. De twee vrienden zagen een opportuniteit om zulke bedrijven te helpen met het omarmen van die innovaties.

Lees meer: Prototyping, chatbots en AI: Raccoons laat bedrijven proeven van innovatie

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home