Een maand met de LG G8X: zijn twee schermen beter dan één plooibaar?

LG G8X ThinQ Dual Screen

2019 is het jaar dat smartphones opnieuw interessant werden. Plots waren ze daar, de foldables. Ze plooien horizontaal, verticaal, naar binnen of naar buiten, om zo een groter schermoppervlak te bieden. LG benadert hetzelfde probleem vanuit een andere hoek en kiest met zijn G8X ThinQ voor twee afzonderlijke schermen, die naast elkaar functioneren. Ik ging enkele weken met het toestel aan de slag voor een verdict.

Het is net geen jaar geleden dat ik rondliep op het Mobile World Congress in Barcelona, de jaarlijkse hoogmis van de mobiele industrie. Huawei had net voor de start van de beurs zijn vouwbare Mate X aan het publiek getoond en amper enkele dagen daarvoor stal Samsung de show met de Galaxy Fold. En dan kwam ik hem plots tegen op de stand van LG, een ereplaats op een voetstuk onder een glazen stolp: de V50 Dual Screen. Geen foldable, maar een smartphone met een bijhorende case waarin een tweede scherm is verwerkt.

Ik ga niet liegen, ik heb eens smakelijk gelachen en de telefoon verder weinig aandacht gegeven. Was dit het antwoord van LG op de innovatie die andere fabrikanten tentoonspreidden? Het kwam op me over als een bijzonder halfslachtige poging. LG leek al te hebben opgegeven, nog voor de race maar goed en wel was begonnen.

Toen kwamen de problemen. De eerste reviewsamples van de Samsung Galaxy Fold bleken niet opgewassen tegen normaal dagelijks gebruik, waardoor de lancering met enkele maanden werd uitgesteld. Het ontwerp van de telefoon werd gereviseerd en in september werd het toestel dan toch gelanceerd, al kwam hij niet in België op de markt, zoals aanvankelijk wel was gepland. Ook de Huawei Mate X zag zijn lanceringsdatum enkele keren naar achteren geschoven en werd uiteindelijk begin november uitsluitend in thuisland China gelanceerd. Het Amerikaanse handelsverbod tegen Huawei, dat sinds mei van kracht is, gooide daar roet in het eten voor een wereldwijde lancering.

We kregen vorig jaar ook nog de Motorola Razr te zien, maar die zou als alles goed loopt pas nu ergens kunnen worden besteld. En LG? Die kwam in het najaar van 2019 al met zijn tweede ‘Dual Screen’-smartphone aanzetten: de LG G8X ThinQ. In tegenstelling tot de V50 Dual Screen is de G8X recent wel op de Belgische markt verschenen, en kregen we de kans om het toestel te testen en LG te bevragen over de achterliggende strategie.

Niet echt een foldable

Niet geheel onverwacht laat LG de term ‘foldable’ graag achterwege wanneer het bedrijf over de G8X praat. Helemaal ongelijk heeft het daarin niet. Er lijkt naast de foldables met een doorlopend plooibaar scherm ook een tweede nieuwe vormfactor in de maak: mobiele vouwbare apparaten met twee afzonderlijke schermen. Naast de voornoemde pogingen van LG toonde ook Microsoft in 2019 met de Surface Duo zijn visie van hoe zo’n smartphone met twee schermen er zou kunnen uitzien.

LG laat de term ‘foldable’ graag achterwege wanneer het over de G8X praat.

Op de visie van Microsoft is het nog minstens wachten tot eind 2020, maar LG heeft vandaag al zijn tweede iteratie op de markt aan een prijskaartje van 949 euro. Voor dat geld krijg je een smartphone die voldoet aan alle vereisten van een hedendaags vlaggenschip, maar er niet tussen opvalt. De prestaties zijn gelijkwaardig aan bijvoorbeeld de OnePlus 7T Pro (749 euro) of Samsung Galaxy Note 10 Plus (1.099 euro), maar de batterij en cameraprestaties zijn beduidend minder dan die laatste. Het is de meegeleverde schermcase die het verschil maakt en de enige reden vormt om een aankoop van deze smartphone te overwegen.

Droom voor multitasking

Het is pas wanneer je daadwerkelijk met het tweede scherm aan de slag gaat, dat je al snel de voordelen ervan ontdekt. Even op het ene scherm informatie opzoeken voor het mailtje dat je op het andere aan het typen bent, een WhatsApp-bericht beantwoorden zonder dat je uit je spelletje moet gaan, je agenda erbij nemen terwijl je online een afspraak bij de dokter maakt… Het gebeurt vaker dan je denkt dat je op een smartphone twee applicaties tegelijk nodig hebt. Multitasken was tot nu toe altijd een kwestie van onhandig tussen apps jongleren.

LG voorziet een paar leuke extra’s die de meerwaarde verder verhogen. Je kan een favoriete app standaard op het tweede scherm laten openen en met een veegbeweging deel je een screenshot van het ene scherm in een app op het andere. Gamers kunnen Nintendo DS-gewijs de telefoon in landschapsmodus houden en op het onderste scherm een virtuele gamepad gebruiken. Hetzelfde geldt wanneer je in deze oriëntatie het toetsenbord oproept, zodat je een breder klavier hebt om comfortabeler te typen. Helaas werkt deze functie niet met alternatieve toetsenborden zoals SwiftKey, maar alleen met het klavier van LG zelf.

Het is ten slotte ook mogelijk om sommige apps, zoals de Chrome-browser, uitgespreid over de twee schermen weer te geven. In dat geval zit de grote bezel tussen de schermen wel erg in de weg. Eigenlijk is dat ook meteen de voornaamste reden waarom je een ‘echte’ foldable zou willen in plaats van twee afzonderlijke schermen: een groter ononderbroken schermoppervlak om bijvoorbeeld video op te kijken. Voor multitasking werken twee afzonderlijke schermen net zo goed, en hoef je je geen zorgen te maken over een kwetsbaar scharnier of zichtbare plooien in het scherm.

Keerzijde van de medaille

Dat wil niet zeggen dat de oplossing van LG zonder problemen is. De G8X is met zijn 6,4 inchscherm sowieso groot, maar de telefoon an sich is relatief slank. In zijn case mag je er echter zowel in de hoogte, breedte als dikte goed een halve centimeter bijrekenen. Bediening met één hand kan je dan vergeten, zelfs wanneer je het tweede scherm naar achter klapt. Alleen al het extra gewicht zorgt ervoor dat het geheel niet prettig in één hand ligt. In zijn case is de G8X ook niet bepaald comfortabel om in je broekzak weg te stoppen, en in de wagen moest ik de telefoon uit de case halen om hem in mijn (nochtans in de breedte verstelbare) gsm-houder te passen.

De LG G8X in zijn case naast de even grote Huawei Mate 20 Pro.

De case gebruikt de USB-C-poort onderaan de G8X om het tweede scherm aan te sturen en van energie te voorzien. Dat betekent dat die poort niet beschikbaar is om de telefoon op te laden wanneer hij in de case zit. LG lost dat op met een magnetische USB-C-adapter, die via vijf contactpuntjes op de case klikt. Opladen via de adapter gaat gelukkig nagenoeg even snel als rechtstreeks (het scheelde in onze test 2 minuten op een volledige laadbeurt), maar in praktijk haalde ik de smartphone vaker uit de case om op te laden, omdat ik de adapter simpelweg niet bij de hand had.

Wanneer je de twee schermen actief gebruikt, volstaat de flinke batterij van 4.000 mAh niet om de dag door te komen. Gebruik je alleen de smartphone dan is er geen probleem, maar met twee schermen in gebruik zagen we de autonomie in onze batterijtest meer dan halveren. Ook in praktijk moest ik de G8X in de loop van de namiddag aan de lader hangen. Opladen gebeurt bovendien erg traag. De G8X doet er minstens dubbel zo lang over dan concurrerende vlaggenschepen. Dat maakte het des te jammer dat ik de dag niet kon doorkomen op één laadbeurt.

We testten ook of het tweede scherm een wezenlijk effect had op de prestaties van de smartphone, maar konden daar geen merkbaar verschil vaststellen. De Snapdragon 855, ondersteund door 6 GB RAM, is voldoende capabel om twee applicaties en twee schermen naast elkaar te ondersteunen. De telefoon draait soepel en kan alle taken uitvoeren die je van een vlaggenschip verwacht, maar dan dubbel.

Minder ambitieus, maar praktischer

Na zelf enkele weken met de G8X te hebben rondgelopen, moet ik mijn smalende houding tegenover het toestel herzien. Kan LG geen foldable maken? Vast wel. Als een oprolbare televisie lukt, dan hebben ze ongetwijfeld ook de kennis in huis om een plooibaar smartphonescherm te maken. Maar voorlopig wil het nog niet zo goed lukken met die foldables, om maar te zwijgen van het prijskaartje dat eraan vasthangt. Zowel de Samsung Galaxy Fold als Huawei Mate X kosten meer dan 2.000 euro, de LG G8X kost minder dan de helft en geeft je veel van dezelfde voordelen in een steviger chassis.

De G8X is minder ambitieus dan andere foldables, maar tegelijk ook duurzamer en praktischer.

Moet je hem daarom ook kopen? Dat is een moeilijke vraag. Hij ziet er allesbehalve even futuristisch uit als de foldables en is zonder schermcase een minder goede telefoon dan wat je voor hetzelfde geld bij de concurrentie vindt. Het enige argument voor de LG G8X is het extra scherm. Dat kan voor sommige mensen zeker voldoende zijn, maar zonder op voorhand goed te weten hoe intensief je het tweede display zal gebruiken, moet je er net iets te veel gebruiksgemak voor opofferen.

Toch ben ik blij dat LG deze smartphone op de markt heeft gebracht, en hoop ik op het aanstaande Mobile World Congress eind februari alweer een nieuwe iteratie te zien. Smartphones worden weer gek en interessant, en er wordt geëxperimenteerd met verschillende interpretaties van hetzelfde idee. Hoe de smartphone van de toekomst uiteindelijk vorm zal krijgen, ligt voorlopig nog helemaal open.

Terwijl de meeste fabrikanten hun interpretaties nog buiten bereik van het grote publiek houden, met hoge prijzen en beperkte beschikbaarheid, laat LG je alvast een beetje proeven van de toekomst. De G8X is minder ambitieus dan andere foldables die we al te zien kregen, maar tegelijk ook duurzamer en praktischer, en vandaag al gewoon beschikbaar zonder te diep in de buidel te tasten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home