Automatiseringsprojecten schalen: lessen voor bedrijven

Bijblijven met de automatiseringstrein, vraagt meer dan het aanwerven van nieuwe werkkrachten. Jobs moeten uitdagend en afwisselend zijn om organisaties niet met een tekort aan personeel op te zadelen. Automatisering en RPA beloven een oplossing te zijn voor deze uitdagingen, zolang je genoeg robots kan implementeren om saaiere jobbeschrijvingen weg te werken. Hoe pak je dat opschalen het best aan?

Er is een tekort aan werkkrachten in de IT-sector. Dat is ondertussen geen geheim meer en drukt Jaap-Jan Wever, Business Leader voor de Benelux bij UiPath, daarom nog eens duidelijk uit in cijfers om onze aandacht te winnen: “Voor iedere 133 openstaande vacatures, zijn er slechts 100 werknemers te vinden.”

We zitten op UiPath Together Amsterdam en luisteren naar de keynote van Wever. Traditioneel vormt deze presentatie die de dag start één en al positiviteit en uitbundige energie. UiPath pakt het graag anders aan dan andere RPA-spelers, dus misschien zette het bedrijf die ochtend van 14 juni geen sfeermaker op het podium?

Ontwaakt uit onze gedachten, horen we Wever verdergaan: “Als antwoord op de The Great Resignation, zien we The Great Re-wakening. Plezier hebben in onze job, hangt grotendeels af van automatisering.” De RPA-specialist blijkt dus toch in lijn te lopen met wat de concurrentie zoal doet op een zelfgeorganiseerd event.

Als antwoord op de The Great Resignation, zien we The Great Re-wakening. Plezier hebben in onze job, hangt grotendeels af van automatisering.

Jaap-Jan Wever, Business Leader voor de Benelux bij UiPath

Genoeg automatiseren

Door de dag heen komen verschillende klanten van UiPath aan het woord, waaronder Etex Group, TomTom, ASML en Heineken. Mogelijkheden om te automatiseren blijken er genoeg, in iedere industrie. Doorgaans lijken bedrijven zonder al te veel kleerscheuren deze mogelijkheden in projecten om te zetten. Alleen in het algemeen wordt er geworsteld met het schalen van deze projecten. 

Het tekort aan werkkrachten zal één bot niet oplossen. Automatiseringsprojecten niet kunnen schalen, dreigt daarom heel The Great Re-wakening slechts tot mooie woorden om te dopen. Gelukkig duidden de klanten niet alleen aan waar de problemen liggen, maar zetten ze hun eigen ervaringen om in tips waar andere bedrijven uit kunnen leren.

IT-departement als goede partner

Als eerste aan het woord is ASML, een Nederlands bedrijf dat belangrijke machines maakt voor de productie van chips. Het bedrijf wijdde een volledige presentatie aan de methode om te schalen over je volledige organisatie heen, het volledige verslag daarvan vind je hier.

lees ook

Automatisering bij ieder team uit het bedrijf: ASML doet het door samen te werken

Het wordt snel duidelijk dat ze niet is gekomen om over koetjes en kalfjes te praten. Sonia Henriques Vieira, IT Group Lead bij ASML wil bedrijven erop wijzen hoe belangrijk het is het IT-departement te betrekken vanaf de start van het project. “Mijn boodschap vandaag: begin te automatiseren, maar doe het samen met het IT-team. Daar zit de kennis over de bedrijfsinfrastructuur en de IT’ers kunnen veel tips geven over het implementeren van een nieuwe tool.” Voor het opschalen is er volgens haar ook maar één adres en dat is natuurlijk opnieuw het IT-team. “Waarschijnlijk maakt het al gebruik van technologieën zoals API’s en low-code-platformen.”

Vanuit het IT-perspectief

Wat als je zelf onderdeel bent van het IT-team en niet goed weet hoe je een automatiseringsproject opschaalt? De kennis en tools zijn inderdaad een bepalende factor in het behalen van het succes, maar geven er geen garantie op. Volgens Henriques Vieira kan ook in dat geval samenwerking de oplossing zijn: “Deel alle successen, maar durf ook uitdagingen waar je mee worstelt te delen met je manager en je collega’s.”

Het team waarbij je RPA implementeert, kan je beter op de hoogte stellen van de gebruikte robots. Het maakt de organisatie sterker om bij IT aan de alarmbel te trekken op het moment dat een robot aan vervanging toe is.

Peter Vlam, Manager Process Management en Innovation bij NN Group

De andere sprekers beamen om de beurt de boodschap van het ASML-duo. Peter Vlam, Manager Process Management en Innovation bij NN Group, vult nog aan waarom delen zo belangrijk is. Volgens hem zit er waarde in deze denkwijze bij de implementatie van een RPA-project, maar ook op de lange termijn: “Het team waarbij je RPA implementeert, kan je beter op de hoogte stellen van de gebruikte robots. Het maakt de organisatie sterker om bij IT aan de alarmbel te trekken op het moment dat een robot aan vervanging toe is.”

Citizen developers

Adviesbureau EY geeft dan weer een andere invulling aan het begrip samenwerken. In de plaats van alle automatiseringsprojecten centraal bij het IT-team te houden, geeft EY andere afdelingen de middelen om zelfstandig aan de slag te gaan. Dat idee staat algemeen bekend als citizen development.

“Toen we op het punt kwamen dat er 30 robots actief stonden, was het duidelijk dat er iets moest veranderen omdat opschalen niet mogelijk was. We maakten automatisering toegankelijker en op maandbasis startten 4.000 van onze mensen met zelf robots te ontwikkelen”, zegt Aurelia Costache, EMEIA Intelligent Automation Leader bij EY. De waarde werd al snel duidelijk: “Binnen 18 maanden ontwikkelden zij ongeveer 500 bots.”

UiPath wil op zijn event graag de boodschap “Doe het samen!” uitdragen en laat hiervoor verschillende bedrijven vertellen over de aanpak bij hun eigen automatiseringsprojecten. Het opschalen blijkt vaak een uitdaging te zijn, maar die wordt opgelost door informatie te delen of citizen developers in te zetten. 

“Het belangrijkste is dat automatisering niet als een project wordt gezien, het is een compleet andere manier van werken. Ambitie, focus en doorzettingsvermogen zijn allemaal nodig om automatisering te laten werken en niet te eindigen in een start-stopmodus waar een automatiseringsproject begint en dan weer stopt”, besluit Costache.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home