Aerohive: Gebruikers kampen met ‘mental gatekeeping’, bedrijven met ‘actual gatekeeping’

Verbonden zijn is de standaard. Wanneer we even geen gebruik kunnen maken van een supersnel netwerk, schieten we direct in de stress. Want wat nou als we niet overal én altijd toegang hebben tot sociale media, ons werk en onze e-mail? In de praktijk komt het er echter op neer dat we peentjes zwetend in het vliegtuig zitten op weg naar onze vakantiebestemming, omdat we even geen toegang hebben tot onze werkmail. En laat je nou net dat ene belangrijke mailtje zijn vergeten. Als dat maar goed komt…

Gatekeeping: volledig in controle

‘Mental gatekeeping’ is een manier om de stress weg te nemen. Het is hip geworden om af en toe je telefoon weg te leggen en alleen te kijken wanneer jíj dat wilt. Ook kun je precies instellen door wie je wel en niet gebeld, gesmst of geappt wil worden en van welke apps je wel of geen meldingen wilt ontvangen. Op die manier hou je zelf volledige controle.

Voor bedrijven ligt dat net anders. Gebruikers verwachten namelijk wel overal te kúnnen verbinden met slechts een druk op de knop. Bedrijfsnetwerken moeten daarom altijd beschikbaar zijn, het liefst voor iedereen. De uitdaging is daarbij om het netwerk veilig te houden, zonder ingewikkelde toegang en met onverminderde gebruiksvriendelijkheid. Allerlei zakelijke en privé apparaten proberen bijna 24/7 contact te maken met het netwerk. Hier lijkt ‘mental gatekeeping’ totaal niet aan de orde. Mede dankzij de populaire Bring Your Own Device (BYOD-)cultuur gaan IT-afdelingen op zoek naar een eenvoudige manier om zowel zakelijke als privé apparaten én gasten veilig toegang te geven tot het netwerk. Met andere woorden: ‘actual gatekeeping’.

Voorzien in uiteenlopende behoeften van gebruikers

Bij een bedrijfsnetwerk is het goed om inzichtelijk te hebben wie er verbonden is, met welke apparaten personen verbinding kunnen maken, welke apps men wil gebruiken en vanuit welke locatie. De benadering van het netwerk is veranderd sinds mobiliteit de nieuwe standaard is. Er zijn verschillende gebruikers met uiteenlopende behoeften, maar veiligheid en simpliciteit moet altijd voorop staan. Houd daarom altijd inzichtelijk wie er gebruik maakt, en kan maken, van het netwerk. Er zijn vier groepen apparaten te onderscheiden:

  • Zakelijke apparaten – Dit zijn apparaten met centrale controle en centraal beheer. De IT-afdeling heeft te allen tijde toegang tot deze apparaten. Deze devices zijn standaard verbonden met het netwerk.
  • IoT – Er zijn steeds meer apparaten verbonden met het netwerk en met elkaar, buiten de devices zoals laptops, smartphones en tablets om. Denk hierbij bijvoorbeeld aan machines. Deze apparaten communiceren met elkaar en zijn net als de zakelijke apparaten verbonden met het netwerk.
  • BYOD – Het komt steeds meer voor dat werknemers met hun eigen apparatuur werken via het zakelijke netwerk. Zij moeten gemakkelijk verbinding kunnen maken met het netwerk. Zorg ervoor dat er niet te veel hindernissen op hun pad liggen.
  • Guest access – Aangezien iedereen altijd en overal op zoek is naar verbinding, is het bieden van guest access onontkoombaar. Echter is het wel van belang dat zij niet zomaar bij alle gegevens kunnen. Hierbij is beveiliging key.

Door de alsmaar stijgende belasting van netwerken, is het belangrijk dat het netwerk sterk is en zo nodig mee kan groeien met het gebruik. Daarnaast is het van belang dat je inzichtelijk hebt tot welke gegevens ieder type gebruiker toegang heeft en hoeveel handelingen hij moet verrichten om verbinding te kunnen maken. Het mag namelijk niet gebeuren dat gastgebruikers toegang krijgen tot gevoelige bedrijfsinformatie, maar het moet ook niet zo zijn dat medewerkers met eigen devices of gastgebruikers ontelbare handelingen moeten verrichten om te verbinden.

Het gebruik van eigen devices op de werkvloer zal alleen maar groter gaat worden, evenals het aantal gastgebruikers. Bovendien gaan apparaten steeds meer vragen van het netwerk. Bied als bedrijf dus een sterk, betrouwbaar en veilig netwerk. Op die manier kunnen gebruikers de stress die ze in het vliegtuig hadden weer snel vergeten en gewoon rustig hun werkmail checken.

Dit is een ingezonden bijdrage van Gaby Kroet, Regional Sales Director bij Aerohive. Via deze link vind je meer informatie over de netwerkproducten van het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home