Windows 10 B-, C- of D-update: wat is het verschil?

Windows Update

Sinds de introductie van Windows 10 drie jaar geleden, houdt Microsoft er een veel strakker updateritme op na voor zijn besturingssysteem. Het updateschema werd geherstructureerd in B-, C-, en D-updates. Wat betekent dat precies?

Windows 10 werd in 2015 aangekondigd als de laatste Windows-versie ooit. Sindsdien kiest Microsoft voor een SaaS-model waarbij je elke zes maanden op een nieuwe grote feature-update kan rekenen, helemaal gratis. De meest recente was de Windows 10 October 2018 Update. Die werd na een initiële uitrol begin oktober weer door Microsoft ingetrokken omdat hij de bestanden van sommige gebruikers verwijderde. Ondertussen wordt de update opnieuw geleidelijk uitgerold, maar nieuwe bugs blijven de kop opsteken.

Voor deze feature-updates heeft Microsoft het Windows Insiders-programma in het leven geroepen. Geïnteresseerden kunnen zich daarvoor aanmelden om aan de slag te gaan met vroege versies van nieuwe Windows 10-updates om functies mee richting te geven en de belangrijkste bugs eruit te halen. Wie zich inschrijft als Insider, weet dat hij met een bètaversie van de software aan de slag gaat die nog niet noodzakelijk stabiel is.


Lees dit: Windows 10 October 2018 Update: 6 functies om meteen te proberen


Patch Tuesday

Naast de halfjaarlijkse feature-updates, brengt Microsoft ook maandelijkse kwaliteitsupdates uit. Deze bevatten bugfixes en securitypatches, en gebeuren sinds jaar en dag op de tweede dinsdag van de maand, beter gekend als ‘Patch Tuesday’. Deze updates worden binnen Microsoft ook wel de B-updates genoemd.

“Deze updates zijn de primaire en belangrijkste van alle maandelijkse updategebeurtenissen en zijn de enige reguliere releases met nieuwe beveiligingsoplossingen”, schrijft John Wilcox van Microsoft in een blogpost.

Vroeger rolde Microsoft deze updates uit van zodra ze klaar waren – en dat doet het nu nog steeds occasioneel voor dringende patches – maar dat leidde tot heel wat hoofdbrekens bij IT-beheerders. Die wisten aan het begin van een werkdag nooit of ze plots een nieuwe update zouden moeten testen en uitrollen. Sinds 2003 worden de updates daarom gebundeld en op een vaste dag uitgerold.

 

Sinds 2003 worden updates gebundeld en op een vaste dag uitgerold.

 

De kwaliteitsupdates zijn cumulatief, wat betekent dat elke update ook de voorafgaande updates bevat. De recentste update van december, bevat zo eveneens de patches en fixes van november en oktober, als je die nog niet had geïnstalleerd. Zo loop je zeker geen belangrijke updates mis en is het bovendien een stuk gebruiksvriendelijker om een nieuwe geïnstalleerde pc meteen up-to-date te krijgen.

C- en D-updates

Ook voor de kwalitatieve B-updates bestaat een soort testprogramma in de vorm van C- en D-updates. C- en D-updates verschijnen respectievelijk in de derde en vierde week van de maand. Ze bevatten geen securitypatches, maar bugfixes en verbeteringen die in de B-update van de volgende maand worden uitgerold. Deze updates zijn optioneel en worden niet automatisch via Windows Update geïnstalleerd.

Niet-beveiligingsupdates voor de laatste versie van Windows 10 worden typisch al in de vierde week van de maand vrijgegeven in een D-release. Die is bedoeld om de updates te testen en feedback te leveren, voor ze breder worden uitgerold via de B-release van de volgende maand. Voor oudere versies van Windows 10, evenals nog ondersteunde Windows 7- en 8-versies, wordt soms ook in de derde week van de maand een vergelijkbare C-release vrijgegeven.

“In de meeste gevallen hoeven C- en D-releases niet te worden geïmplementeerd in je bredere apparaatecosysteem. In plaats daarvan kan je deze releases gebruiken om problemen te identificeren die van invloed kunnen zijn op je volgende B-implementatie en om feedback te geven”, legt Wilcox uit.

 

“In de meeste gevallen hoeven C- en D-releases niet te worden geïmplementeerd in je bredere apparaatecosysteem.”

 

Onwetende testers

C- en D-updates worden niet automatisch geïnstalleerd, maar wanneer je via Windows Update handmatig naar nieuwe updates zoekt, verschijnen ze wel. Microsoft beschouwt gebruikers die regelmatig naar nieuwe updates zoeken automatisch als “seekers” die geïnteresseerd zijn om de updates te testen en valideren.

Microsoft benadrukt dat het gaat om gevalideerde, optionele releases van productiekwaliteit. De realiteit blijft evenwel dat wie in de derde, vierde of eerste week van de maand op de knop ‘Naar updates zoeken’ klikt, updates voorgeschoteld krijgt die voor testdoeleinden bedoeld zijn. Zonder zich daar noodzakelijkerwijs bewust van te zijn.

Dat is niet alleen een theoretische zorg, zo werd nog maar pas bewezen. Microsoft zag zich vorige maand genoodzaakt om update KB4467682, een C-release, opnieuw in te trekken. De update voor de Windows 10 April 2018 Update veroorzakte namelijk BSOD-crashes op Surface Book 2’s.

Toegegeven, Microsoft heeft al meermaals aangehaald dat beter alleen geavanceerde gebruikers handmatig naar updates zoeken, maar in de Windows Update-interface zelf worden gebruikers nergens attent gemaakt over de aard van de updates die ze proberen te installeren. Er is geen enkele waarschuwing dat je een update binnenhaalt die eigenlijk nog niet klaar is voor het brede publiek, met alle gevolgen van dien.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home