Waarom open hybrid cloud volgens Red Hat de toekomst heeft

Red Hat Margaret Dawson

Er bestaat geen bedrijf of industrie dat vandaag niet wordt geconfronteerd met digitale disruptie. In elke sector dienen digitale uitdagers zich aan om de bestaande orde door elkaar te schudden. Wie daar blind voor is, zal vroeg of laat de gevolgen voelen. Hoe overleef je als bedrijf temidden van digitale disruptie? Techzine sprak met Margaret Dawson, vice-president Products & Technologies bij Red Hat, tijdens het Red Hat Forum in Breda begin oktober.

Digitale disruptie komt altijd onverwacht. Oude businessmodellen worden niet van de ene dag op de andere door nieuwe digitale modellen vervangen. Vaak blijven ze een tijdje naast elkaar bestaan, tot het oude uiteindelijk niet meer blijkt te werken. Bedrijven hebben niet altijd door dat hun sector aan het transformeren is of houden er nog geen rekening mee, tot het te laat is en een nieuwkomer plots de boel op z’n kop zet.

Waarom zou je afwachten tot dat gebeurt voordat je actie onderneemt, vraagt Dawson zich luidop af. “Elk bedrijf en elke sector zit in een fase van digitale disruptie. Wat als je ervan uitgaat dat je nu al op het keerpunt zit? Wat als je zelf de houding van de disruptor aanneemt?”

Digitale leiders

Dawson onderscheidt een aantal factoren die digitale leiders onderscheiden van de volgers. “Het begint met een duidelijke visie. Die is niet alleen gebaseerd op de bedrijfsresultaten die je wil bereiken, maar er moet ook door het hele bedrijf in worden geloofd”, vertelt de topvrouw van Red Hat.

Een goede visie is de basis, dus is het ook belangrijk dat je de tijd neemt om erover na te denken. Het kostte Red Hat drie maanden om tot een visie (“Open unlocks the world’s potential”) te komen, vertelt Dawson anekdotisch. Een proces waar het hele bedrijf bij werd betrokken, zodat iedereen zich gehoord voelde.

Digitale leiders zijn bovendien high performers. “Bedrijven die erg goed presteren, rollen 46 keer frequenter nieuwe code uit dan bedrijven die niet goed presteren. Een hogere throughput betekent dat je sneller kan schakelen om aan de veranderende marktvraag te voldoen”,  legt Dawson uit. “Snelheid gecombineerd met een duidelijke visie, levert resultaten af.”

 

“Snelheid gecombineerd met een duidelijke visie, levert resultaten af.”

 

Om in de snel veranderende wereld van vandaag mee te kunnen evolueren, zijn agile ontwikkelmethoden en DevOps volgens Dawson belangrijke wapens. “Het verlaagt de tijd voor deployments van maanden naar uren en werkt snelle innovatie in de hand.”

Snelheid en innovatie zijn twee belangrijke sleutelwoorden. Dawson gooit daar nog eentje bovenop: data. “Digitale leiders gebruiken data om zich aan te passen en snel de juiste beslissingen te maken.” Daarbij mag je evenwel nooit de veiligheid van die data uit het oog verliezen, zeker in geval van persoonsgegevens of gevoelige bedrijfsinformatie.

Ten slotte gaat digitale disruptie ook om een cultuurverandering, niet alleen om het omarmen van technologie. “Het grootste obstakel naar digitaal leiderschap is vaker cultureel dan technologisch van aard. Je moet durven risico’s nemen en je organisatie herstructureren”, vertelt Dawson. “Te veel hiërarchie en structuur beperkt de snelheid van innovatie. Je moet mensen verantwoordelijkheden toewijzen op zo’n manier dat ze zelf erop gericht zijn om kansen te grijpen.”

Optimaliseren en innoveren

Disruptie betekent dat je moet innoveren om te overleven, maar daar moet ook ruimte voor zijn. “Het leeuwendeel van de investeringen die we doen gaat naar wat we altijd al gedaan hebben”, zegt Dawson.

Zo’n 70 procent van het IT-budget van bedrijven wordt volgens de Red Hat-manager gespendeerd aan het draaiende houden van de bestaande infrastructuur. Nog eens 19 procent wordt besteed aan modernisering, waardoor maar 11 procent overblijft voor echte innovatie.


Lees dit: Red Hat: “Ontwikkelaars zijn de rocksterren van het bedrijf”


“Je moet tegelijkertijd kunnen optimaliseren en innoveren. Het kan niet het ene of het andere zijn. Snelheid is afhankelijk van stabiliteit. Goede IT-practices moeten dus in beide voorzien”, legt Dawson uit. “Het gaat erom dat je meer kan doen en dat je het sneller kan doen.”

Application-first

Voor heel wat bedrijven staat de cloud centraal in hun digitale transformatie. Door processen naar de cloud te verhuizen kunnen ze sneller innoveren en kosten naar beneden halen. Bij Red Hat willen ze de rol van de cloud zeker niet ontkennen, maar in plaats van te vertrekken vanuit cloud-first, zet het bedrijf met het rode hoedje de applicatie centraal.

“Het is belangrijk om je applicaties te analyseren en categoriseren, en op basis van de technische vereisten en bedrijfscriteria de meest geschikte infrastructuur te kiezen”, adviseert Dawson. Zo kan de public cloud de beste keuze zijn voor een klantgerichte applicatie, terwijl bedrijfskritieke applicaties beter in een private cloud worden geparkeerd. Bedrijven hebben daarnaast ook nog vaak te maken met verschillende legacy-apps die veelal lokaal moeten draaien.

 

“De toekomst is en blijft een hybride wereld.”

 

Applicaties leven echter niet geïsoleerd op een eiland. Je moet rekening houden met dependencies over applicaties, data en systemen heen. “De toekomst is en blijft een hybride wereld waarbij private en public cloudinfrastructuur wordt gecombineerd en workloads tussen omgevingen kunnen worden verplaatst”, besluit Dawson.

Niet toevallig is dat ook de kijk van Red Hat en de boodschap die op het Forum werd uitgedragen. Een hybrid cloudomgeving gebaseerd op open source werkt snelle innovatie in de hand dankzij de cultuur van samenwerking, is schaalbaar en steunt op open standaarden.

De open hybrid cloud heeft de toekomst. Open unlocks the world’s potential. Het is een visie die drie maanden in de maak was en – hopelijk voor de rode hoedjes – voortaan ook door IBM wordt gedeeld.

Gerelateerd: IBM heeft Red Hat nodig om zichzelf opnieuw uit te vinden

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home